”Peiton alta näkyi vain karvalakki ” – Miten pakkasen kanssa pärjättiin ennen?

Luoman Kaunolla riittää juttuja. Toiset ovat tosia ja toiset epätosia, siitä ei voi aina olla täysin varma, koska hän on kunnostautunut valehtelun SM-kisoissa.

KOVA pakkanen kuritti viimeviikolla koko Suomea ja järviseutulaisetkin saivat siitä osansa. Pakkanen hoiti hommansa huolella, kenellä jäätyi putket ja kenen auto ei kestänyt kylmää, kurimuksensa kullakin. Toki pölypunkit saivat kyytiä kun petivaatteita tuuletti 34 pakkasasteessa. Satumainen maisema sai silti uskaliaammat lenkille paukkupakkasista huolimatta. 

–Vuosi 1966 oli kovin talvi, josta on oikein televisiossakin uutisoitu. Ennen ei tarvinnu pelätä, että putket jäätyy, piti pelätä, että kuivuuko runni, veistelee kortesjärveläinen Kauno Luoma.

–Korveella haettiin vettä prunnista ja tuvassa sitten padassa lämmitettiin. Jos prunni kuivui, koko kylä haki vetensä lähteestä. Siinä joutui aina pikkusen odottelemaan jos joku otti useamman hinkillisen kantaakseen.  Ei silloin mitään lämmitysjärjestelmiä ollut, setänikin nukkui ylikamarissa ja kun isäni häntä meni herättämään niin peiton alta näkyi vain karvalakki. Miehet oli ennen parempia tarkenemaan. Osattiin pistää päälle kunnolla, flanellihousut, villahousut ja siihen vielä päällysvaatteet, kertoo Kauno.

–Olimme Keski-Pohjanmaalla puunajoreissussa viikkotolkulla ja oli niin kylmä, että traktoreiden alla piti pitää valkeaa, että kone käynnistyy. Saattoipa siinä käydä joskus niinkin, että johdot paloi, kun oli liian kova valkea. Pikkulinnutkin oli niin pökkyrässä kylmästä, että tupsahtivat hanskalle istumaan. Eräänkin kerran muistan sellaisen tilanteen, joka tietysti hieman harmittikin, kun oli uuden karhea Anglia, joka oli seissyt työmaalla ja kun kotiinlähdön aika koitti niin mittarin valot eivät inahtaneetkaan käynnistettäessä. Piti laittaa hiiliä pesukooliin ja se auton alle hehkumaan. Viisi miestä piti olla perän päällä painona, että sai takapyörät pyörimään kun traktorilla sitä yritettiin vetää käyntiin, naurahtaa Kauno.

Entisajan pakkasia muisteleva Kauno Luoma on yhdeksänkertainen SM-valehtelukisan voittaja, mutta tällä kertaa kaikki mitä Kauno kertoo on totisinta totta.

Sirpa Kiviaho

Juttua muokattu 11.1. kello 9.33: sana runni muokattu oikeaan muotoon “prunni”

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.