Tomi Hemminki palkittiin vuoden yrittäjänä Alajärvellä: ”Välillä sitä mietti, onko mahdollista selvitä tästä, mutta onneksi selvittiin”

Tomi Hemminki johtaa Hotelli-ravintola Alvariinia, joka valittiin Alajärven vuoden yritykseksi 2023.

KUIN olisi vieraalle maalle hypännyt, toteaa alajärveläisen Hotelli-ravintola Alvariinin yrittäjä Tomi Hemminki siirtymäänsä ravintola-alalle vuonna 2010. Kokemusta oli perheyrityksen pyörittämisestä ja vieraan palveluksessa olemisesta, mutta eri alalla. Myös Salla-puolisolle yrittäminen oli ennalta tuttua, mutta urakka, jonka pariskunta aloitti, oli valtaisa. 1960- ja 70-lukujen vaihteessa alun perin kantakrouvin kiinteistöksi rakennettu talo vaati perusteellisen korjauksen ja samalla tiloihin rakennettiin keilahalli.

–En ollut koskaan ajatellut, että tällaiseen lähtisin, mutta tästä oli ravintolatoiminta loppunut ja Sallan vanhempien yritystä Punaisen tuvan viinitilaa oli kysytty tähän yrittäjiksi. He eivät lähteneet, mutta meitä asia alkoi kiinnostaa. Vuosien saatossa miettinyt monesti, että mihin on päänsä niin kovaa lyönyt, että tällaiseen lähti. Töitä on riittänyt. Monia asioita on kokeiltu, joissakin on ollut järki, osa on päätetty unohtaa.

Yritysten kansainvälinen toiminta näkyy Alvariinissa

TALOSSA sijaitsee 21 majoitushuonetta, joissa on 45 vuodepaikkaa, ravintola ja baari sekä kaksi kabinettitilaa. Tila rajoittaa toimintoja monella tapaa ja sen ehdoilla yrittäjän on pitkälti mentävä. Isommille ryhmille majoitustilaa ei ole tarpeeksi.

 –12 vuoden aikana päämajoitusasiakas on ollut työn perässä liikkuva ihminen. Kaupungin ja yritysten isot satsaukset ovat näkyneet meillä. Monilla yrityksillä on kansainvälistä liiketoimintaa ja lähipitäjien tuulivoimahankkeet ovat tuntuneet tässä, Louhikangas ei kuitenkaan niin isosti kuin luulimme, sen kokoluokasta johtuen. Arkipäivisin kapasiteetti on hyvin käytössä, viikonloppuisin tilaa on enemmän. Viikonloppuisin voisi järjestää ehkä enemmän tapahtumia ja livemusiikkia, mutta siinä on oma haasteellisuutensa, koska ne häiritsevät kuitenkin aina jollakin tapaa äänensä puolesta viikonloppuyöpyjiä. Talviaika on kuitenkin tälläkin seudulla varsin hiljaista, tuoden omat haasteensa majoitusalalle. Varsinaisia vetovoimatekijöitä ja tapahtumia järjestetään vähän.

Suunnitelmat muuttuvat ja yritys muuntuu tarpeen mukaan

Monenlaisia suunnitelmia ja pohdintoja on liikkunut yrittäjän mielessä vuosien varrella.

–Varmaan aika harva yritys menee eteenpäin alkuperäisellä liiketoimintasuunnitelmalla vuodesta toiseen. Parantavia muutoksia lounasruokailujen sujuvoittamiseksi on toteutettu useampia: muun muassa isosta kabinetista voidaan ottaa puolet lounastajien käyttöön, ja silti kabinettitilaa on ryhmille tarjolla.

–Uima-allas alakerran takkatilan yhteydessä on esimerkiksi nyt vain hotelliasiakkaiden käytössä, mutta sen hyödyntämistä muuhunkin tarkoitukseen olen miettinyt. Toisaalta alakerrassa olisi tilaa vaikkapa hyvinvointiyrittäjille vuokrattavaksi.

Korona-aikana piti vääntäytyä monelle mutkalle rajoitustoimien vuoksi

KORONA-AIKA oli haasteellista ravintola-alalla, niin myös Alvariinissa.

–Niiden vuosien aikana tehtiin 34 eri toimintasuunnitelmaa, jonka mukaan kaikki toiminta järjestettiin. Kaikki muuttui koko ajan. Välillä sitä mietti, onko mahdollista selvitä tästä, mutta onneksi selvittiin ja työpaikat säilyivät.

Keilahallin kävijämäärä on pudonnut alkuvuoden suuren suosion jälkeen. Puulaakisarjat ja kilpatoiminta ovat olleet monena vuonna osa keilahallitoimintaa. Tällekin vuodelle mahdollisesti kaavaillaan puulaakisarjan käynnistämistä, mutta tällä hetkellä keilahalli pyörii toistaiseksi harrastajaryhmien ja porukoiden ilona muun toiminnan sivussa.

Alvariini työllistää kymmenkunta henkilöä. Hemminki on porukastaan ylpeä.

–Keittiömestarilla on 30 vuoden kokemus, hän on tuonut perspektiiviä ja kehittänyt tiimiä. Koko henkilökunta on motivoitunutta ja tekee työtä innolla ja suurella sydämellä sekä hyvällä joukkuehengellä. Myös Salla jatkaa yritystoiminnassa mukana, vaikka hänen pääasiallinen työpanoksensa on muualla.

Kesän lauantailounas katetaan yhä pöytään

ALVARIININ ruoka on hyvässä maineessa ja lounasruokailijoita on ollut mukavasti. Aluksi vain kesän ajaksi kaavailtu lauantailounas on saavuttanut niin suuren suosion, että sitä on vedetty nyt kaksi talvea läpi, koska kannattavan puolella on pysytty, kuvailee Hemminki.

–Siellä käy paljolti eri väkeä kuin arkilounaalla, kuten perheitä, jotka haluavat päästä lauantaisin helpommalla ja pariskuntia. Mainontaan saisi olla vielä enemmän aikaa ja resursseja.

–Vuosien varrella oppia on kertynyt paljon ja tällä kokemuksella olisikin helpompaa aloittaa tällainen savotta, Hemminki naurahtaa.

–Nöyryys on ollut yksi isoimmista opeista. Mitään asiaa ei pidä pitää itsestäänselvyytenä. Näiden vuosien aikana itsestäänselvyydet ovat kadonneet. Ja sen tiedän myös, että hyvää, ammattitaitoista, motivoitunutta työntekijää tulee arvostaa, hän on yrityksen suurin voimavara.

Aiheesta meillä aiemmin julkaistua

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.