Joulun odotus on lapsille jännittävää aikaa – ”Pihoilta etsitään tontun jälkiä” 

Jaana Haapasalo (vas.) leipoo joka joulu hoitolasten kanssa pipareita. Maistiaisia riittää lapsille myös kotiin asti vietäväksi.
Jaana Haapasalo (vas.) leipoo joka joulu hoitolasten kanssa pipareita. Maistiaisia riittää lapsille myös kotiin asti vietäväksi.
Jaana Haapasalo (vas.) leipoo joka joulu hoitolasten kanssa pipareita. Maistiaisia riittää lapsille myös kotiin asti vietäväksi.
Jaana Haapasalo (vas.) leipoo joka joulu hoitolasten kanssa pipareita. Maistiaisia riittää lapsille myös kotiin asti vietäväksi.

EVIJÄRVELÄISEN perhepäivähoitaja Jaana Haapasalon omat lapset ovat jo isoja, mutta hoitolasten kanssa saa vielä ihmetellä tonttujen touhuja, leipoa pipareita ja aistia vatsanpohjassa tuntuvan joulun odotuksen kutkutusta.  

–Lasten mielestä lumessa näkyi jo ihan selvästi tontun jälkiä ja lahjatoiveet on kerrottu minulle jo moneen kertaan, naurahtaa Haapasalo. 

Hän on työskennellyt perhepäivähoitajana pian 19 vuotta. Ensin Kaustisella ja sitten Evijärvellä vuodesta 2010 alkaen. 

–Evijärvellä on enää viisi perhepäivähoitajaa. Se on siinä mielessä harmi, koska perhepäivähoito on oikein hyvä vaihtoehto päiväkodin rinnalle. Lasten päivät ovat monipuolisia, mutta kiireettömiä. Pyrin siihen tarkoituksella, koska nykyään tuntuu kiirettä riittävän kaikilla jo liikaa muutenkin. Tietysti toiminta on rytmitettyä, suunnitelmallista ja toiminta pohjautuu lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan. Myös tietyt asiat, kuten ruokailu tai päivälepo pidetään ajallaan, mutta jos lapsilla on jokin hyvä leikki meneillään, en hoputa vaihtamaan toiseen hommaan, kertoo Haapasalo. 

–Perhepäivähoitajana on myös helppo muuttaa suunnitelmia lennosta jos lapset keksivät, tai jos itse keksin jonkun kivan jutun. Kuuntelen lasten toiveita tarkasti. 

Ulkoilun hän mainitsee olevan lasten lempipuuhaa. Tänä vuonna alkutalvi on ollut poikkeuksellinen, kun pulkkamäkeenkin on jo ensimmäisten lumien aikaan ehditty. 

–Ulkona viihdytään useampi tunti päivässä. Välillä käydään metsäretkillä, lämpiminä kesäpäivinä ollaan paljon rannalla. Siellä tehdään ja uitetaan kaislaveneitä ja uidaan, talvella käymme jäällä potkuttelemassa. Osa lapsista odottaa jo, että saisi tuoda hoitoon sukset ja luistimet! Myös pihan puuhun tehty ”Röllimaja” on kovassa käytössä, sanoo Haapasalo.  

–Jonakin vuonna minulla oli toiminnallinen joulukalenteri, josta yhtenä päivänä tuli aarteen etsintää metsässä. Aarteena oli piparitaikina ja sitten lähdettiinkin piparin leivontaan. Lapset rakastavat tällaisia juttuja. 

JOULU kuuluu jo selvästi lasten puheissa ja pikkuhiljaa myös perhepäivähoidossa alkaa joulusatujen, askartelujen ja joululaulujen aika.  

–Joulukuun ensimmäisenä päivänä avataan joulukalenterin ensimmäinen luukku. Ennen joulua myös vietetään lasten kanssa omat pikkujoulut. Parasta lasten mielestä taitaa olla se, kun tonttu on käynyt päiväunien aikana jättämässä meille kirjeen ja paketit jokaiselle lapselle. Joulun odotus ei ole vuosien saatossa muuttunut, yhä se näkyy lapsissa samalla tavalla. Mitä lähemmäksi joulua mennään lapset muuttuvat vähän levottomammaksi. Ehkä se johtuu jännityksestä, pohtii Haapasalo. 

Tänään on vuorossa vuoden ensimmäisten pipareiden leivonta. Lapsia on paikalla vain kaksi, joten leivonnan ohessa on aikaa pohtia vaikkapa tulevaisuuden ammatteja. 

Pipareiden leivonta on pojille tuttua puuhaa.

–Musta tulee ehkä isona leipuri, kertoo Valo, 4, ja maistaa palan taikinaa. 

–Niin mustakin, komppaa Santtu, 4. 

Tänään leivotaan pelkkiä pipareita ilman koristeita ja se aiheuttaa kysymyksiä.  

–Leivotaan sitten toisella kertaa isompi satsi, saatte sitten koristella ja viedä kotiinkin pipareita, lupaa Haapasalo lapsille. 

Vastaus hyväksytään nyökkäyksin. Selvää on, että pipari kuuluu ehdottomasti joulun lempiherkkuihin.

Pipari ja glögi maistuvat Santulle.
Valo pohtii pipareiden koostumusta. –Osa pipareista tuntuu pehmeämmältä, hän pohtii.
Teltta on ollut viimepäivinä paljon leikeissä mukana. Pojat ovat tässä lähdössä retkelle ja Santtu pakkaa eväitä mukaan.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.