”Itsemurha on läheisille suuri kriisi” – kynttilät syttyvät itsemurhan tehneiden muistolle

Vuonna 2021 Suomessa tehtiin 747 itsemurhaa, mikä tarkoittaa valtavaa määrää inhimillistä kärsimystä yli 7000 läheiselle. Itsemurhan tehneiden muistoa kunnioitetaan jälleen tulevana sunnuntaina.
Vuonna 2021 Suomessa tehtiin 747 itsemurhaa, mikä tarkoittaa valtavaa määrää inhimillistä kärsimystä yli 7000 läheiselle. Itsemurhan tehneiden muistoa kunnioitetaan jälleen tulevana sunnuntaina.
Vuonna 2021 Suomessa tehtiin 747 itsemurhaa, mikä tarkoittaa valtavaa määrää inhimillistä kärsimystä yli 7000 läheiselle. Itsemurhan tehneiden muistoa kunnioitetaan jälleen tulevana sunnuntaina.
Vuonna 2021 Suomessa tehtiin 747 itsemurhaa, mikä tarkoittaa valtavaa määrää inhimillistä kärsimystä yli 7000 läheiselle. Itsemurhan tehneiden muistoa kunnioitetaan jälleen tulevana sunnuntaina.

KYNTTILÄTAPAHTUMA kunnioittaa itsemurhan kautta kuolleiden muistoa ja pyrkii tuomaan lohtua läheisensä menettäneille. Vuonna 2021 Suomessa tehtiin 747 itsemurhaa. Aihe koskettaa kaiken ikäisiä ihmisiä sukupuoleen tai sosioekonomiseen asemaan katsomatta. 

–Konkreettisesti 700 menetettyä ihmistä tarkoittaa valtavan määrän inhimillistä kärsimystä vuosittain yli 7000 läheiselle, joita itsemurha läheisesti koskettaa. Itsemurha on läheisille suuri kriisi, ja heillä on kasvanut riski itsetuhoisuuteen. Vertaistukea tarjoavien järjestöjen ja terveydenhuollon tukitoimien välinen toimiva yhteistyö on tärkeää, jotta jokainen voi saada itselleen parhaiten sopivaa tukea, kommentoi Surunauha ry:n vastaava toiminnanjohtaja Niina Sinkko

Kuolinsyytilastot kulkevat kaksi vuotta jäljessä. Vielä ei siis tiedetä, miten koronan jälkeinen aika näkyy itsemurhien määrässä.  

–Itsemurhien ehkäisy on jatkuvaa työtä monella eri sektorilla ja siihen on panostettava jatkuvasti, Sinkko painottaa.  Järjestöissä ollaan huolissaan mielenterveyspalvelujen resursoinnista kuten psykiatristen hoitopaikkojen karsimisesta sekä terapiatakuun viivästymisestä. 

–Pelottavaa on se, että aina edes he, jotka itse aktiivisesti yrittävät hakea apua, eivät sitä saa, sanoo Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Tarmo Raatikainen

Kynttilätapahtuma järjestetään nyt 32. kerran. Tapahtuman aloitti vuonna 1992 Mielenterveyden keskusliitto, mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten valtakunnallinen järjestö. Vuodesta 2002 tapahtuma on järjestetty yhteistyössä Surunauhan kanssa, joka on valtakunnallinen vertaistukijärjestö itsemurhan tehneiden läheisille. Kynttilätapahtuma aloittaa valtakunnallisen mielenterveysviikon, jonka teemana ovat tänä vuonna tunteet. 

Valtakunnallinen kynttilätapahtuma järjestetään Helsingissä Lapinlahden Lähteellä ja striimataan Facebookiin kello 16.30 alkaen. Lähetystä voi seurata täältä.  Ohjelmassa on kokemusasiantuntijoiden tarinoita ja keskustelua vertaistuen merkityksestä. Tapahtuman juontavat kirjailija-toimittajat Venla Pystynen ja Meri Eskola. Lisäksi esiintyy Viitasen Piia (duo). 

Hae tukea ja näytä tukesi verkossa

Surunauhan vertaistukijat päivystävät kynttilätapahtumaillan chatissa kello 17.30–19. Chatissa voi keskustella vapaasti läheisen itsemurhaan liittyvistä ajatuksista ja tunteista tai elämästä läheisen menetyksen jälkeen. Tukichattiin pääsee tästä.  Sosiaalisessa mediassa voi jakaa kuvan sytyttämästään kynttilästä ja jakaa sen tunnisteilla #kynttilätapahtuma #mielenterveysviikko.  Kynttilätapahtumia ulkona eri puolilla Suomea  Mielenterveyden keskusliiton jäsenyhdistykset, Surunauha ry:n vertaisryhmät ja monet seurakunnat järjestävät vastaavia tapahtumia eri paikkakunnilla. Niistä löydät tietoa täältä.  

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.