Valvira tiukentamassa sosiaalityöntekijän sijaiskelpoisuutta – hyvinvointialueet: muutokset vaarantavat sosiaalityön asiakasturvallisuutta

KESKUSTAN eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen vaati lauantaina Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Lahdessa Orpon hallitukselta toimia Suomea uhkaavan kahtiajaon ja vastakkainasettelun torjumiseksi.
Antti Kurvinen vaati Orpon hallitukselta toimia Suomea uhkaavan kahtiajaon ja vastakkainasettelun torjumiseksi.

VALVIRA on muuttanut sosiaalityöntekijän tehtävissä tilapäisesti toimimisen ohjeistusta, mikä voi vaarantaa sosiaalityön asiakasturvallisuutta. Uuden ohjeistuksen mukaan sijaisena toimivia sosiaalityöntekijöitä putoaisi pois sosiaalityön vahvuudesta, ja avoimessa yliopistossa sosiaalityön opintoja opiskelleet eivät enää olisi sijaiskelpoisia. Tämä muutos koskee yhteensä 521 tilapäisesti sosiaalityöntekijänä toimivaa työntekijää hyvinvointialueilla ja Helsingin sosiaali- ja terveystoimessa.

Hyvinvointialueet ja Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimi ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, jossa vaaditaan ohjeen uudelleen arviointia kiireellisessä aikataulussa. Vetoomuksessa korostetaan, että avoimessa yliopistossa sosiaalityötä opiskelevat ovat usein taustaltaan sosionomeja, joilla on pitkä työkokemus ja perehtyneisyys alalta. Sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annettu laki ei ole muuttunut.

Valviran ohjeen muutos vaikuttaa erityisesti lastensuojelun tarpeessa oleviin lapsiin. Ohjeistuksen muutoksen seurauksena Etelä-Pohjanmaalla arvioidaan noin 180 lapsen jäävän lastensuojelussa ilman lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää. Lisäksi muutos vaarantaa lastensuojelun tarpeen arviointien toteuttamisen määräaikojen puitteissa. Myös jälkihuollossa olevien nuorten, aikuissosiaalityön erityistä tukea tarvitsevien ja vammaispalveluiden asiakkaiden tilanteet ovat vaarassa kriisiytyä, käsittelyajat venyvät ja päätösten tekeminen vaarantuu.

SOSIAALITYÖNTEKIJÖIDEN saatavuus Suomessa on jo pitkään ollut ongelma, ja uusi ohjeistus vaikeuttaa tilannetta entisestään. Työntekijöiden siirtäminen tehtävistä toiseen ei ole yksinkertaista, ja uuden työntekijän perehtyminen vie aikaa. Mikäli sopivaa sosiaalityöntekijää ei saada avoimeen tehtävään tai sijaisen sopimusta ei voida uusia, asiakassuhteen jatkuvuus vaarantuu ja asiakkaalle aiheutetaan haittaa.

Hyvinvointialueet ja Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimi vaativat Valviraa arvioimaan uudelleen ohjeistuksen kiireellisesti. Muutoksen vaikutukset asiakasturvallisuuteen ja asiakkaiden perusoikeuksiin on otettava vakavasti. Kannanoton Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen puolesta ovat allekirjoittaneet hyvinvointialuejohtaja Tero Järvinen ja sosiaalijohtaja, sosiaalityön professiojohtaja Tanja Penninkangas.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.