Oma kylä maailman kartalle 

KESKUSTAN eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen vaati lauantaina Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Lahdessa Orpon hallitukselta toimia Suomea uhkaavan kahtiajaon ja vastakkainasettelun torjumiseksi.
Antti Kurvinen vaati Orpon hallitukselta toimia Suomea uhkaavan kahtiajaon ja vastakkainasettelun torjumiseksi.

Uhkaako kylääsi ja samalla kuntaasi näivettyminen? Onko näköpiirissä huolestuttavia merkkejä siitä, että pian kylänraitilla kulkee vain muutama iäkäs mummo ja vaari? Arvoisat kuntalaiset, ette ehkä ole vielä tulleet ajatelleeksi sitä, että kaikki on teistä itsestänne kiinni. Valtiota on turha huutaa tällä hetkellä apuun. Kylien väestön on itse saatava välittymään julkisuuteen kuva, että juuri heidän kyläänsä kannattaa muuttaa. Useimmissa kylissä saattaa toimia vielä tärkeimmät palvelutkin. 

Joistakin kylistä löytynee vielä lähikoulu, joka ottaa huomioon lasten yksilölliset tarpeet. Koululla toimii monet kerhot niin aikuisille kuin lapsille. Siellä voisi olla mahdollisuus järjestää vaikka yksinäisille ihmisille lounastarjoilua. Koululta- kukaties- voisivat löytyä apteekki ja sivukirjastokin. Aktiiviset kyläyhdistykset tarjoaisivat avustajia niin lapsiperheille kuin vanhuksille. Kylän kauneimmilta paikoilta on mahdollisuus ostaa edullisia tontteja. Monet luontonähtyydet houkuttelevat matkailijoita ja antavat näin mahdollisuuden pienyritystoimintaan.  

Jo nyt monet kaupunkilaiset ovat kyllästyneet ruuhkaisiin ja likaisiin asutuskeskuksiin ja alkavat tähyilemään kasvukeskuksien ulkopuolelle. Tekniikka on avittanut etätyömahdollisuuksia jo monessa ammatissa. Tutkimukset osoittavat, että lapsiperheet toivovat asuinympäristönsä olevan yhteisöllinen, viihtyisä ja turvallinen. 

Tulevaisuudessa yhä useammat ihmiset haaveilevat itse viljelevänsä- ainakin osaksi- omat ruokatarvikkeensa tai sitten ostavat puhtaasti tuotettua lähiruokaa maatiloilta. Kaikki on mahdollista, mutta kylien aktivointi tarvitsee joukon rohkeita ihmisiä, jotka ovat valmiita uhraamaan aikaansa. Toiminnan tuloksena syntyy reippaita ja sopuisia kyläyhteisöjä. 

Mainonta ja tiedotus ovat tässä ratkaisevia asioita ja ne maksavat. Kylät voivat järjestää erilaisia tempauksia ja juhlia, joista juttuja lehtiin. Haastattelut tyytyväisistä kylien asukkaista radioon ja televisioon herättävät kiinnostusta paikkakuntaan. Mieleen jäävillä iskulauseilla on aina oma paikkansa. Tämän lisäksi varmasti tullaan tarvitsemaan varojen keräämistä yhteisen edun hyväksi. Kunnan luottamustehtäviin on löydettävä idearikkaita ja rohkeita päättäjiä. 

Mainos

Heidän tehtävänään on ratkaista lasten koulunkäyntimahdollisuudet, jolloin yhteistyö lähikuntien kanssa, esimerkiksi sopiminen koulurajoista, olisi yksi ratkaisu muuttuvassa tilanteessa. Tavoitteena tulisikin olla, ettei kaikkia kyläkouluja lopetettaisi, vaan keskitettäisiin muutamaan. Lasten kuljettaminen yhteen kouluun keskustaajamassa ei kuntia ole muuttotappiolta pelastanut. Kustannuksena koulujen toiminnan ylläpitäminen on paljon pienempi kuin kunnan näivettyminen keskusta mukaan luettuna.  

Vahva, menestyvä kuntakeskus vaatii menestyvät kylät ympärilleen. Kun lukuisat kylät alkavat näin toimia, niin maaseudun autioituminen pysähtyy ja mahdollisesti kylän virkistyminen saa väestössä kasvua aikaan. 

Marja Vilkama, Lahti 

Eläkkeellä oleva entisen Alajärven Koivumäen koulun opettaja 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.