Sokrateksesta Souvareihin – Fanittaminen yhdistää sydämet ja aikakaudet 

Leila Lammi sai Souvareiden reissulta muistoksi kiertuepaidan.
Leila Lammi sai Souvareiden reissulta muistoksi kiertuepaidan.

IHMINEN on fanittanut aina. Jo antiikin kreikan aikaan toogaan pukeutunut filosofi Sokrates keräsi ympärilleen inspiroituneita kuulijoita ja oppilaita, jotka jakoivat hänen poikkeavat, filosofiset pohdiskelunsa. Beatles oli oman aikakautensa ikoni ja jätti lähtemättömät jäljet sekä fanien sydämiin että pop-musiikin kulttuuriin. Hollywood on tuonut tarjottimella toinen toistaan suurempia tähtiä, joita on ihailtu kautta maailman.  

Esimerkkejä riittää, mutta jätetään ne välistä ja matkataan vuoteen 1978, Rovaniemelle. Tuolloin näki päivänvalon iskelmäyhtye nimeltä Souvarit, joka sittemmin on tullut kautta Suomen tunnetuksi erityisesti Lappi-aiheisista lauluistaan. Nyt, 45 vuotta ja 600 levytettyä kappaletta myöhemmin, yhtye viettää juhlavuottaan. Kokoonpano on vuosien varrella muuttunut, mutta perustajajäsen Lasse Hoikka on ja pysyy. 

Vuosien aikana yhtye on kerännyt laajan ja vahvan faniyhteisön ympärilleen, eikä yhtyeen merkitystä Lapin matkailullekaan voi väheksyä; moni fani on pohjoisen keikoilla löytänyt itsensä hullaantumasta myös Lapin maisemiin. 

Vimpeliläiselle Leila Lammille fanikulttuuri on tuttu nuoruusvuosilta. Silloin fanituksen kohteena oli Johnny Liebkind, 1960-luvun yksi suosituimmista pop- ja iskelmälaulajista. Uudemman kerran fanittamisen ilmiöön hän tutustui tämän vuoden kesällä lupautuessaan ystävänsä seuraksi Souvareiden keikalle Utsjoelle. 

–Matka oli tamperelaisen matkatoimisto Hankin järjestämä. Lähdimme sinne ystäväpariskunta Leila ja Antero Övermarkin kanssa, Antero on aina halunnut käydä Utsjoella, kertoo Lammi. 

Mainos

–Kun Souvareiden 45-vuotisjuhlakiertue starttasi upeissa Utsjoen maisemissa, en tiennyt kuinka paljon heillä on innokkaita faneja minunkin ikäluokassani. Ensi alkuun ajatus tuntui hämmentävältä. Oli kuitenkin hienoa nähdä tällaista fanikulttuuria ja vaikutuin myös siitä, kuinka itse maestro Lasse Hoikka oli paikan päällä vastaanottamassa ”festarivieraita”. 

MATKAN aikana hän ystävystyi yhtyeen pitkäaikaisen fanin, turkulaisen Anitta Pyykkön kanssa. Hänelle Souvarit kolahtivat heti ensi kuulemalta, jo 25 vuotta sitten. 

–Saariselän hiihtolomalla hiihtelin Kuukkelilammelle, jossa Lintu-Antti soitti kasettisoittimestaan Souvareiden Kuukkelilampi-laulun. Paluumatkalla ostin heti huoltoasemalta heidän cd-levynsä. Lähdimme edesmenneen mieheni kanssa täällä etelässä heidän keikalleen Kyröskosken lavalle ja molemmat ihastuimme heidän esiintymiseensä ja hyvin tanssittaviin kappaleihin. Siitä tuli meidän yhteinen harrastuksemme yli 20 vuodeksi. Kiersimme paljon täällä Etelä-Suomessa heidän keikoillaan ja osallistuimme Souvareiden järjestämille fanimatkoille, kertoo Pyykkö.  

–Lappi-aiheiset laulut ovat ruokkineet kiinnostustani Lappiin ja eri puolilla Lappia tuleekin käytyä useamman kerran vuodessa. Nuorempana kävin vaeltelemassa ja nytkin vanhempana vielä hiihtelemässä ja ruskaa ihailemassa. Yksi parhaimmista asioista on ystävien ja tuttujen Souvari-musiikin ystävien tapaaminen, sen vuoksi vielä yksin jäätyänikin käyn heidän keikoillaan. Lapin lomat suunnittelen monesti niin, että Souvareiden keikka osuu kohdalle.  

LASSE HOIKKA on usein median haastatteluissa kertonut olevansa äärimmäisen kiitollinen jokaisesta fanista ja uskollisen fanikulttuurin merkityksestä yhtyeen menestykselle. Etelä-Pohjanmaalle Souvarit rantautuvat fanejaan tapaamaan 29. syyskuuta, jossa he esiintyvät Hotelli Kivitipussa. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.