Uusimmat kesäblogit:

Suomi on ottanut Suomen luonnon päivän omakseen – suomalaiset lähtivät luontoon ja tuhannet someilivat luontojuhlastaan

Suomen luonnon päivää juhlittiin luonnon helmassa. Kuva: Johanna Korkea-aho
Suomen luonnon päivää juhlittiin luonnon helmassa. Kuva: Johanna Korkea-aho

Suomi on ottanut luonnon oman juhlapäivän omakseen. Liput liehuivat. Suomalaiset iloitsivat luonnosta omaehtoisilla retkillään sekä järjestetyissä tapahtumissa. Suomen ladun Metsähotellit Kiilopäällä ja Partaharjulla keräsivät 750 luonnossa yönsä nukkuvaa, ja ainakin tuhat ihmistä retkeili kansallispuistojen opastetuilla retkillä. Some täyttyi sekä valtiovallan että kansalaisten Suomen luonnon päivän toivotuksista. Mikä on päivän suosion syy?

”Minulle tuli tippa linssiin, kun aamulla liput liehuivat kerrostalojen, omakotitalojen ja julkisten rakennusten saloissa”, sanoo Suomen luonnon päivän koordinaattori Heli Rekiranta. ”Tuntuu kertakaikkisen hienolta, että Suomen luonnon päivä on nyt vakiintunut liputuspäivä sen ansiosta, että vuodesta 2017 suomalaiset ovat innolla liputtaneet luonnolle sisäministeriön suosituksesta.”

Aihetunniste #SuomenLuonnonPäivä trendasi yksin Instagramissa yli 7 000 kertaa. Todellista somenäkyvyyttä on mahdotonta arvioida, sillä monet toivottivat ”hyvää Suomen luonnon päivää” ilman aihetunnistetta, ja päivän tunnelmia jaettiin myös vain luontoa ihaillen. Suomen luonnon päivänä vietettävä ja ilmiöksi noussut Nuku yö ulkona -tempaus keräsi yli 2 000 aihetunnistetta.

YLE Luonnon iltainen chat keräsi ihmisiä lehmäliven äärelle. Chatissa ihailtiin luonnon monimuotoisuutta hoitavia nelijalkaisia ”työntekijöitä”, muisteltiin lapsuuden niityillä laiduntavia eläimiä ja kerrottiin luontomuistoja.

Suomen luonnon päivä oli vahvasti esillä jo koko edeltävällä viikolla muun muassa kouluissa ja päiväkodeissa, joihin oli suunniteltu luontoteemaista ohjelmaa ja opetuskokonaisuuksia.

Miksi Suomen luonnon päivä on näin suosittu juhlapäivä?

Suomessa on paljon hienoja vakiintuneita ja virallisia juhlapäiviä. Suomen luonnon päivä on noussut suosiossaan kärkikastiin.

”Olisi mielenkiintoista, jos joku tekisi tutkimuksen Suomen luonnon päivän suosion kasvusta ja syistä. Sitran tuoreen tutkimuksen mukaan 91 prosenttia suomalaisista arvostaa luontoa, mutta tämä ei vielä selitä asiaa”, Rekiranta toteaa.

Suomen luonnon päivän ohjausryhmä on paitsi iloinnut päivän suosiosta myös pohtinut sen syitä.

Päivä on alusta asti ollut rento – jopa Suomi100-vuonna jolloin tapahtumat olivat monin tavoin juhlaviakin. Alusta alkaen on korostettu, että jokainen saa juhlia luontoa omalla tavallaan. Päivä kokoaa yhteen iloiseen juhlatunnelmaan valtiovaltaa ja kansalaisia sekä yrityksiä ja järjestöjä, ja vastakkainasettelu ja politikointi on jätetty pois. Muutama yhteen kokoava teema, kuten liputus, päivän juhlaleivonnainen mustikkapiirakka ja yhteinen aihetunniste, kokoavat rennon juhlinnan yhteen.

”Uskon että keskeisin syy on kuitenkin luontoon lähteminen – jokainen omalla tavallaan. Se konkretisoi päivän juhlan aiheen”, Rekiranta toteaa. Suomen luonnon päivää vietettiin 11. kertaa. Sitä koordinoivaan ohjausryhmään kuuluvat Metsähallituksen Luontopalvelut, Sitra, Suomen latu, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen partiolaiset, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto, Suomen ympäristökeskus SYKE, Sydänliitto ja YLE Luonto

Suomen luonnon päivästä: 

  • Tavoitteena on luonnon arvostuksen lisääminen ja suomalaisten luontosuhteen vahvistaminen kaupungistuvassa yhteiskunnassamme.
  • Mustikkapiirakka on päivän virallinen leivos.
  • Avoin kaikille, jotka haluavat juhlistaa Suomen luontoa, epäpoliittinen, epäkaupallinen.
  • Päivää koordinoivassa ohjausryhmässä toimivat Metsähallituksen Luontopalvelut, Sitra, Suomen Latu, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto, Suomen Partiolaiset, Suomen Sydänliitto, Suomen ympäristökeskus ja Yle Luonto.
Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Annie Laitila kehottaa yrittäjiä miettimään UNESCON Geopark-statuksen hyötyjä omaan asiakasvirtaan.

Status tuli – mitäs nyt? 

KRAATTERIJÄRVI Geopark -hankkeelle myönnetty vihreä kortti virallistetaan vasta toukokuussa, mutta työ hankkeen eteen alkaa jo

Annie Laitila kehottaa yrittäjiä miettimään UNESCON Geopark-statuksen hyötyjä omaan asiakasvirtaan.

Status tuli – mitäs nyt? 

KRAATTERIJÄRVI Geopark -hankkeelle myönnetty vihreä kortti virallistetaan vasta toukokuussa, mutta työ hankkeen eteen alkaa jo

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.