Uusimmat kesäblogit:

Museon puolustus 

Paikallishistoriallisia näkemyksiä ja näyttelykokonaisuuksia on Lappajärven käräjätalomuseossa esitelty ja historiaa ”tirkistelty” vuodesta 2001 lähtien noin 10 näyttelyn verran, kirjoittaa Urpo Purola.
Paikallishistoriallisia näkemyksiä ja näyttelykokonaisuuksia on Lappajärven käräjätalomuseossa esitelty ja historiaa ”tirkistelty” vuodesta 2001 lähtien noin 10 näyttelyn verran, kirjoittaa Urpo Purola.

PÖYDÄLLÄNI on mielenkiintoinen kirja: Kulkemattomat polut – mahdollinen Suomen historia. Kirjan ovat toimittaneet Nils Erik Villstrand ja Petri Karonen. 

Kirja käsittelee Suomen historiaa aina vuoden aluista lähtien vuodesta 1417-1517-1617-1717-1817-1917- ja vielä 2017 kysymyksellä: entä jos Suomen historia olisi edennyt toisin tai siinä olisi käynyt toisin. Missä olisimme, mikä olisi tilaanteemme nyt? He kysyvät myös: onko olemassa tirkistysaukkohistoriaa vai avoimia tulevaisuuksia? Kansakunnilla voi olla vaihtoehtoisia historiankulkuja ja harrastajallekin kirja jälleen avaa historian merkittävyyden tajuamisen. Siksi tämä esittely, mutta sitten: 

Museoiden laita on toisin. Se jos mikä on historiallista toimintaa ja on myös tirkistysaukko historiaan. Millaista oli ennen, miten elettiin, millainen aika oli? Tai lisään tähän vielä; millaista oli eilen tai jopa tänään. 

Järviseudulla on valtakunnallisestikin katsoen rikas museotoiminta. Lappajärvellä se tosin on historiallisesti instituutiona ja keskitettynä vielä nuorta. Paikallishistoriallisia näkemyksiä ja näyttelykokonaisuuksia on Lappajärven käräjätalomuseossa esitelty ja historiaa ”tirkistelty” vuodesta 2001 lähtien noin 10 näyttelyn verran. 

Aloitimme tekstiiliperinnenäyttelyllä vuonna 2001. Silloin ajattelimme, että nyt on velvollisuutenamme saada kunnostetulle käräjätalolle nähtäväksi lappajärveläisittäin tärkeitä aihepiirejä. Edelleen jatkoimme Lappajärven teemoin: vuonna 2003 oli kalastus ja uittoperinnenäyttely ”Särvintä kraatterijärvestä”, sitten tuli ”Vainoista vapauteen”, ”Kansa koulussa”, ”La-VE” 100 vuotta, ja niin edelleen. Tänään olemme Ville Syrjälän valokuvanäyttelyn kanssa lähes tässä ajassa. 

Kyllä. Museon tehtävä on näyttää. Historian tulkinnalla museossa voi olla useitakin vaihtoehtoisia tapaja. Näyttelyä rakennettaessa sitä asiaa ei yleensä kysellä, vain esitystapa tai näytteillepano tulee harkintaan. Sen jälkeen saa ottaa kantaa museosta ja näyttelystä. 

Urpo Purola 

Luitko jo nämä kolumnit?

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Sami Alasara muistuttaa, että haasteita riittää ja niitä on tulossa jatkossakin.

Syksyn tuulia 

SYKSY koputtelee tulollaan ja luonto hiljentyy kohti talvea, mutta kunnissa sen kun vauhti kiihtyy. Alkuvuodesta

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

Sami Alasara muistuttaa, että haasteita riittää ja niitä on tulossa jatkossakin.

Syksyn tuulia 

SYKSY koputtelee tulollaan ja luonto hiljentyy kohti talvea, mutta kunnissa sen kun vauhti kiihtyy. Alkuvuodesta

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.