Uusimmat kesäblogit:

Sinileväseuranta alkaa jälleen pohjalaismaakunnissa 

Alueemme sinilevätilannetta seurataan pysyvillä havaintopaikoilla viikoittain kesäkuusta syyskuuhun, ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa tilanteesta torstaisin.
Alueemme sinilevätilannetta seurataan pysyvillä havaintopaikoilla viikoittain kesäkuusta syyskuuhun, ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa tilanteesta torstaisin.

ELY-KESKUKSEN sinileväseuranta on jälleen alkanut Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella. Sinileväseurannan pysyviä havaintopaikkoja on alueellamme tänä vuonna 26 ja vakiohavaintopisteitä on sekä järvillä että merialueilla. 

Alueemme sinilevätilannetta seurataan pysyvillä havaintopaikoilla viikoittain kesäkuusta syyskuuhun, ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa tilanteesta torstaisin. Sinilevän runsaus arvellaan silmämääräisesti asteikolla 0 (ei sinilevää) – 3 (erittäin runsaasti sinilevää). Seuranta toteutetaan yhdessä Suomen ympäristökeskuksen, kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa. 

Sinileväkukintoja esiintyy alueellamme tavallisesti heinä-elokuussa, mutta kesäkuiset havainnotkaan eivät ole tavattomia. Kesäkuussa rantavesissä saattaa myös esiintyä männyn kellertävää siitepölyä.  

Osa sinileväkukinnoista pystyy tuottamaan myrkyllisiä yhdisteitä ja runsaisiin sinileväesiintymiin tulee aina suhtautua varauksella. 

Viime vuosien tapaan levähavainnot tallennetaan kaikille avoimeen Järvi-meriwiki-verkkopalveluun (www.jarviwiki.fi), josta voi käydä seuraamassa viikoittaista levätilannetta.  

Valtakunnalliseen leväseurantaan kuuluu noin 300 havaintopaikkaa eri puolilla maata sisävesillä ja rannikkoalueilla. Myös kansalaisilla on mahdollisuus tallentaa järjestelmään omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia. Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla havaintojen tallentaminen onnistuu helposti myös älypuhelimella. Lisäksi sinilevähavaintoja voi ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990. Lisätietoa sinilevästä löytyy vesi.fi-sivuston vesitilanne-välilehdeltä ja Suomen ympäristökeskuksen levätilannekatsauksista. 

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.