Uusimmat kesäblogit:

Landemia -hankkeen päätöstilaisuus pidettiin Soinissa

Landemia -hankkeen vetäjät yhdessä Evijärven kunnanjohtaja Mikko Huhtalan (toinen oikealta) ja kehittäjäkoordinaattori Sanna Kivimäen kanssa (kolmas oikealta).
Landemia -hankkeen vetäjät yhdessä Evijärven kunnanjohtaja Mikko Huhtalan (toinen oikealta) ja kehittäjäkoordinaattori Sanna Kivimäen kanssa (kolmas oikealta).

ETELÄPOHJALAISET KYLÄT RY:N ja Luonnonvarakeskuksen yhteistyössä toteutettavan Landemia-hankkeen kaksivuotinen taival saatettiin päätökseen tiistaina Soinin Hautakylällä Hautakyläsalissa, paikassa, jossa hanke sai myös alkunsa.

Päätöstilaisuudessa käytiin läpi hankkeen satoa ja tutkimustuloksia. Pehmeät arvot ovat lisääntyneet ja paikkariippumaton työ on tuonut maaseudulle mahdollisuuksia paljon. Silti, muuttotappio 15-24 -vuotiaissa on Etelä-Pohjanmaalla yhä maan isompia.

Tulevaisuustutkija Leena Ilmola-Sheppard herätti puheenvuorollaan paljon ajatuksia maaseudun voimavaroista. Hän muistutti, että tulevaisuuteen liittyy paljon epävarmuutta, joka kuitenkin voi olla maaseudulle suuri mahdollisuus.

Maaseudulla me pystymme ratkaista ongelmia erilailla kuin kaupungissa.

Ilmola-Sheppard muistutti, että uudenlaiset ajat tarvitsevat uudenlaista tapaa ajatella, sekä uusia toimintamalleja. Sen sijaan, että tulevaisuutta mietittäisiin vuosi kerrallaan eteenpäin, tulisi kokonaisuutta miettiä eteenpäin kaksikymmentä vuotta. Esimerkkinä uudenlaisista ratkaisuista hän kertoi oman asumismuotonsa, ”Pöllölän”, vanhan hullujenhuoneen Luopioisissa. Rapistuva kiinteistö ostettiin kunnalta eurolla, nyt se toimii kommuuniasuntona useammalle henkilölle.

–Kunnan ykkösongelma saattaakin olla kunnan ykkösmahdollisuus, sanoo Ilmola-Sheppard.

EVIJÄRVI oli yksi Landemia -hankkeen pilottikunnista. Evijärven kehittäjäkoordinaattori Sanna Kivimäki antaa hankkeelle ja sen vetäjille ison kiitoksen.

Hanke on vahvistanut omaa näkemystä maaseudun vahvuuksista. Olen samaa mieltä kuin Eteläpohjalaiset kylät ry:n Heikki Peräaho. Vaikka kyliä halutaan nostaa ja niiden elinvoimaisuus säilyttää, maallemuuttoa markkinoidessa kannattaisi puhua maaseudusta kokonaisuutena. Lisäksi ajattelen, että meidän tulee ajatella asioista avoimemmin ja ehkä vähän hullunrohkeastikin.

Kivimäki haluaisi, että jokaiselta paikkakunnalta löytyisi oma kulttuurisihteeri. Hän näkee jokaisen paikkakunnan oman kulttuuriperimän äärettömän tärkeänä tekijänä. Huolenaiheena on, että ilman oikeanlaista panostusta arvokkaan osaamisen siirtyminen sukupolvilta toiselle katkeaa.

–Alueellamme on valtava pinnan alla kytevä kulttuurimaailma, joka on lähes kokonaan hyödyntämättä. Meiltä löytyy taitavia kuvataiteilijoita, kirjoittajia, pelimanneja, harrastajateatteria ja niin edelleen. Soile Söderling on ainoa kaislatekijä alueellamme ja uittomiesperinteen ovat aktiiviset iäkkäät tekijät puurtaneet tuohon pisteeseen. Olisi kamalaa ajatella, että tieto tyssäisi nykyisiin tekijöihin, sanoo Kivimäki.

–Kulttuuri pitää saada uudelleen hengittämään, sillä sieltä löytyy se jokaisen paikkakunnan oma ”juttu”.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

MLL Evijärven paikallisyhdistys järjestää rahakeräyksen 1. lokakuuta 2023–31. joulukuuta 2023 välisenä aikana.

Joululahja-keräys 2023 Evijärvellä  

MLL EVIJÄRVEN paikallisyhdistys järjestää tänä vuonna Joululahja-keräyksen yhteistyössä perhekeskus Kaislan perhetyön, Evijärven neuvolan, opiskeluhuollon, varhaiskasvatuksen

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

MLL Evijärven paikallisyhdistys järjestää rahakeräyksen 1. lokakuuta 2023–31. joulukuuta 2023 välisenä aikana.

Joululahja-keräys 2023 Evijärvellä  

MLL EVIJÄRVEN paikallisyhdistys järjestää tänä vuonna Joululahja-keräyksen yhteistyössä perhekeskus Kaislan perhetyön, Evijärven neuvolan, opiskeluhuollon, varhaiskasvatuksen

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.