Luoman puutarhalla ollaan valmiita kesäkukkasesonkiin − aurinko on paras mainos

Puutarhayrittäjä Jani Luoma esittelee erikoisen väristä petuniaa.
Puutarhayrittäjä Jani Luoma esittelee erikoisen väristä petuniaa.
Puutarhayrittäjä Jani Luoma esittelee erikoisen väristä petuniaa.
Puutarhayrittäjä Jani Luoma esittelee erikoisen väristä petuniaa.
Luoman puutarhalla on käynnistymässä kesäkukkasesonki.

−HUHTIKUUSSA myynti käynnistyy orvokeilla ja äitienpäivän tienoilla alkaa pikkuhiljaa kesäkukkasesonki. Kunnolla se on käynnissä toukokuun loppupuolella ja isoin sesonki on ohi juhannuksena. Olemme kuitenkin perinteisesti koko kesän auki, kertoo Luoman puutarhan yrittäjä Jani Luoma Kauhavan Kortesjärveltä.

Pieni osa kesäkukista kylvetään itse, siementaimet, pistokastaimet ja siemenet tulevat puutarhalle enimmäkseen Hollannista, osa on kotimaista tuotantoa. Taimet tilataan jo loppukesällä tai syksyllä ennakkoon seuraavalle vuodelle. Samoin kaikki materiaalit, kuten ruukut ja turpeet ostetaan varastoon valmiiksi ja syksyllä ne ruukutetaan koneellisesti. Varsinainen viljely alkaa alkuvuodesta, ajankohta vaihtelee lajikkeittain.

−Kesäkukkien lisäksi kasvatamme tomaatin, kurkun ja kurpitsan taimia sekä perusvalikoimaa yrttejä. Hyötykasvien suosio on kasvussa. Ympärivuotisesti toimivassa verkkokaupassamme myymme viherkasveja. Niitä viljelemme jonkin verran itse, viime talvena tosin valikoima oli suppea energiakustannusten vuoksi.

Luoma on itse kolmannen polven puutarhayrittäjä ja työskennellyt yrityksessä päätoimisesti yli 20 vuotta. Puutarhan perustivat hänen isovanhempansa vuonna 1958 ja vanhemmat jatkoivat sen jälkeen toimintaa. Yritys työllistää ympärivuotisesti kaksi henkilöä ja sesonkityöntekijöitä on yhdestä kahteen. Tällä hetkellä kasvihuonepinta-alaa on viljelykäytössä noin 4000 neliömetriä.

Asiakkaita puutarhalla käy laajalta alueelta.

−Seinäjoen seutu on tosi vahva, ruotsinkielinen Pohjanmaa, Lapua, koko Järviseutu. Oikeastaan koko vanhan Vaasan läänin alue ja vähän kauempaakin, luettelee Luoma.

Säät vaikuttavat kustannuksiin

Kustannusten nousu on Luoman mukaan ollut rajua koronan ajoista lähtien, eikä nousu rajoitu pelkästään energiaan, vaan kaikki muukin on kallistunut.

Mainos

−Ja vaikka kustannukset ovat monilla alkaneet laskea, niin hinnat eivät ole tulleet yhtään alas. Kasvihuoneiden lämmittämisestä ei voida tinkiä kasvien kasvuvaatimusten vuoksi, mutta on erilaisia tapoja säästää energiaa ja kasvihuoneautomatiikalla pystytään asiaan vähän vaikuttamaan. Loppupeleissä kaikki on keleistä kiinni. Kova pakkanenkaan ei päivisin haittaa, jos on aurinkoinen sää.

Lajikkeiden kirjoa riittää – erikoisvärit suosittuja

KOKONAAN uusia kasveja tulee nykypäivänä vähän markkinoille, mutta uusia lajikkeita sen sijaan tulee jatkuvasti. Kesäkukissa on myös uusia värejä ja vaikkapa petunioissa on saatavilla useita eri kokoisia kukintoja. Monenlaiset erikoisvärit ovat myös tällä hetkellä suosittuja.

Kesäkukkatrendit ovat muuttuneet paljon vuosikymmenten mittaan. Suhteet ovat myös muuttuneet niin, että se, mitä ennen kasvatettiin paljon, on vähentynyt ja päinvastoin. Joitain on jäänyt kokonaan poiskin. Mutta silti jotain pysyvääkin on.

−Perinteiset kukat kuten orvokki ja petunia ovat pysyneet suosiossa. Orvokki on meille tärkeä kevään kukka, viljelemme sitä paljon ja vähän isompikokoisena. Pelargoni on meillä myös yksi isoimpia tuoteryhmiä. Joitakin vanhoja suosikkeja, joita oli 20–30 vuotta sitten, on alkanut tulla meille takaisin, kuten vaikkapa nukenkaulus.

Amppelien suosio on vuosien varrella kasvanut hurjasti. Ihmiset haluavat myös tehdä istutuksia itse; esimerkiksi pikkulobelioiden ja samettiruusujen myynti on lähtenyt Luoman mukaan viime vuosina nousemaan.

Luoma ei osaa nimetä mitään erityistä omaa suosikkikukkaansa.

−Kun tämä on itselle ammatti, niin näen kukat lähinnä tuotteina. Enemmän ajattelen viljelyteknisiä asioita. Mutta kyllähän orvokki on kevään ensimmäinen kukka ja siitä on niin hienoja värejäkin nykyään.

Luitko jo nämä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.