Poistotekstiilien vastaanotto käynnistyi Millespakassa

Millespakan hyötyjäteasemilla on nyt poistotekstiilin keräyspisteet.
Millespakan hyötyjäteasemilla on nyt poistotekstiilin keräyspisteet.
Millespakan hyötyjäteasemilla on nyt poistotekstiilin keräyspisteet.
Millespakan hyötyjäteasemilla on nyt poistotekstiilin keräyspisteet.

MILLESPAKKA on aloittanut hyötyjäteasemillaan poistotekstiilien vastaanoton.

−Keräyspisteet sijaitsevat hyötyjäteasemilla, jotta ne erottuvat UFF:n vaatekeräyksestä. Samalla pystytään myös opastamaan ja tarkistamaan poistotekstiilien laatua, kertoo toimitusjohtaja Mervi Pokela Millespakka Oy:stä.

Hyötyjäteasemalle voi tuoda ilmaiseksi pieniä määriä rikkinäisiä, mutta puhtaita ja kierrätykseen soveltuvia vaatteita ja kodintekstiilejä. Isommat erät laskutetaan poltettavan jätteen hinnalla. Poistotekstiileihin lajitellaan vain käyttöön kelpaamattomat tekstiilit. Ehjät tekstiilit tulisi aina pyrkiä toimittamaan uudelleenkäyttöön esimerkiksi vaatekeräysten kautta.

Poistotekstiilien kierrätykseen soveltuvat ainoastaan kankaasta valmistetut materiaalit. Tällaisia ovat takit (ei toppatakit), housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat, kunhan ne ovat puhtaita, eikä niissä ole voimakkaita hajuja.

Fleecevaatteet ja tekniset vaatteet eivät sovellu kierrätykseen.

Kierrätykseen sopimattomia ovat alusvaatteet ja sukat, peitot, tyynyt, matot sekä pehmolelut. Myöskään fleece-vaatteita tai teknisiä vaatteita, kuten työ- ja urheiluvaatteita ei oteta vastaan, sillä synteettiselle materiaalille ei ole vielä jatkojalostusmahdollisuutta. Kenkiä, laukkuja, vöitä, nahkaa tai turkiksia ei voida kierrättää poistotekstiileissä.

−Meillä tehtävän esilajittelun jälkeen tekstiilit toimitetaan Paimiossa sijaitsevalle poistotekstiilien kiertotalouslaitokselle. Tekstiileistä tuotetaan uusiokuituja, joita voidaan käyttää esimerkiksi lankojen, kankaiden ja kuitulevyjen valmistuksessa, selvittää Pokela.

Muun muassa Pirtin Kehräämö on valmistanut poistotekstiileistä lajitellusta villasta kuituraaka-ainetta, josta on tuotettu kaupallisia kierrätysvillalankoja harrastajille, käsityöläisille ja koneneulontaan teollisuudelle.

Lisää aihealueeseen liittyviä juttuja

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.