Aisaparin kevätkokouksessa palkittiin Vuoden Intoilija ja Vuoden Intoilu 

Kevätkokouksen yhteydessä palkittiin Vuoden Intoilijana Kristian Hyyppä ja Intoiluna Evijärven Väinöntalon museon toiminta. Väinöntalo eläväksi -hankkeen palkinnon otti tilaisuudessa vastaan Evijärven kunnan sivistystoimenjohtaja Päivi Lappinen projektipäällikkö Jussi Förstin ollessa opintokiireiden vuoksi estynyt.
Kevätkokouksen yhteydessä palkittiin Vuoden Intoilijana Kristian Hyyppä ja Intoiluna Evijärven Väinöntalon museon toiminta. Väinöntalo eläväksi -hankkeen palkinnon otti tilaisuudessa vastaan Evijärven kunnan sivistystoimenjohtaja Päivi Lappinen projektipäällikkö Jussi Förstin ollessa opintokiireiden vuoksi estynyt.
Kevätkokouksen yhteydessä palkittiin Vuoden Intoilijana Kristian Hyyppä ja Intoiluna Evijärven Väinöntalon museon toiminta. Väinöntalo eläväksi -hankkeen palkinnon otti tilaisuudessa vastaan Evijärven kunnan sivistystoimenjohtaja Päivi Lappinen projektipäällikkö Jussi Förstin ollessa opintokiireiden vuoksi estynyt.
Kevätkokouksen yhteydessä palkittiin Vuoden Intoilijana Kristian Hyyppä ja Intoiluna Evijärven Väinöntalon museon toiminta. Väinöntalo eläväksi -hankkeen palkinnon otti tilaisuudessa vastaan Evijärven kunnan sivistystoimenjohtaja Päivi Lappinen projektipäällikkö Jussi Förstin ollessa opintokiireiden vuoksi estynyt.

AISAPARI RY järjesti kevätkokouksensa Lappajärvellä Aquarius Innissä 12. huhtikuuta. Kokouksen yhteydessä palkittiin perinteen mukaisesti Aisaparin valitsemat Vuoden Intoilija ja Vuoden Intoilu 2023. 

Vuoden Intoilijaksi valitaan henkilö, joka on esimerkillisellä tavalla tehnyt tunnetuksi Aisaparia ja Leader-toimintatapaa ollen myös ahkera yhteistyökumppani, uusien yhteistyömuotojen kehittäjä ja idearikas verkostojen rakentaja. Vuoden Intoilija 2023 on Kristian Hyyppä, joka on monipuolisesti kehittänyt matkailualan toimintaa ja palveluita Lappajärven alueella. Hyypän luotsaaman Lappajärven kesäteatteri Oy:n toiminnassa ovat mukana myös Jenni Hyyppä ja Miika Lahnalampi.  

Kaikki alkoi vuonna 2018, kun Hyyppä alkoi yhteistyökumppaniensa kanssa pyörittää Lappajärven kesäteatteria, joka aiemmin tunnettiin nimellä Halkosaaren kesäteatteri. 

−Kun ensimmäinen vuosi oli ohi, asiakkailta saatiin palautetta, että he olisivat halunneet jatkaa illanviettoa tai tehdä järven alueella jotain muutakin. Siellä ei silloin oikein ollut mitään palveluita, niin päätimme, että rupeamme itse tuottamaan sinne ohjelmaa, hän kertoo. 

Aisaparin rahoituksen avulla Hotelli Kivitipun rantaympäristö siivottiin, ja rannan lähellä olevaan pieneen saareen rakennettiin lasikattoinen grillauskota avoimeen käyttöön. Kesäteatteri Oy:n alle perustettiin Kraatterijärvi Adventures muun muassa välinevuokrausta ja kalastusretkien järjestämistä varten. Viimeisimpänä lisäyksenä on Hotelli Kivitipun takana sijaitseva Aquarius Resort, joka tarjoaa elämysyöpymisiä kauniissa huoneissa Lappajärven äärellä. 

−Aisaparin rahoitus on ollut meille suureksi avuksi. Emme olisi ehkä pystyneet toteuttamaan hanketta ilman heidän rahoitustaan ja kannustusta, Hyyppä kertoo. 

Tulevana kesänä suunnitelmissa on jatkaa bisneksiä kesäteatterissa ja sen alla toimivissa matkailupalveluissa normaaliin tapaan. Muiden tavoitteiden osalta Hyyppä mainitsi nuorempien asiakkaiden houkuttelun alueelle vahvistamaan nykyistä asiakaskuntaa. 

Mainos

−Tärkeänä pointtina on myös se, että kaikki alueen yritykset tekevät yhteistyötä ja puhaltavat yhteen hiileen, Hyyppä painottaa. 

VUODEN INTOILU on hanke, yhdistys tai muu yhteistyötaho, joka toiminut esimerkillisellä tavalla alueen ja sen asukkaiden hyväksi. Vuoden 2023 Intoiluna palkittiin Väinöntalon museon toiminta Evijärvellä. Väinöntalo eläväksi -pilottihanke tuotti laadukasta ja kiinnostavaa verkkosisältöäpaikallisen historian ja elämäntavan esittämiseksi suurelle yleisölle. Hankeidean isä ja projektipäällikkö Jussi Försti ei opintokiireiden vuoksi päässyt paikalle, joten hänen puolestaan palkinnon tilaisuudessa vastaanotti Evijärven kunnan sivistystoimenjohtaja Päivi Lappinen. 

Järviseudun museo, Evijärven Väinöntalo on yli 60-vuotisen historiansa aikana esitellyt monipuolisesti järviseutulaisen talonpojan arkea ja juhlaa, entisiä työtapoja ja alueellemme tyypillistä esineistöä. Museoalueeseen kuuluu parikymmentä rakennusta ja sen kokoelmissa yhteensä noin 20 000 esinettä. Entisajan puintipäivät, koululaisten toimintapäivät ja pihapiirissä toimiva kesäteatteri ovat värittäneet museon toimintaa vuosien varrella.  

Nyt museo on näyttävästi esillä myös verkossa Aisaparin rahoittaman hankkeen myötä. Väinöntalo eläväksi oli pilottihanke, joka tuotti verkkosisältöä paikallisen historian ja elämäntavan esittämiseksi suurelle yleisölle. Hankkeen keihäänkärkenä tuotettiin kuusiosainen Talonpoikain elämää -dokumenttielokuvasarja, joka käsittelee monitahoisesti historiallisen järviseutulaisen talonpoikaistalon arkista elämää ja asutuksen alkuvaiheita Etelä-Pohjanmaalla. Lisäksi hankkeessa tuotettiin talonpoikainelamaa.fi verkkosivusto. Hanketta hallinnoi Evijärven kunta. 

HANKKEESTA on tullut pelkästään positiivista palautetta. Elokuvia on katsottu kouluissa ja vanhainkodeissa ja varmaan kaikkialla siltä väliltä. On hienoa, että on pystynyt tuomaan iloa ihmisten elämään. Mielestäni hankkeen tärkein saavutus on se, että sen tuotosten kautta meillä on mahdollisuus katsoa taaksepäin ja peilata nykyaikaa sitä maailmaa vasten, missä isoisämme ja -äitimme elivät. Moni nykyajan vaatimus asettuu sitä vasten oikeanlaiseen asteikkoon, Försti kertoo. 

Leader-hankkeen jälkeen on saatu avustusta Museovirastolta ja tehty uusia videoita. Kolmiosaisen sarjan nimi on ”Väinön jalanjäljissä”. Sarjassa tutustutaan kolmeen eri museoesineeseen ja siihen, kuinka ne on aikanaan valmistettu käsityömenetelmillä. Samalla pohditaan sitä, kuinka suomalainen maaseutu on muuttunut viime vuosikymmeninä. Yhdessä jaksossa valmistuu esimerkiksi rautakautiseksi epäillyn, Jokikylän Varispurolta vuonna 1966 löydetyn ”käärmeenpääsuksen” kopio. 

Luitko myös tämän jutun? Aisapari innostaa uudenlaiseen toimintaan – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.