Uusimmat kesäblogit:

Alaskalaiset sisarukset toivat raikkaan tuulahduksen Vimpeliin 

Vieraat Lappajärven jäällä.
Adrianne, Earling ja Erica verkonkokemisretkellä Lappajärven jäällä.

VIIME VUODEN syyskuussa Vimpelissä piipahti muuan Earling Walli, jonka sukujuuria löytyy myös Vimpelistä. Esittelin silloin Earlingille hänen isoisoäitinsä Hokka-Reetan eli Reetta Pyhälahden syntymä- ja asuinsijoja, Lakis Areenaa, näkötornia ja Vimpeliä yleensäkin. Silloin Earling ilmoitti tulevansa keväällä uudestaan sisartensa Adriennen ja Erican kanssa ja viipyvänsä pitempään. Silloin vähän epäilin, että kuinkahan käy, mutta niinhän nuo lennähtivät Suomeen huhtikuun alussa. 

Ensimmäinen vierailukohde oli Rovaniemi, jossa asuu aikanaan Wallin perheen luona majoittunut suomalainen nainen. Sisarukset viipyivät Rovaniemellä useita päiviä nauttien täysin siemauksin Lapin tarjonnasta. Suomen nähtävyydethän kalpenevat Alaskan upeiden vuorien rinnalla. Sisarukset sanoivatkin aina kun ihmiset kysyivät, millainen maa Suomi on, että ihan samanlainen kuin Alaska, mutta heillä on enemmän ja korkeampia vuoria. Rovaniemeltä he ajelivat Ouluun, jossa tapasin heidät pikaisesti ja jatkoivat sitten Vimpeliin. 

Vimpelissä Kärnän Mikko otti heidät hoteisiinsa ja esitteli Metsäpellon Simon kanssa Hokka-Reetan asuinsijoja. Simo vei porukan kokemaan verkkoja ja samalla ajelemaan autolla järven jäällä, mikä olikin heille uusi kokemus. Pyhälahden Petteri järjesti illaksi yhteisen ruokailun Välilaskuun ja aamulla käytiin hautausmaalla katsomassa sukuhautoja ja sen jälkeen tietysti Nelimarkan kahvilaan, jossa yhytettiin myös heidän yksi sukulaisensa eli Sam Leijonanmieli

Sukujuuria menee myös Vähäänkyröön, josta löytyy Vaalin sukua, josta Jaakko Mikonpoika Waali muutti aikoinaan Virroille ja poikansa Eero edelleen Alaskaan ja nimikin muuttui Walliksi. Niinpä sisarukset suuntasivat Vähäänkyröön tapaamaan Vaalin sukua ja jatkoivat sieltä Virroille ja edelleen Raumalle, Turkuun ja sitten Helsinkiin, josta lensivät Seattlen kautta Alaskaan. 

VANHIN sisaruksista on Adrienne ja hän työskenteli nuorempana laivalla jonkinlaisena upseerina, mutta jäi naimisiin mentyään maihin ja perusti miehensä kanssa majoitus-, ravintola- ja tapahtumapalveluja tarjoavan yrityksen työllistäen 36 henkilöä. Erica on sinkku ja ymmärsin, että hän on ammattikalastaja. Earling on työskennellyt ikänsä merillä, mutta on nykyisin jonkinlaisen merimiesunionin paikallisjohtaja.  

Alaskalaiset olivat erittäin helposti lähestyttäviä, avoimia ja ulospäin suuntautuneita, joten keskustelu heidän kanssaan oli helppoa ja mielenkiintoista. Tein uteliaisuuttani sukulaisuuskaavion henkilöistä, jotka olivat heidän kanssaan tekemisissä ja tulos oli aika yllättävä, kun kaikki olivat keskenään aika läheisiä sukulaisia. 

Heikki Salmela 

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.