Aisapari innostaa uudenlaiseen toimintaan

Aisaparin toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää kiittää alueen toimijoita aktiivisiksi talkootyön tekijöiksi. Kuva: Aisaparin arkisto.
Aisaparin toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää. Kuva: Aisaparin arkisto.
Aisaparin toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää kiittää alueen toimijoita aktiivisiksi talkootyön tekijöiksi. Kuva: Aisaparin arkisto.
Aisaparin toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää. Kuva: Aisaparin arkisto.
AISAPARIN hankehaku vuosille 2023–2027 on avautumassa kevään kuluessa, ja ensimmäisenä vuonna jaossa on noin miljoona euroa hankerahaa. Rahaa myönnetään elinolosuhteita, harrastusmahdollisuuksia, työllisyyttä tai ympäristöä parantaviin hankkeisiin.

Aisapari on vahvistanut tulevalle kaudelle uuden strategian Virtaa uusissa uomissa.

–Strategiassa painotamme uudella tavalla tekemistä. Ettei tehtäisi niin kuin aina ennen on tehty. Uudella tavalla toimimisen kautta halutaan innostaa mukaan uusia hakijoita ja tekijöitä, sanoo Aisaparin toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää.

Kokeilukulttuuri on tulossa myös yrityspuolelle. Esimerkiksi yritystoimintaa voi kokeilla henkilö, jolla ei ole aikaisempaa yrityspuolen kokemusta.  Toistaiseksi odotellaan vielä valtioneuvoston asetuksia ja tarkempia ohjeita. Ohjeiden varmistuttua selviää, vaikuttaako yrittäjyyskokeilu henkilön työttömyysturvaan.

AISAPARIN toiminta on ollut onnistunutta, minkä ansiosta Leader-ryhmä sai valtakunnallisesti kolmanneksi eniten eli 6,7 miljoonaa euroa jaettavaksi viiden vuoden kuluessa.

–Aisaparin alueella on aktiivisia toimijoita ja hyviä hakemuksia eli todistetusti tarvetta hankkeille. Myös aikaisempi toiminta vaikuttaa. Merkille pantavaa on runsas talkootyön määrä. Se osoittaa, että alueella ollaan sitoutuneita hankkeiden toteuttamiseen.

Hankehaun odotetaan avautuvan huhti-kesäkuussa, ja hakuja tulee vuoden kuluessa useampia. Niemi-Huhdanpää muistuttaa, että ennen kevään hakua on hyvää aikaa tehdä suunnitelmia ja kustannusarvioita sekä etsiä yhteistyökumppaneita. Näin suunnitelma on jo hakuvaiheessa mahdollisimman pitkälle mietitty. Myös siihen kannattaa varautua, että hakemukset jatkossa jätetään sähköisesti Hyrrä-järjestelmään. Hakijalla olla käytössään Suomi.fi-tunnukset.


Kun asetukset on hyväksytty ja Aisaparin hallitus on tehnyt omat linjauksensa, järjestetään kevään ja alkukesän aikana useita tilaisuuksia eri puolilla toiminta-aluetta.

EDELLISELLÄ ohjelmakaudella alueella oli kehitys-, investointi- ja yrityshankkeita, kolmasosa kutakin. Hakijoista yhdistyksiä oli 60 prosenttia, johon sisältyvät yhdistykset ja oppilaitokset. Yrityksiä oli 30 prosenttia ja kuntia 10 prosenttia. Niemi-Huhdanpää pitää tätä jakoa hyvänä, koska se osoittaa, että rahoitusta myönnetään paikallisille toimijoille.

Aisaparin toiminta-alueeseen kuuluvat Alajärvi, Evijärvi, Kauhava, Lappajärvi, Lapua ja Vimpeli. Aisapari on yksi maamme 52 kehittämisyhdistyksestä. 

Aino Alppinen

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.