Lappajärven 4H:n Taito -hanke päättyy – tuloksena kirja, joka kannustaa lapsia liikkumaan 

Lappajärven 4H-yhdistyksen Taito-hanke päättyy.
Johanna Korkea-aho kokosi hankkeen puitteissa lasten idean Pekka Sekasotkusta kirjaksi.
LEADER AISAPARIN rahoittaman Taito -hankkeen tavoitteisiin kuului innostaa lappajärveläisiä lapsia ja nuoria modernien kädentaitojen pariin.

Myös digitaalisuutta haluttiin hyödyntää. Kohderyhmän ikähaitari sisälsi 8-18-vuotiaat lapset ja nuoret. Hankkeella haluttiin lisätä myös lasten ja nuorten tietoisuutta alueen kulttuurihistoriasta. 

–Hanketta lähdettiin suunnittelemaan kohderyhmää kuunnellen. Hankkeen puitteissa järjestettiin kerhoja, kursseja ja työpajoja. Näissä tutustuttiin erilaisiin materiaaleihin, muun muassa villa, kude, savi, ja akryylimaalit. Lisäksi perinnetaidot -kurssin yhteydessä kävimme lammasfarmilla tutustumassa langan alkuperään ja villan huovuttamiseen, kertoo hanketta vetänyt Johanna Korkea-aho

–Kouluttauduin hankkeen puitteissa myös tunnetaide -ohjaajaksi. Tämä mahdollisti materiaalin kasaamisen kerhonohjaajille tulevia taideleirejä sekä kerhoja varten. Kasaamani materiaali mahdollistaa taiteen käyttämisen myös mielen hyvinvoinnin työkaluna. Halusin hankkeessa korostaa kädentaitojen ja taidetyöskentelyn monia ulottuvuuksia. Taide moninaisuudessaan tukee lasten ja nuorten tunnetyöskentelyä ja antaa heille keinoja purkaa taiteen avulla myös kuormitusta, jota koetaan yhä lisääntyvässä määrin, jatkaa Korkea-aho. 

KORKEA-AHO kertoo, että hankkeessa syntyi kirja, joka saapui painosta loppuvuodesta. 

–Kirjallisuus kuuluu myös olennaisena osana Lappajärven kulttuurihistoriaan. Kerhojen puitteissa lasten kanssa keskusteltiin mahdollisuudesta kasata ainekset pieneen kirjaan. Keskustelujen pohjalta syntyi lasten taholta idea kirjasta, joka kannustaisi lapsia liikkumaan. Lapset kehittivät hahmon nimeltä Pekka Sekasotku ja ideoivat erilaisia liikesarjoja kirjaan. Kerhojen yhteyksissä ripotellen syntyneet lasten ideat kasasin selkeäksi kokonaisuudeksi kirjan muotoon. Kirja haluttiin tehdä sellaiseksi, että sitä voisi käyttää kuka tahansa missä tahansa, esimerkiksi runkona pieneen taukojumppaan. Kirjaa tullaan jakamaan kouluille, kirjastoon ja yhdistyksille. 

–Sain tiettyjen raamien puitteissa vapaat kädet hankkeen toteuttamiseen. Olen tyytyväinen siitä, että kasaamani materiaali kirjan lisäksi tuo hankkeelle jatkumoa. Lasten ja nuorten hyvinvointiin ei voi koskaan panostaa liikaa. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.