Uusimmat kesäblogit:

Lappajärvi haluaa mahdollistaa saunalautat, rakennusjärjestystä uudistetaan

Saunalautta Jamitar jouduttiin siirtämään Lappajärven aluevesiltä Vimpelin puolelle. Vimpelissä saunalauttoja koskevat säädökset määritellään rakennusjärjestystä uusittaessa. Kuva: Hannu Takala.
Saunalautta Jamitar jouduttiin siirtämään Lappajärven aluevesiltä Vimpelin puolelle. Vimpelissä saunalauttoja koskevat säädökset määritellään rakennusjärjestystä uusittaessa. Kuva: Hannu Takala.

KESÄN 2021 korvalla Lappajärveen vesille laskettu saunalautta Jamitar nostatti kuvainnollisia aaltoja niin kuntapolitiikassa kuin keskusteluissakin. Syyskuussa 2021 Lappajärven kunnan rakennustarkastaja Virpi Tiainen toi teknisen valiokunnan kokoukseen asialistalle kohdan “Luvaton saunalautta”, jossa hän esitti 60 000 euron uhkasakkoa, koska saunalautalla ei ollut rakennuslupaa. Valiokunta päätti poistaa kyseisen kohdan esityslistalta. Tiainen teki seuraavaan kokoukseen oikaisuvaatimuksen, jota tekninen lautakunta ei käsitellyt. Sittemmin lautta siirrettiin Vimpelin puolelle.

Tiainen teki teknisen valiokunnan menettelystä kunnallisvalituksen, josta Vaasan hallinto-oikeus antoi helmikuussa päätöksen. Se päätti poistaa teknisen valiokunnan kyseiseen päätökseen liitetyn oikaisuvaatimusohjeen, kumota ja poistaa teknisen valiokunnan oikaisuvaatimuksen johdosta antaman päätöksen ja jättää valituksen tutkimatta. Kuntalain mukaan päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta.

Mikä on kunnan linja jatkossa? Sallitaanko Lappajärvellä saunalauttoja?

Rakennuslupa vaaditaan, jos lautta on paikoillaan yli kuukauden ajan

Tekninen johtaja Juha-Matti Näykki kertoo, että kunnassa halutaan mahdollistaa saunalauttojen rakentaminen ja käyttö.

–Asia nousi esille keskusteluissa heti, kun aloitin virassani. Tahtotila on mahdollistaa saunalautat, ne nähdään positiivisena, elinvoimaa lisäävänä tekijänä.

Tammikuisessa valiokunnan kokouksessa puheenjohtaja Ville Väkeväinen esitti, että rakennusjärjestyksen osittainen uusiminen otettaisiin käsittelyyn ylimääräisenä asiana ja Sari Karlström ehdotti käytettäväksi saunalauttojen osalta Kokkolan mallia, jolla alle kuukauden ajan paikallaan olevat saunalautat eivät tarvitse rakennuslupaa.

Rakennusjärjestyksen kohtaan liikuteltavien laitteiden luvanvaraisuudesta tullaan lisäämään erikseen saunalautta. Pysyvästi paikallaan oleva lautta tulkitaan rakennukseksi, jolla tulisi olla rakennuslupa.

–Rakennusjärjestyksen luonnosvaiheen kuuleminen on tehty eikä asiasta ole tullut huomautuksia tai muistutuksia, joten ehdotus tullaan tuomaan näkyville, minkä jälkeen se viedään kesällä kunnanhallituksen ja -valtuuston hyväksyttäväksi. Vastaava malli on koeponnistettu muualla, joten miksei se toimisi myös täällä.

–Yhtä hyvin aika voisi olla vaikka kolme kuukautta, mutta nyt tekninen valiokunta on linjannut näin. Aina on mahdollista, että väärinkäytösten mahdollisuus kasvaa, jos henkilö päättää ottaa sen välissä pois ja tuoda uudelleen. En kuitenkaan usko, että tällaista vaivaa aletaan näkemään, kun on mahdollisuus pitää lauttaa järvessä ihan luvan kanssa, pohtii Näykki.

Vimpelissä asia tulossa käsittelyyn

VIMPELIN rakennusjärjestyksessä ei ole otettu kantaa saunalauttojen rakennuslupaa varten, mutta KHO:n ratkaisujen mukaan lautta tarvitsee rakennusluvan, mikäli se on pitkäaikaisesti säilytyksessä/paikoillaan, kertoo tekninen johtaja Jarno Pulkkinen.  

–Vimpeli uudistaa rakennusjärjestyksen myöhemmin ja silloin otetaan kantaa myös tarkemmin saunalauttoihin, sekä uuteen rakentamislakiin.

Aiheesta lisää täällä

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.