Pelimannitanssit Härmän Kylpylässä – mukana Kortesjärven pelimannit

Kortesjärven pelimannit esiintyvät Härmän kylpylässä 16. huhtikuuta.
Kortesjärven pelimannit esiintyvät Härmän kylpylässä 16. huhtikuuta.
Kortesjärven pelimannit esiintyvät Härmän kylpylässä 16. huhtikuuta.
Kortesjärven pelimannit esiintyvät Härmän kylpylässä 16. huhtikuuta.

Eläkeliiton paikallisyhdistysten toivomuksesta Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piiri ry järjestää yhdessä Härmän Kylpylän ja alueen pelimannien kanssa iloiset ja keväiset Pelimannitanssit Härmän Kylpylän Yölintu-salissa sunnuntaina 16. huhtikuuta kello 13.

Tansseissa musiikista vastaavat Kauhavalla ja lähialueella toimivat kansanmusiikkiyhtyeet: Järvilakeuden kansalaisopiston piireinä toimivat Antti Järvelä ja Lakeuden OAS sekä Kortesjärven Pelimannit. Kolmantena yhtyeenä soittamaan tulee Pelimannit yli kuntarajojen (PYK).

Kortesjärven Pelimannit 50 vuotta

Kortesjärven Pelimannit täytti viime vuonna 50 vuotta. Yhtyeessä on tällä hetkellä soittajia ja laulajia kymmenkunta. PYK on toiminut noin viiden vuoden ajan. Yhtye harjoittelee säännöllisesti kerran kuukaudessa ja harjoituksissa käy 10–15 soittajaa. Antti Järvelän vetämä piiri toimii kansalaisopistossa Pelimanniohjelmisto-nimellä ja se on aloittanut vuonna 2021. Piirissä on soittajia 15–20. Alueen soittajista suurin osa käy useammassa kuin yhdessä piirissä.

Järvilakeuden kansalaisopiston kansanmusiikkipiireinä toimivat edellä mainittujen yhtyeiden lisäksi myös Alahärmän Pelimannit sekä Kauhavan Pelimannit ja Nätty-lauluryhmä.

Jo yhtyeiden määränkin perusteella voidaan todeta, että kansanmusiikkiharrastus on Kauhavalla ja Järviseudulla tällä hetkellä hyvällä tasolla. Kehitys parempaan on tapahtunut vähitellen yli 10 vuoden aikana. Tärkeinä vaikuttaneina tekijöinä on ollut, että kansalaisopisto on perustanut lisää kansanmusiikkipiirejä ja että piireillä on pätevät ja ansioituneet vetäjät: Antti Järvelä (Alahärmä), Satu Lumiaho (Evijärvi), Anu Nygård (Kokkola), Esa Rintamäki (Kauhava) ja Salla Seppä (Kaustinen).

Mainos

Monipuolinen kattaus

Pelimannitansseissa yhtyeet esittävät vanhaa ja uudempaa kansanmusiikkia Etelä-Pohjanmaalta, Järviseudulta, suomenruotsalaiselta rannikkoseudulta sekä muualta Suomesta. Mukana on myös muutamia kansainvälisiä kappaleita. Kun kysymyksessä on kansanmusiikki, niin siihen kuuluu myös vanhoja ja tansseissa nykyään harvinaisempia rytmejä.

Tilaisuuteen toivotaan tulevan tanssinharrastajien lisäksi myös yleisön, joka haluaa nauttia kansanmusiikista vain kuuntelemalla. Pelimanneja on ilmoittautunut 25 ja esitettäviä kappaleita on useita kymmeniä.

Järjestäjät toivottavat kansanmusiikista ja tanssista kiinnostuneen yleisön, läheltä ja kaukaa, tervetulleeksi pelimannitansseihin. Pääsylipun hinta on 15 euroa, johon sisältyy kahvi ja pulla.

Erkki Ylisippola

Luitko jo nämä

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2019/09/12/pelimanni-ja-kortesjarven-entinen-liikuntasihteeri-tauno-koivunen-90-vuotta/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2019/10/14/pelimannimusiikki-soi-korvalla-ja-tunteella/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2014/07/29/53-mestaripelimannin-viulu-soi-tunnelmaa/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/03/08/uusi-video-forstilta-sisaltaa-tarkean-viestin/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/01/14/paa-musiikkia-taynna-martta-rantamaki-jatti-rikkaan-musiikillisen-perinnon/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/01/09/pyhalahden-pelimannit-ovat-vaienneet-mutta-musiikin-lahja-elaa-jarviseudulla-yha/
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.