Kirjastoille kehitysrahaa: Eepos hyödyntää palvelumuotoilua, Alajärvellä digitaitoja ikäihmisille ja Soinissa panostetaan lukutaidon pohjaan

Alajärven kirjastossa kehitetään ikäihmisten digitaitoja avin rahoittamalla hankkeella.
Alajärven kirjastossa kehitetään ikäihmisten digitaitoja avin rahoittamalla hankkeella.
Alajärven kirjastossa kehitetään ikäihmisten digitaitoja avin rahoittamalla hankkeella.
Alajärven kirjastossa kehitetään ikäihmisten digitaitoja avin rahoittamalla hankkeella.
Kirjastojen kehittämishankkeissa edistetään lukuharrastusta, lukutaitoja ja jatkuvaa oppimista sekä kehitetään kirjastoja aktiivisen kansalaisuuden, osallisuuden, demokratian ja sananvapauden toimijoina.

Aluehallintovirastot myönsivät avustuksia 94 eri hankkeelle yhteensä 1 897 140 euroa. Avustushakemuksia saatiin 111. Hakemusten määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna, mutta koronapandemiaa edeltävään aikaan ei hakemusten määrässä vielä ylletty. 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto jakoi 495 200 euroa 29 hankkeelle. Yksi niistä on Seinäjoen kaupungin hallinnoima Parasta palvelua – Eepos -hanke, jolle myönnettiin 50 000 euron avustus palvelumuotoiluosaamisen lisäämiseen ja sitä kautta asiakaspalvelun kehittämiseen. Vaikka kirjastokimpan hankkeessa avustuksen saa yksi kirjasto, hankkeen toteuttamisessa ovat mukana kaikki kimpan kirjastot. Näin yhden hankkeen vaikutus leviää laajalle.

Alajärven kaupungin Digitaitoja oppimassa – Kirjasto hyvinvointia lisäämässä -hanke sai 20 000 euron avustuksen. Hankkeen teema on erityisesti iäkkäiden ja muiden työelämän ulkopuolella toimivien kuntalaisten digitaitojen parantaminen ja mediakasvatus, jossa apuna ovat pelit, tiedonhankinnan ohjaus, lähdekriittisyys, monimedialukutaito ja niin edelleen. Tarkoitus on kehittää toimintamalli, jonka avulla kirjastopalvelut edistävät asukkaiden osallisuutta digiyhteiskuntaan ja auttavat siten osaltaan kuntalaisia hyvään merkitykselliseen arkeen. Osaava ja itsestään huolehtiva kuntalainen lisää yhteistä ja yleistä hyvinvointia.

Mainos

Soinin pienimmät lukutoukat -hanke saa 20 000 euroa lukemisen edistämiseen kirjailijavierailujen, kirjavinkkauksen, lukupiirien, satutuntien ja niin edelleen, merkeissä. Hankkeen esittelyssä todetaan, että Soinin varhaiskasvatusikäiset lapset löytyvät kaikki samasta yksiköstä. Esikouluikäiset ovat taas läheisessä yhtenäiskoulussa. Avustuksen turvin halutaan taata lukutaidolle kunnon pohjan ennen koulun alkua. Avustuksen mahdollistamalla resurssilla yhteistyössä kirjastomme kanssa tuetaan varhaiskasvatuksen työntekijöitä, opettajia ja myös lasten vanhempia lukutaidon kehittymisen perustyössä. Nykyresursseilla ei ole mahdollisuutta kiinnittää asiaan niin paljon huomioita kuin olisi tarpeellista.

Luitko nämä?


Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.