Alajärvi selätti haastavan vuoden lähes 800 000 euron ylijäämällä

Tapani Kotanen, Antti Joensuu, Vesa Koivunen ja Sari Palmu olivat tyytyväisiä ylijäämäiseen tulokseen.
Tapani Kotanen, Antti Joensuu, Vesa Koivunen ja Sari Palmu olivat tyytyväisiä ylijäämäiseen tulokseen.
Tapani Kotanen, Antti Joensuu, Vesa Koivunen ja Sari Palmu olivat tyytyväisiä ylijäämäiseen tulokseen.
Tapani Kotanen, Antti Joensuu, Vesa Koivunen ja Sari Palmu olivat tyytyväisiä ylijäämäiseen tulokseen.
ALAJÄRVEN kaupunginhallitus hyväksyi tilinpäätöskokouksessaan 30. maaliskuuta historiallisen tilinpäätöksen, jossa kunnilla on viimeisen kerran sote mukana.

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle hyväksyttäväksi tilinpäätöstä, joka on 769 099,15 euroa ylijäämäinen. Tämän jälkeen kaupungin taseessa on ylijäämää 9,4 miljoonaa euroa.

–Kuntien näkökulmasta muutos on iloinen asia, kun iso, vaikeasti ennustettava sote-kokonaisuus poistuu. Olen tyytyväinen tulokseen, lainamääriin ja muuhun, siitä kiitokset luottamushenkilöille, viranhaltijoille ja työntekijöille, kaupunginjohtaja Vesa Koivunen totesi kaupungin talousinfossa.

Toimintakate eli tulojen ja menojen erotus nousee jatkuvasti eli verotuloilla ja valtionosuuksilla joudutaan kuluja kattamaan enenevässä määrin. Palvelutasovaatimusten nousu on lisännyt kustannuksia. Toimintatulot laskivat hieman (1,84 prosenttia) ja kulut nousivat (2 prosenttia).

–Vuosikate jää poistoja suuremmaksi kuten on hyvä jäädäkin. Poistot ovat viime vuosina olleet hieman vajaa neljä miljoonaa euroa ja ne pidetään edelleen samalla tasolla, korjausvelan kertyminen pyritään estämään, kertoi talousjohtaja Tapani Kotanen.

Verotulot olivat 32 479 353 euroa ja ylittyivät odotetusta 1,67 miljoonaa euroa. Yhteisöveron jakomuutos ja hyvä työllisyys ovat nostaneet verotulojen määrää viime vuosina aiemmalta tasolta.

Lainakanta on kovan rakentamisen ja isojen investointien myötä kasvanut, mutta nyt kun isoimmat investoinnit on tehty, lainan määrä on 25 miljoonaa eli 2 700 euroa per asukas.

–Se on eteläpohjalaisia vertaillessa pienimpiä. Tunnuskuvut ovat rauhallisia ja antavat hyvää signaalia, mutta ajat tulevat muuttumaan. Hyvinvointialueiden rahoitusvaje tulee näkymään kuntienkin kassoissa, arveli Kotanen.

–Kaikki on vielä suunnitteluasteella, mutta merkittäviä tarkistuksia tullee valtionosuuksiin kevään ja syksyn aikana. Valtionosuudet tulevat laskemaan, mikä voi aiheuttaa kunnille sopeuttamistoimia.

Koronakorvauksiin ilmestyi leikkuri

KAUPUNGINHALLITUKSEN puheenjohtaja Sari Palmu oli iloisen yllättynyt siitä, että verotuloja kertyi yli odotusten, etenkin kun korona oli rasitteena.

–Se rasitti etenkin perusturvan puolta. Ihan hirvittävän paljon meni suojavaatteisiin, lisäresurssointiin, näytteidenottoon ja rokotuksiin, onneksi saatiin rokotusurakkaan eläkeläisiä apuun. Iso kiitos erityisesti heille.

–Toimintakulujen parin prosentin nousu edelliseen vuoteen on vielä hyvä, olisi voinut nousta enemmänkin, koska yleinen hintataso on tullut enemmänkin ylöspäin.

–Valtionosuuksien kasvu oli odotettavissa, koska koronakulut oli luvattu korvata täysimääräisesti, vaikka viime vuonna tuli jo leikkuria. Ylijäämän suuruus on hyvä asia, lihavat vuodet jäävät nyt kyllä taakse, toki riippuen seuraavasta hallituspohjasta ja siitä, mitä koetaan siellä tärkeänä. Valtiontaloutta tasapainotetaan ja kuntien rahahanat laitetaan pienemmälle. Kuntienkin taloutta on hoidettava kuin omaansa, pellossa ei voi elää.

Palmu pitää hyvänä, että kaavateihin, ulkoilu- ja urheilualueisiin on satsattu, ne ovat kuntalaisille tärkeitä asioita.

–Koulujen lähiliikuntapaikat ja leikkipuistot ovat tärkeitä, että lapset saataisiin ulos ja irti puhelimistaan. Myös nuorille saatiin asianmukaiset tilat ja nyt myös liikuntaesteiset pääsevät nuorisotiloille.

Sote-työ vielä kesken

KAUPUNGINVALTUUSTON puheenjohtaja Antti Joensuu kiitteli kaupungin johdon hyvää työtä talouden suhteen.

–Työteliäät vuodet ovat takana. Vaihdos hyvinvointialueeseen on vaatinut valtavan määrän työtä kaupungin päässä ja edelleen työ jatkuu tarkoituksena saada sotepalvelut toimimaan. Hallinnointi ja johtaminen, sisällöt ja uudet järjestelyt vaativat huomiota tänä vuonna eli työ on ihan kesken vielä.

–Aluevaltuutettujen on oltava hereillä, siellä päätöksenteossa koko ajan katsotaan mistä voidaan leikata. Monenlaisia esityksiä tulee viranhaltijoilta, esimerkiksi kun on sovittu 7+1 -mallista, 3+1 nousee jatkuvasti esille puheissa ja esityksissä, täydensi Palmu.

Kaupungin osalta isot investoinnit muuttuvat haastavammiksi nyt, kun iso osa budjetista leikataan pois.

–Nyt on alettu panostamaan elinvoimaan, uusi viranjohtaja ja lautakunta ovat päässeet hyvään vauhtiin. Elinvoiman turvaaminen, työvoiman saaminen, opiskelupaikat ja ammatillinen koulutus, Jamin turvaaminen ovat siinä silmäteränä.

–Talouden ja tapahtuvan ennustaminen on haastavaa tämänkin vuoden osalta, mutta kaikkeen on nyt varauduttu.

Aiheesta lisää

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.