Valtuuston puheenjohtaja kiittää yhteisöllisyyttä ja ainutlaatuista luontoa 

Pitkän linjan taksinajaja Jari Ollila on kuljettanut vuosien varrella lukuisia kuntalaisia. Kuva Ollilan kotialbumista.
Pitkän linjan taksinajaja Jari Ollila on kuljettanut vuosien varrella lukuisia kuntalaisia. Kuva Ollilan kotialbumista.

Haastattelupäivänä lauantaina Ollila on käynyt ajamassa taksia. Miten yritystoiminta ja monet luottamustoimet sopivat yhteen? 

Neljäs kausi valtuustossa on menossa, ja vuonna 2021 Ollila tuli valituksi valtuuston puheenjohtajaksi. Hän toteaa, että ajot ovat usein päivällä, kun valtuuston ja hallituksen kokoukset puolestaan sijoittuvat ilta-aikaan. Neuvottelut aamupäivällä ja keskellä päivää saattavat sotkea aikatauluja, koska sovitut ajot on ajettava. 

Yrittäjällä on tällä hetkellä kolme autoa ja yksi ulkopuolinen työntekijä. Myös puoliso ajaa jonkin verran ja hoitaa lisäksi laskutuksen ja paperityöt, mikä onkin loppumattomalta tuntuva työsarka. Nykyään Ollila ajaa taksia pääasiassa päiväaikaan.  

Vuonna 2018 toteutettu taksiuudistus ei saa yrittäjältä kiitosta. Sen myötä taksilupien tarveharkinnasta, taksojen määrittelemisestä, ajo- ja päivystysvelvoitteesta sekä asemapaikkavalvonnasta luovuttiin. Tämän seurauksena pieni kunta saattaa jäädä kokonaan ilman taksipalveluita.  

TAKSIUUDISTUKSEN jälkeen tuli korona-aika, ja sitten Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, mikä aiheutti kovan hintojen nousun. Asiakaskäyttäytyminen on muuttunut nopeasti. Maaseudulla taksien käyttö on vähentynyt hälyttävästi. Tällä hetkellä yli 90 prosentteja taksien ajoista on yhteiskunnan kyytejä kuten Kela- ja koulukyytejä tai vammaispalvelulain mukaisia kuljetuksia.  

Yrittäjää auttavat jaksamaan asiakkaiden kohtaamiset. Hyvä mieli tulee siitä, kun voi palvella asiakasta hyvin. Monesti asiakassuhteet ovat pitkiä. Seinäjoen keskussairaalan kahviossa puolestaan tapaa kyydittäviä odotellessa toisia taksimiehiä ja on aikaa kuulumisten vaihtoon.   

Luottamustoimissa ilahduttaa, kun valtuuston kokouksessa on yhteinen tekemisen meininki. Valtuustoseminaareissa ideoidaan ja näkee, että osallistujilla on intoa ja halua viedä asioita eteenpäin. Sellainen antaa voimaa arkeen, sanoo Ollila. Hän kiittää virkamiehiä osaavasta asioiden valmistelusta, mikä helpottaa päätöksentekoa. 

Lappajärven positiiviseksi puoleksi Ollila mainitsee yhteisöllisyyden. Perusasiat ovat kunnossa ja ympäröivä luonto on ainutlaatuinen. Itse ei ehkä edes ymmärrä järven voimaa, kun se on aina ollut silmissä, hymähtää Ollila.  

KEHITYSKOHTEENA Ollila mainitsee tiestön. Tiet ovat hengenvaarallisessa kunnossa. Urakoitsijoille pitäisi löytyä lisää rahaa ja valvontaa, jotta teiden kunto kohenisi. Jos halutaan pitää maaseutu asuttuna, tämä asia olisi hoidettava.  

Kunnan tason kehitystarpeina Ollila näkee matkailuhankkeet, jotka olisi saatava maaliin. Palveluita pitäisi kehittää, jotta saataisiin lomailijat viipymään pitempään. Etätyöpaikkana Lappajärvi on jo nyt toimiva valokuidun kattavuuden ansiosta. 

Yrittäjän päivä on täynnä työtä ja luottamustoimiin liittyviä menemisiä. Ollila ei valita vaan tuumaa, että tekemiset lomittuvat mukavasti.  

Jos vapaa-aikaa olisi enemmän, ehtisi vaikkapa kalastamaan. Voisi osallistua karavaanarien toimintana ja reissata Lapissa. Karaoken laulaminen on myös mieluinen ajanviete.  

Erityisesti hyvä mieli tulee, kun saa puuhata yhdessä lapsenlasten kanssa. Pojanpoika tuumaa, että kyllä nyt on taksit niin likaiset, että pitäis mennä pesemään.  

–Siitä voi tienata papalta viitosen, kertoo Ollila hymy suupielessä. 

Aino Alppinen

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu