Strangin ja Spangarin sukuseura mukana Suku 2023 -tapahtumassa

Maisa Spangar ja Erkki Juuti sukumessuilla.
Maisa Spangar ja Erkki Juuti sukumessuilla.
Maisa Spangar ja Erkki Juuti sukumessuilla.
Maisa Spangar ja Erkki Juuti sukumessuilla.

SUOMEN SUKUTUTKIMUSSEURA järjesti Suku 2023 -tapahtuman Oulussa viikonloppuna 25.–26.3.2023. Tapahtuma on suurin vuosittain Suomessa järjestettävä sukututkijoiden koulutustapahtuma, jossa tärkeänä osana on myös sukututkimusmessut eli näyttely, jossa sukuseurat ja muut sukututkimukseen liittyvät tahot esittelevät toimintaansa ja myyvät sukukirjoja, pinssejä ja kaikkea sukututkimukseen liittyvää. Tapahtumapaikkana oli Pohjankartanon koulun auditorio ja eteisaula, joka toimi näyttelytilana. Puitteet olivat mainiot, mutta liekö lauantain sankka lumisade ja sunnuntain kipakka pakkanen olleet syynä, kun kävijämäärä jäi kovin vähäiseksi.

Tapahtuman teemana oli ”Muuttoliikkeitä yli rajojen” ja pääpaino oli muuttoliikkeillä Pohjois-Suomesta ja Itä-Karjalasta. Esitelmät voi katsoa jälkikäteen verkosta osoitteesta: https://www.genealogia.fi/suku2023/

Näyttelyssä oli viitisentoista sukuseuraa eri puolelta Suomea. Toimintaansa esitteli myös maailmanlaajuinen organisaatio FamilySearch, jolla on verkossa sukupuu, jossa on 1,4 miljardia henkilöä. Mukana oli niin ikään Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys, joka on talkoovoimin kuvannut Suomen seurakuntien kirkonkirjat ja yli 125 vuotta vanhat ovat kaikkien saatavilla ilmaiseksi verkossa. Uudemmat aukeavat jäsenmaksun maksaneille jäsenille kuitenkin niin, että 100 vuotta uudempia ei pääse kukaan näkemään. Kirkonkirjat kuvattiin eli digitoitiin joitakin vuosia sitten mikrokorteilta ja tulos ei kovin hyvä ole. Niinpä kuvausta jatketaan kuvaamalla suoraan alkuperäiset kirkonkirjat, jolloin lopputulos on monin kerroin parempi. Näyttelyssä oli myös ainakin pari painotaloa, jotka ovat taittaneet ja painaneet sukukirjoja.

VIMPELILÄISELLÄ Strangin ja Spangarin sukuseuralla oli oma osasto näyttelyssä ja siellä oli ansioitunut sukututkija Erkki Juuti opastamassa ja kertomassa suvuistaan kiinnostuneille sukututkimuksen saloja ja hakemassa valtavasta yli 300 000:n henkilön tietokannasta mahdollisia kytkyjä Strangeihin ja Spangareihin tai muihin Järviseudun sukuihin. Olin itsekin kaiken varalta avustamassa oman tietokoneeni ja tietokantani kanssa, mutta eipä meille kiirettä tullut, kun messuvieraita ei vain tapahtumaan tullut ruuhkaksi asti. Sukuseuran hallituksesta paikalla oli myös Oulussa asuva Maisa Spangar sukuseuran julkaisemia kirjoja myymässä, mutta huonosti kävi kauppa, sillä kaikilla kiinnostuneilla oli kirjat jo aikaisemmin hankittu.

Tapahtuma oli kuitenkin ihan hauska ja sukututkijoiden kesken juttua kyllä riittää. Pohdimmekin Erkin kanssa, että ei olisi hassumpi idea järjestää Järviseudulla vaikkapa Lakis Areenalla oma sukutapahtuma, johon kerättäisiin Järviseudun ja lähialueiden sukuseurat ja sukututkijat esittelemään toimintaansa ja tutkimuksiaan ja tietysti myymään sukukirjojaan ja ehkä myös henkilökohtaisia esipolvitauluja. Idea on oikeastaan sen verran hyvä, että taidamme sen tulevana kesänä toteuttaa joskus heinäkuussa, kun kesäasukkaatkin ovat rantautuneet Järviseudulle.

Heikki Salmela

Sukututkimuksessa eivät jutut lopu kesken.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA