Täällä ovat sydämeni juuret, toteaa maaseudun puolestapuhuja Noora Tupeli

Noora Tupeli puhuu kylien ja maalla asumisen puolesta. Kuva: Tupelilta.
Noora Tupeli puhuu kylien ja maalla asumisen puolesta. Kuva: Tupelilta.
Noora Tupeli puhuu kylien ja maalla asumisen puolesta. Kuva: Tupelilta.
Noora Tupeli puhuu kylien ja maalla asumisen puolesta. Kuva: Tupelilta.
EVIJÄRVEN Lahdenkylässä asuva Noora Tupeli tunnustautuu maaseudun puolestapuhujaksi. Hän toimii paitsi kotikylänsä ja Evijärven, myös koko maakunnan eteen sekä olemalla aktiivisesti mukana kylätoiminnassa, myös kertomalla elämästään Muruja maalta -instagramtilillä. Hän toimii myös Landemia-hankkeen kyläkummina ja Järviseudun Sanomien avustajana.

–Ajattelen, että jokainen omalla panoksellaan pystyy vaikuttamaan siihen, miten oma kotikunta tai kylä näyttäytyy itselle ja muille. Haluan kertoa siitä, kuinka maalla voi elää hyvää elämää: meillä on täällä luonto lähellä, turvallisuutta, rauhaa ja verkkaisuutta, mahdollisuus elää omantahtista elämää ja muokata elämää sellaiseksi kuin haluaa. Täällä on välittämistä ja merkityksellisyyttä, täällä ovat sydämeni juuret. Haluan rohkaista sellaista, joka pohtii maalle muuttoa, kokeilemaan rohkeasti maaseudun mahdollisuuksia.

TUPELI on kotoisin Evijärven kirkonkylästä ja tiesi jo lukioikäisenä, että palaisi opiskeluiden jälkeen kotipaikkakunnalleen.

–Puoliso teki valinnan jatkaa kotitilaansa.

Pariskunta rakensi talon Lahdenkylään. Nyt perheessä on kaksi pientä lasta ja Tupeli on parhaillaan hoitovapaalla opettajan työstä.

–Työura ja kunnan eteen tehty vapaaehtoistoiminta vieneet aiemmin aikaa, nyt pienten lasten myötä omaa kylää katsoo eri silmin.

Pienten lasten äitiä motivoi erityisesti perheille tarkoitettu toiminta, jota on tarkoitus järjestää kylätalo Sopulassa. Sen käynnistämiseksi on haettu rahoitusta.

Lahdenkylässä tapahtuu

LAHDENKYLÄSSÄ on viime vuosina panostettu tapahtumiin ja herätelty myös vanhoja perinteitä eloon.

–Viime vuonna nuorisoseuran piha-alueella järjestetyssä tapahtumassa paloi komeasti kokko ja oheisohjelmaakin oli järjestetty.  Sopulassa on järjestetty myös erilaisia myyjäisiä sekä yhteisiä joulunavajaisia ja uuden vuoden vastaanottotapahtumia. Viimeisin tapahtuma taisi olla juuri nyt viikonloppuna, kun Sopulan tiloissa järjestettiin Yhteisvastuukeräyksen tiimoilta lounas yhteistyössä seurakunnan kanssa.  Liikunnallisia tempauksia on myös tehty. Kyläaktiivit rakensivat juuri laavun kaikkien käyttöön Kerttuanjärven rannalle. Perinteisin tapahtuma varmasti lienee kesäisin järjestettävät Vasikka-ahon markkinat.

Tupeli kokee, että kahvipöytäkeskusteluissa esille nousevat tarpeet toiminnasta tai asioiden kehittämisestä sekä ideat on hyvä laittaa saman tien eteenpäin. Yleensä, jos asiasta alkaa aktiivisesti puhua, löytyy tekijöitä ja ideat jalostuvat.

–Voi olla, että moni miettii samoja asioita, mutta ei vain tiedä, mitä väylää lähtisi asiaa edistämään. Pitäisi rohkeammin kysyä muilta, haluaisitko lähteä mukaan tai tietäisitkö jonkun, joka haluaisi tulla tekemään tätä. Mukaan tulisi voida tulla matalalla kynnyksellä ja oman tilanteen mukaan, näin ehkä saataisiin uusia toimijoita eikä kaikki jäisi aina niiden samojen ihmisten tehtäväksi.

Yhdessä tekeminen on sosiaalista kanssakäymistä, joka sitouttaa ja voimaannuttaa, antaa arkeen tosi paljon positiivista.

–Yhteisöllisyys on todella merkittävää. Ihmiset pysyvät kylissä, joissa tehdään yhdessä. Jotenkin entisaikojen talkooelämä ja yhteinen puuhastelu etsii nyt uusia muotoja ja tapoja.

Ylipäätään Tupeli haluaa korostaa vapaaehtoistoiminnan merkitystä paitsi kylillä, myös suuremmassa mittakaavassa.

Mainos

–Yhdenkin ihmisen panos voi vaikuttaa monen ihmisen arkeen ja säteillä laajemmasti yhteistä hyvää.

Kylien puolesta

KYLÄN vetovoimaa voi Tupelin mukaan rakentaa pienilläkin asioilla. Somessa on helppo rummuttaa ja kehua avoimesti tai järjestää pienellä porukalla matalan kynnyksen tapahtumia, kuten yhteistä makkaranpaistoa. Jo olemassa olevilla asioilla pääsee monesti pitkälle.

–Tässä kylässä on huippu ajatus: kun perheeseen tulee vauva, kyläläiset vievät kakkukahvikutsun kotiovelle asti. Ei tarvi olla iso asia, että kokee välittämisen tunteen.

Aikana, jolloin maalle muutto on jonkinlainen trendi, hidasteena on esimerkiksi Evijärvellä asuntojen puute. –Jos tännekin kylään tulee, on rakennettava itse ja kunnan on silloin panostettava kylien infraan että on mahdollista rakentaa.

MILLAISTA tulevaisuutta haluat kotikylällesi rakentaa, Noora Tupeli?

–Koen, että tällä hetkellä kylässä on jo mukava asua. Ympäriltä löytyy kasa samanhenkisiä ihmisiä ja läheisiä. Tällä hetkellä itselleni pienet asiat merkitsevät paljon.

Vastaliikettä polarisoitumiselle

VUOSI sitten Noora Tupeli perusti Instagramissa oman henkilökohtaisen tilinsä rinnalle julkisen lifestyle-tilin Muruja maalta, jossa kertoo maaseudun elämästä, arjesta maalla sekä pohdiskelee itseään koskettavia aiheita kuten vanhemmuutta.

–Instagram on ollut minulla jo pitkään käytössä. Valo- ja videokuvaus, kirjoittaminen ja monet mahdollisuudet yhdistyvät tässä ja koen instan olevan hieno alusta luovuudelle.

Tupeli kokee tärkeänä, että itsestäänselvyyksinäkin pitämiämme asioita tuodaan esille ja avataan sellaisia varten, joille se on vierasta. Asioiden arvo voi jäädä arjen jalkoihin.

–Omaan elämääni on kuulunut vahvasti suomalainen ruoantuotanto ja tietynlainen maanläheisyys lapsesta ja nuoresta asti. Ihastelen myös aidosti omaa kotipaikkaamme ja mieheni kanssa rakentamaamme taloa ja arvostan suunnattomasti perheemme osallisuutta ruoan alkutuotannossa. Tällainen maalla eläminen voi olla monelle vierasta ja mielikuva maaseudun elämästä kovin stereotypinen.

–Taustalla oli myös huoli tietynlaisesta polarisoitumisesta. Opettajana olin pitkään seurannut sivusta, miten sosiaalinen media aiheuttaa tietynlaista painetta ja muokkautumisen tarvetta nuorille ja samoin myös meille aikuisille. Jotenkin sellainen tavallisuus ja toisaalta sen tavallisuuden erityisyys on muodostunut punaiseksi langaksi omassa somessani. Jokaisella meistä on oma tarinamme ja se on arvokas juuri sellaisena kuin se on. Yritämme tässä ajassa välillä ahtaa itseämme samankaltaiseen muottiin ja samalla unohdamme itsemme ja todella sen, mikä ehkä on itselle parhaaksi.

Tärkeitä teemoja

PALAUTE on ollut todella mukavaa ja positiivista, Tupeli kuvailee. –Jotkin pohdintani esimerkiksi perhearjen tunnetaidoista tai vaikka kokemus omasta keskeneräisyydestä tai tietynlaisista arjen suorituspaineista on monissa resonoinut paljon ja tällaiselle keskustelulle on myös selvästi tarvetta. Siinä mielessä some voi olla myös aidosti todella yhteisöllinen paikka. Näin hoitovapaalla some on tuonut kotiarkeen pieniä sosiaalisia hetkiä muiden aikuisten kanssa. Periaatteeni on kuitenkin, että laitetyö tehdään sellaisissa hetkissä, että ne eivät verota lasten kanssa olemista.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.