Pontius Pilatuksen viralliset asiakirjat 

Mirja Metsäpelto.
Mirja Metsäpelto.
Mirja Metsäpelto.
Mirja Metsäpelto.

”ERÄÄNÄ päivänä kulkiessani Siiloan lammikon ohitse, jossa oli paljon kansaa koossa, näin nuoren miehen suuren kansanjoukon keskellä. Minulle sanottiin hänen olevan Jeesuksen. Sen olisin helposti voinut käsittääkin, sillä niin suuresti hän kuulijoistaan erosi. Hänen hiuksensa ja partansa olivat kullan väriset. Hän näytti noin kolmenkymmenen ikäiseltä. En ole milloinkaan nähnyt jalomman ja puhtaamman muotoista ihmistä. Miten toisenlainen hän olikaan kuin hänen mustapartaiset ja kellahtava-ihoiset kuulijansa.” 

Pilatus kutsutti Jeesuksen luokseen pretoriumiin: ”Natsarealaisen tultua menin basilikaani, häntä katsellessani tuntuivat jalkani rautakahleilla marmorilattiaan kiinnitetyiltä ja joka jäseneni vapisi kuin pahaintekijäin, jolla aikaa Jeesus oli tyyni – tyyni kuin viaton…”  

Nämä lainaukset ovat ”Pontius Pilatuksen virallisista asiakirjoista”. Niissä on Pilatuksen itsensä kirjoittamia ilmoituksia, kirjeitä yms. Rooman keisari Tiberiukselle Jeesuksen vaikutuksesta, tutkimisesta, tuomiosta, ristiinnaulitsemisesta jne. Kirja on ilmestynyt suomeksi, uusi painos vuonna 1975. Pilatuksen asiakirjojen tukena on kolmen kuuluisan kirkkoisän todistus: Justinus Marttyyrin (v. 138), Tertullianuksen (n. v.200) ja kirkkohistorioitsija Eusebiuksen (n. v. 315). Tischendorf toteaa kirjan johdannossa, että ”Pilatuksen asiakirjat ovat olleet olemassa jo ennen vuotta 138 j.Kr. ja että niitä tuolloin pidettiin todellisina asiakirjoina”. – Näistä asiakirjoista on kirjoitettu Avainsanomassa nro 3/2004. 

MONIEN juutalaisten, etenkin fariseusten raivo vain yltyi. Lopulta Pilatus antoi ristiinnaulita Jeesuksen, ”vaikka hän ei ollut mitään pahaa tehnyt”. Pilatus kertoo, että silloin ”koko maailma pimeni…Maailma oli muuttunut hornan kaltaiseksi, kuolleet nousivat haudoistaan.” 

Sitten tuli viikon ensimmäinen päivä. Pilatus kirjoittaa: ”Viikon ensimmäisen päivän illalla kului taivaasta ääni, ja leimahti valo, joka oli seitsemän kertaa kirkkaampi päivänvaloa. Kolmannella hetkellä yöllä loisti aurinko valoisammin kuin koskaan ennen. Ihmisiä, ihanimpiin vaatteisiin puettuja, sekä lukematon joukko enkeleitä näkyi pilvissä. Nämä huusivat väkevästi kuin ukkosen äänellä: `Jeesus, joka ristiinnaulittiin, on ylösnoussut; tulkaa pois kuoleman valtakunnasta, te, jotka siellä alhaalla olette orjuuteen sidottuina olleet`. 

Pilatus uskoi Jeesukseen sydämessään. Näin myös Tertullianus vakuutti kirjoittaessaan: ”Kaiken tämän ilmoitti keisari Tiberiukselle Pontius Pilatus, sillä omatuntonsa oli hänetkin vaatinut kristityksi kääntymään”. 

Raamatussa on Jeesuksen sanat: ”Aika on täyttynyt, ja Jumalan valtakunta on tullut lähelle. Kääntykää ja uskokaa evankeliumi (Mark. 1:15).” Turvaamalla Jeesukseen suurinkin syntinen saa anteeksi ja pääsee kerran taivaaseen. 

Vuosia sitten nuorisoherätyksen aikana nuoret lauloivat: ”Tee parannus, usko evankeliumi… Jos et sä parannusta tee, et koskaan voi nähdä kultakaupunkia, sinne pääsee vain verellä pestyjä…” 

Mirja Metsäpelto 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.