Lukijan mielipideartikkeli:

Puolueet vetoavat vaalirauhan puolesta – vaalirauhaa on rikottu Vaasan vaalipiirissä

Vaasan vaalipiirissä vedotaan vaalirauhan puolesta.
Vaasan vaalipiirissä vedotaan vaalirauhan puolesta.
Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit julkaisivat tiistaina 21.3. vetoomuksen, jossa todetaan, että demokraattisten oikeuksien on oltava loukkaamattomia ja vaalityön kaikin tavoin turvallista ehdokkaille, tukiryhmille ja puolueiden järjestöaktiiveille.

–Vaalirauha tarkoittaa jokaisen vapaata oikeutta kannattaa haluamaansa mielipidettä, äänestää haluamaansa ehdokasta, jokaisen oikeutta asettua ehdolle ja jokaisen oikeutta äänestää turvallisesti. Vaalirauha tarkoittaa sananvapautta, johon sisältyy velvollisuus toisten mielipiteiden ja hyvin tapojen kunnioittamiseen, vetoomuksessa muistutetaan.

–Emme hyväksy minkäänlaista ehdokkaisiin kohdistuvaa väkivaltaa, uhkailua tai painostamista, epäasiallista viestintää tai valheellisten tietojen levittämistä. Ilkivalta yhtä puoluetta vastaan on hyökkäys kaikkia puolueita vastaan.

–Sitoudumme toimillamme kaikin tavoin edistämään aktiivista äänestämistä eduskuntavaaleissa 2023, puoluesihteerit linjaavat.

Vaasan vaalipiirinalueella ei olla myöskään vältytty vaalirauhan loukkauksilta. Viikonlopun ja alkuviikon aikana on usealla paikkakunnalla tuhottu puolueiden ja ehdokkaiden vaalijulisteita ja tolppamainoksia. Monella paikkakunnalla tuhoamista voidaan luonnehtia järjestelmälliseksi toiminnaksi. Tolppamainoksia on rikottu ja kiskottualas voimaa käyttäen ja julisteet on revitty alas telineistään. Vaalirauhan häiritseminen on yksinkertaisen tuomittavaa, ja häirinnän laajuus osoittaa yhteiskuntamme muutosta, jossa mielipiteen vapautta kyseenalaistetaan joidenkin toimesta. Muutaman päivän aikana ilmennyt vandalismi ei ole sattumaa vaan ilmiselvästi joidenkin demokratiaa halveksivienyksilöiden tai ryhmien suunniteltua toimintaa.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.