Koululaiset palaavat Rantakylälle – väistötilat tarjoavat hyvät luontokasvatusmahdollisuudet

Eija-Liisa Lassila ja Anna-Maija Siponkoski palaavat esikoululaisten kanssa Rantakylän koululle neljän vuoden poissaolon jälkeen. He valmistelivat tiloja torstaiaamua varten.
Eija-Liisa Lassila ja Anna-Maija Siponkoski palaavat esikoululaisten kanssa Rantakylän koululle neljän vuoden poissaolon jälkeen. He valmistelivat maanantaina tiloja torstaiaamua varten.
Eija-Liisa Lassila ja Anna-Maija Siponkoski palaavat esikoululaisten kanssa Rantakylän koululle neljän vuoden poissaolon jälkeen. He valmistelivat tiloja torstaiaamua varten.
Eija-Liisa Lassila ja Anna-Maija Siponkoski palaavat esikoululaisten kanssa Rantakylän koululle neljän vuoden poissaolon jälkeen. He valmistelivat maanantaina tiloja torstaiaamua varten.
VIMPELIN Rantakylän koululla on torstaiaamuna jälleen koululaisia neljän vuoden tauon jälkeen. Aapiskujan koulun luokat esikoulusta kolmanteen aloittavat koulutyön saneeratussa vanhassa koulussa sekä sen viereen nousseessa noin 300-neliöisessä hirsirakennuksessa.

–Täällä taas, huoahti esikoulun opettaja Anna-Maija Siponkoski, joka valmisteli luokkaansa liikuntasalin siivessä maanantaina iltapäivällä. Muutto oli jo hyvässä vaiheessa, vaikka pulpetteja ja iltapäiväkerholaisten tarvitsemia leluja ei vielä oltu tuotu Rantakylälle.

–Täällä on järvi, metsä ja hiihtomahdollisuus vieressä, hyvä pitää luontokasvatusta. Meidän aiemmin asettamamme linnunpöntötkin olivat vielä metsässä!

Vimpelin esikoulun ja päiväkodin väellä on takana lukuisia muuttoja sisäilmaongelmien vuoksi. Kun Rantakylän koulu päätettiin lakkauttaa 2015 ja Sääksjärvi 2016, niiden oppilaat siirtyivät Aapiskujalle. Tilan ahtauden vuoksi esikoululaiset päätettiin koota Rantakylän koulun tyhjilleen jääneisiin tiloihin. 2019 Rantakylällä todettiin sisäilmaongelma, jonka vuoksi esikoulun toiminta päätettiin palauttaa Aapiskujalle. Viime helmikuussa terveystarkastaja määräsi Aapiskujan koulun siirtymään muihin tiloihin sisäilmaongelman vuoksi. Kunnassa päädyttiin siihen, että koulun 0.–3. luokat sijoitetaan Rantakylälle ja neljäs luokka yhteiskoululle.

–Toivottavasti väistötilarumba saataisiin nyt rauhoittumaan ja näissä nykyisissä tiloissa voitaisiin olla sivistystoimen hybridikeskuksen valmistumiseen saakka, sanoi tekninen johtaja Jarno Pulkkinen.

Kunta tarjoaa koulukyydin kaikille Aapiskujan oppilaille, mikä vähentää vanhempien kuljetustarvetta sekä liikennettä Rantakyläntiellä. Koulun pihapiirissä sijaitsevat päiväkodin väistötilat, mikä lisää osaltaan liikennöintiä tiellä.

Jarno Pulkkinen toivoo Aapiskujan koulun väistötilojen valmistumisen tuovan rauhaa koulumaailmaan. Nyt voidaan myös keskittyä tulevaisuuden koulutilaratkaisujen suunnitteluun.

ALKUPERÄISTEN suunnitelmien mukaan tilojen piti olla valmiit jo elokuussa, sitten syyslomaan mennessä, mutta muun muassa ilmastointikoneiden saatavuusongelmien vuoksi muutto siirtyi vielä joululta helmikuulle.

–Koulun kanssa kävimme keskustelua, että joitakin tiloja oltaisiin saatu valmiiksi jo joulun välipäivinä, mutta koettiin, että viivästys ei ollut ongelma.

Hirsisen lisäosan hinnaksi arvioitiin kustannusten nousu huomioituna 500 000 euroa, mutta se ei riittänyt, toteaa Pulkkinen. –Myös kiireinen aikataulu vaikutti ylitykseen.

Myös koulurakennuksen saneeraus vei odotettua enemmän rahaa.

Mainos

–Nyt täällä on tehty kaikki suositellut korjaustoimet hyvin ja ammattitaidolla. Korvausilmaventtiilien lisääminen takaa hyvän hengitysilman myös tulevaisuudessa.

Liikuntasali uusittiin katosta lattiaan, luokkien ulkoseinien alaosat avattiin ja villat vaihdettiin sekä seinien ja lattian liitos tiivistettiin. Seinien yläosiin lisättiin korvausilmaventtiilit niin, että ilma tulee suoraan ulkoa eikä seinän kautta. Väliseiniä ja wc-tiloja rakennettiin lisää. Aiemmin koulun pihan salaojitus on uusittu ja katto vaihdettiin viime kesänä.

–Tämä on teettänyt teknisellä kovasti töitä koko viime vuoden, päivät ovat venyneet.

Kun Rantakylän koulun saneerausurakka on valmis, tekninen toimi keskittyy hybridikeskuksen suunnitteluun. Sen kaavoitus käynnistyy ja samalla pohditaan, mille ryhmille ja millaiseksi uusi rakennus tehdään. Nyt keväällä työn alla on myös Järviseudun Sairaalan kiinteistön pesutilojen sekä kunnan vuokrahuoneistojen saneerausta omana työnä.

Rantakylän koululla alkaa olla valmista Aapiskujan oppilaita varten.

LAPSET odottavat muuttoa innolla, kertoo Siponkoski.

–Me olemme positiivisella mielellä ja yritämme tehdä tästä esiopetusvuodesta mahdollisimman hyvän. Ei aleta miettiä, mitä jos. On opittu siihen, ettei käytetä energiaa sellaiseen, mihin ei voi itse vaikuttaa.

Siponkoski ja kollega Eija-Liisa Lassila pitävät erityisen hyvänä asiana sitä, että ensi vuoden esikoululaisten on helppo tulla eskariin, kun päiväkoti ja koulu ovat nyt vierekkäin.

–Ollaan tässä ehditty siihen mennessä tulla jo tutuiksi päiväkodin lastenkin kanssa. Henkilökunnan kanssa on ollut aina hyvää yhteistyötä ja tämä uusi sijainti varmasti vahvistaa sitä edelleen.

kuvatekstit: Jarno Pulkkinen toivoo Aapiskujan koulun väistötilojen valmistumisen tuovan rauhaa koulumaailmaan. Nyt voidaan myös keskittyä tulevaisuuden koulutilaratkaisujen suunnitteluun.

Koulun tiloja on uusittu, mutta muistoja vanhastakin on jäänyt jäljelle.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.