Ajankohtaista asiaa aamiaisella

Härmämedin Jan-Erik Hagfors kertoi työterveysasioista.
Härmämedin Jan-Erik Hagfors kertoi työterveysasioista.
Evijärven kunnan ja yrittäjien yhteisellä aamiaisella puhuttiin mm. työterveydestä ja hyvinvointialueesta.

EVIJÄRVEN kunta ja yrittäjät järjestivät jo tavaksi tulleen yhteisen aamiaisen ravintola Tuuhetissa tiistaina 14. helmikuuta. Aamun aikana saatiin kuulla ajankohtaista yrityksiä koskettavaa asiaa sekä kunnan kuulumisia.

Työterveyspalveluja tarjoavalla Härmämedillä on ollut toimipiste Evijärvellä kahtena päivänä viikossa loppuvuodesta 2019 saakka. Siellä työterveyshoitajana työskentelee Anni Luoma.

Härmämedin toimitusjohtaja Jan-Erik Hagfors lupasi, että Evijärvellä pysytään.

–Täällä on niin paljon pienyrittäjiä, maanviljelijöitä ja kunnan työntekijöitä, että meidän kannattaa olla täällä.

Hän kertoi myös muun muassa, että Härmämedillä ja julkisella puolella on ollut työnjako, jossa ensimmäisessä on keskitytty hoitamaan työperäisiä sairauksia ja jälkimmäisessä kansansairauksia. Hän on kuitenkin huolissaan julkisen puolen kantokyvystä perusterveydenhuollon osalta.

–Resurssin mennessä niukaksi nyt näyttää siltä — ja tätä keskustelua on käyty hyvinvointialueen kanssa — että me työterveydessä varmaan joudutaan ottamaan voimakkaampaa roolia myös kansantautien hallinnassa. Totta kai me otetaan koppi siitä, mutta kyllä me toivotaan, että julkinen puoli pysyisi vahvana.

Härmämedissä on mietitty laajentumista yksityisiin lääkäripalveluihin.

–Voi olla, että alamme avaamaan hykessä niin sanottuja lääkärikeskuspalveluja, hän muun muassa sanoi.

KUNNANVALTUUSTON puheenjohtaja ja aluevaltuustossa ja -hallituksessa parhaillaan istuva Esko Ahonen kertoi esimerkiksi terveydenhoidon lähipalveluiden tulevaisuudesta.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen pääpaikka on Seinäjoella ja hyvinvointikeskuksia on seitsemällä paikkakunnalla, lähimpänä Kauhavalla. Lopuissa kunnissa sijaitsee hyvinvointiasema.

Ahosen mukaan lähtökohtana on, että hyvinvointiasema löytyy jokaisesta kunnasta. Se tarkoittaa hänen mukaansa, että Evijärvelläkin sellainen säilyy.

Samalla hän kuitenkin totesi, ettei hyvinvointialueella missään vaiheessa määritelty, mitä ”lähipalveluilla” todellisuudessa tarkoitetaan.

–Se on häilyvä käsite. Joka tapauksessa tietynasteiset palvelut säilytetään, Ahonen sanoi. –Kiitos edelliselle valtuustolle sairaalanmäen rakennuksen saneerauksesta. Jos meillä olisi sisäilma- tai muita ongelmia, sen jälkeen alettaisiin puhua siitä, minne siirretään koko toiminta.

Hän uskoo, että Evijärven sote-palvelutaso pidetään nykyisen kaltaisena. Lääkäripalvelut kunnasta on viety, mutta nekin olisi hänen mukaansa mahdollista saada takaisin, jos julkisen puolen lääkäripula ratkaistaan.

–Se on todella akuutti. Meillä Kaksineuvoisessakin oli kaksitoista virkaa, joista parhaimmillaan neljä oli täytettyinä, ja niistäkin kaksi ostettiin lääkäripalveluita tuottavilta yrityksiltä.

KUNNANJOHTAJA Mikko Huhtala sanoi muun muassa, että auki olevaan ympäristösihteerin virkaan on saatu hakemuksia. Hän kertoi myös valtuuston 13.2. tekemästä päätöksestä, joka edistää ukrainalaisten kotouttamista.

–Kun ukrainalaiset ovat oleskelleet Suomessa vuoden, he voivat halutessaan hakea kotikuntaa Suomesta. Meillä Evijärvellä on vajaat 50 ukrainalaista, joista ensimmäiset tulivat viime maaliskuun alkupuolella, Huhtala sanoi.

–Se helpottaa esimerkiksi yrityksen perustamista. Tähän asti heillä ei ole ollut oikeutta perustaa yrityksiä, kehittäjäkoordinaattori Sanna Kivimäki totesi.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.