Työn merkityksestä 

20210816_211100 (2)
20210816_211100 (2)

JÄRVISEUDULLA on edelleen ennätysmatala työttömyysprosentti. Täällä kärsitään työvoimapulasta. Tilanne ei tule helpottumaan, kun suuret ikäpolvet eläköityvät ja työikäisten määrä suhteessa huollettaviin pienenee. Julkisen sektorin palveluita ei voida jatkossa tuottaa aiempaan tapaan, jos verotuloja ei saada kerrytettyä. Tämä on yhteiskunnallisesti kestämätön tilanne.  

Keskustapuolue onkin jo vilautellut yhtenä vaihtoehtona verohelpotuksia eläkeläisille. Näin kannustettaisiin eläköityneitä tekemään palkkatyötä. Tällä hetkellä moni yli 65-vuotias mielellään tekisi jossain määrin töitä, mutta se ei kannata. Verottaja ottaa lisätienestistä liian suuren siivun. Usealle ikääntyneelle voisi kuitenkin työnteko sopia vallan hyvin. Se toisi taloudellista lisäturvaa, rutiineja ja sisältöä elämään. Terveyskin voi pysyä parempana, kun on tekemistä. Kyseinen sukupolvi on tottunut tekemään töitä. Eikä haittaa, vaikka sama malli tarttuisi meihin nuorempiinkin. 

NUORTEN syrjäytyminen hankaloittaa työvoimatilannetta entisestään. Meillä ei ole varaa menettää yhtäkään tervettä nuorta työelämän ulkopuolelle. Perheitä ja koteja onkin tuettava kasvatustyössä. Kasvatusvastuuta ei saa jättää pelkästään kouluille tai päiväkodeille. Sen sijaan koulussa tulee keskittyä laadukkaaseen perusopetukseen. Se meillä Suomessa on aina osattu. Myös arjen ja elämänhallinnan taitoja tulee opettaa ihan käytännössä harjoittelemalla. Nuorten on tärkeää ymmärtää, mistä raha tulee ja mihin se riittää. Myös erilaisia sosiaalisen kanssakäymisen tilanteita on syytä opetella. Arkinen asiointi ja omien talousasioiden hoitaminen ovat perustaitoja, jotka pitää omaksua matkalla itsenäiseen aikuisuuteen. 

Osaavaa työvoimaa varten tarvitaan myös monipuolista koulutusta. Kaikki eivät halua korkeakouluun, myös laadukasta ammattikoulutusta on oltava tarjolla, sillä kaikki työ on arvokasta. Yhteiskunta tarvitsee pyöriäkseen monen alan osaajia ja se ajatus pitää kirkastaa aikamme nuorille. Tekijäpulaa on joka puolella. Työelämän houkuttelevuutta ei lisää se, että media mustamaalaa tiettyjä aloja ikäviksi, alipalkatuiksi ja raskaiksi. Alalla kuin alalla on myös hyvät puolensa, jotka tekevät työstä mielekästä. Valitettavan usein negatiivinen puoli uutisoinneissa korostuu. Näin ei varmastikaan saada aloille uusia tulijoita.  

TÄÄLLÄ maalla tarvitaan myös maa- ja metsätalouteen tekijöitä. Alkutuotannon kannattavuusongelma tulee seuraavalla hallituskaudella ratkaista markkinatalouden ja kilpailutuslain keinoin. Maatalous on monella tapaa elinehto meille suomalaisille. Se takaa meille puhtaasti tuotetun kotimaisen ruoan ja on olennainen osa maamme huoltovarmuutta. Tämä fakta pitää iskostaa ruuhkasuomalaisten mieliin. Maa- ja metsätalous luo myös työpaikkoja. 

Työnteon on oltava terveille työikäisille kannattavampaa kuin kotona olon. Työllä ja yrittämisellä me luomme hyvinvointia ja edellytykset toimiville julkisille palveluille. Nykymeno ei pitkässä juoksussa enää ole mahdollista. Velkaa ei voida ottaa loputtomasti velan päälle, vaan säästöjä ja leikkauksia julkiselta puolelta joudutaan varmasti tekemään. Meistä jokaisen täytyy näinä aikoina kiristää kukkaron nyöriä ja tinkiä elintasosta. Olemme tässä talouskriisissä yhdessä, mutta katsotaan uskoen ja luottaen eteenpäin. Työtä tekemällä on hyvä lähteä rakentamaan tasapainoista taloutta koko maahan.  

Alina Lehto 

työterveyshoitaja, kunnanhallituksen puheenjohtaja 

Evijärvi 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.