Kestävästi kevääseen -kierrokselta ohjeet ja vinkit viisaisiin valintoihin

Osaatko lajitella jätteet oikein? Kevätkierroksen tilaisuuksissa saat uuden jätelain mukaiset ohjeet ja neuvot. Kuva: Aisapari.
Osaatko lajitella jätteet oikein? Kevätkierroksen tilaisuuksissa saat uuden jätelain mukaiset ohjeet ja neuvot. Kuva: Aisapari.
Osaatko lajitella jätteet oikein? Kevätkierroksen tilaisuuksissa saat uuden jätelain mukaiset ohjeet ja neuvot. Kuva: Aisapari.
Osaatko lajitella jätteet oikein? Kevätkierroksen tilaisuuksissa saat uuden jätelain mukaiset ohjeet ja neuvot. Kuva: Aisapari.

Uudistettu jätelaki velvoittaa lajittelemaan ja kierrättämään jätteet entistä tehokkaammin. Muutokset jätteiden keräyksessä ja kuljetuksissa toteutuvat vähitellen siirtymäajan puitteissa. Kansalaisen kannalta on tärkeintä ottaa neuvoista ja ohjeista vaarin niin, että lajittelusta tulee osa arkirutiinia. Kestäviä valintoja voit tehdä myös energiassa ja muussa kulutuksessa.

Pakkausjätteiden, kuten lasi, metalli, kartonki ja muovi, lajitteluohjeet ovat valtakunnalliset, eli samat kaikkialla Hangosta Utsjoelle. Sen sijaan muiden asumisessa syntyvien jätteiden, kuten poltettavan jätteen ja biojätteen lajitteluohjeet ja termit saattavat erota alueellisesti toisistaan.

Tämän vuoksi Aisaparin Kylille-hanke järjestää yhteistyössä Millespakka Oy:n, Ekoroskin ja Lakeuden Etapin kanssa Kestävästi kevääseen -kierroksen, jonka tilaisuuksissa kunkin paikkakunnan asukkaat saavat täsmätietoa juuri oman yhtiönsä ja oman kuntansa jätehuollon ohjeistuksista.

Samalla kierroksella on mukana Thermopolis jakamassa tietoa kestävistä energiavalinnoista.

Aisapari kumppaneineen tarjoaa lisäksi muuta tietoa viisaista arjen valinnoista kierrätyksestä lähi- ja hävikkiruokaan sekä oman syötävän kasvattamiseen saakka.

Energiansäästö on ympäristöteko, joka säästää myös kukkaroa

Energiaa kuluu paljon kotona, liikenteessä, työssä ja vapaa-ajalla. Välittömän lämmitys- ja sähköenergian käytön lisäksi energiaa kuluu tavaroiden ja palvelujen tuottamiseen.

Kaikilla kulutusvalinnoillamme on vaikutusta. Teemme päivittäin ratkaisuja, joissa energia on yhtenä osatekijänä. Energiankäyttö on elämäntapa-asia, jossa arkisilla tavoillamme on merkitystä.

–Energia on tärkeä osa elämäämme ja sen järkevä käyttö tuottaa myös rahallista säästöä, toteaa Lea Hämäläinen, projektipäällikkö Thermopolis Oy:ltä.

Pienetkin muutokset vaikuttavat suotuisasti energiankäyttöön. Tule kierrokselle kuulemaan Thermopoliksen neuvot, miten meistä jokainen voi edistää energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä omissa valinnoissaan.

Biojäte ja kompostointi

Osaatko toimia oikein ruuantähteiden ja muun biojätteen kanssa?

Jos kiinteistöllä on järjestettynä biojätteen erilliskeräys, ei biojätettä saa laittaa poltettavaan jätteeseen. Näin on esimerkiksi Ekoroskin toimialueella, missä biojätteen erilliskeräys koskee jokaista kiinteistöä. Lakeuden Etapin toimialueella biojätteen erilliskeräys alkaa joka kiinteistöillä vuodesta 2024 alkaen niin, että se on kaikilla vuoteen 2026 aikana.

Uudistunut jätelaki velvoittaa tekemään ilmoituksen kiinteistöllä tapahtuvasta biojätteen omatoimisesta käsittelystä kunnan jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoitus pitää tehdä, jos eloperäistä keittiö- tai elintarvikejätettä kompostoidaan kotona tai vapaa-ajan asunnolla.

Kestävästi kevääseen -kierroksen tilaisuuksista saat neuvot biojätteen oikeaan käsittelyyn.

Yhteistyöllä tekstiilit kiertoon

Itselle tarpeettomat, mutta edelleen käyttökelpoiset vaatteet kannattaa viedä hyväntekeväisyyskeräyksiin tai kirpputoreille. Ihan tarpeettomaksi eivät tekstiilit käy elinkaarensa päättyessäkään: poistotekstiilien keräys on käynnistynyt tämän vuoden alussa.

Lopputuotteena poistotekstiileistä valmistetaan esimerkiksi lankoja, kankaita, eritysmateriaaleja ja akustiikkalevyjä. Kuidulle haetaan jatkuvasti uusia käyttökohteita.

Kestävästi kevääseen -kierroksella neuvotaan mitkä vaatteet ja tekstiilit soveltuvat keräykseen. Yhteistyöllä viemme Suomen uusiotekstiiliteollisuuden edistysmaaksi.

Jätelain uudistuksen tavoitteena on kaiken kaikkiaan nostaa asumisessa ja palveluissa syntyvän yhdyskuntajätteen kierrätystä jopa 65 prosenttiin, kun nykyisin kierrätetään vain noin 40 prosenttia.

Kierroksen aikataulu

Kierros alkaa Lappajärveltä maanantaina 6.3. kello 16 kunnantalon kahviossa. Torstaina 9.3. on iltatilaisuus Evijärven kunnantalolla kello 18 alkaen.

Keskiviikkona 15.3. kokoonnutaan Vimpelissä kuntalaisten olohuoneessa kello 17.30.

Kauhavalaisilla on valittavaksi kaksi tilaisuutta: torstaina 23.3. LSK Business parkin kurssiosastolla Utti-luokassa ja keskiviikkona 12.4. Härmän käräjätalolla Alahärmässä. Kumpikin ilta alkaa kello 18.

Samoin Alajärvellä pidetään kaksi tilaisuutta: keskiviikkona 29.3. Alajärven kirjastossa ja keskiviikkona 5.4. Lehtimäen palvelutoimistolla. Kumpikin tilaisuus alkaa niinikään kello 18.

Lapualla pidetään iltapäivän ja alkuillan mittainen tilaisuus kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa torstaina 30.3. kello 14-17. Kirjaston aulassa on mahdollisuus tutustua yhteistyökumppaneiden tiedotuspisteisiin ja lisäksi Lakeuden Etappi pitää kello 15 luennon jätelain uudistuksista kirjaston luentotilassa.

Kestävästi kevääseen -tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Luvassa on myös tarjoilua ja muuta mukavaa.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA