Uusimmat kesäblogit:

”Nautin siitä, että voin luoda kauneutta toisille”

Terhi Antila toteutti haaveensa ja aloitti sidontatöiden tekemisen kevytyrittäjänä.
Terhi Antila toteutti haaveensa ja aloitti sidontatöiden tekemisen kevytyrittäjänä.
ALAJÄRVELÄINEN Terhi Antila päätyi toteuttamaan pitkäaikaisen haaveensa kukka-alan yrittäjyydestä kevytyrittäjänä.

Hän aloitti Mantelipuu-markkinointinimellä toimivan kukkasidontapalvelun alkuvuodesta ja on tehnyt sidontatöitä iloon sekä suruun päätyönsä ohessa kotinsa autotallin yhteydessä olevassa työtilassa. Suunnitelmissa on myös erilaisten koulutusten ja tyhypäivien toteuttamista.

–Erilaisia työpajoja on kysytty paljon ja Paavolantorilla hiljattain toteuttamani kranssipaja sai hyvää palautetta.

–Haave kukka-alalla toimimisesta on kytenyt minussa oikeastaan aina. Vanhemmillani Arpo ja Leena Kalliomaalla oli täällä Alajärvellä kukkakauppa ja hautaustoimisto. Kasvaessani näin sen yrittäjäelämän ja mitä kukkakaupassa työskentely oli, tykkäsin olla siellä ja puuhastella. Kun he lopettivat 14 vuotta sitten, olisin halunnut jatkaa, mutta äiti vastusti, kun lapseni olivat pieniä ja hän tiesi yrittäjyyden ja perheen yhteensovittamisen vaativuuden. Nyt lapset ovat isompia ja oma elämäntilanne sellainen, että rohkenin ottaa tämän askeleen, kun harrastusluontoisena sivutoimena tehdystä vaatemyyjän hommasta jäi sopivasti käteen OP-kevytyrittäjyys.

Antila myöntää käyneensä kamppailua itsensä kanssa siitä, uskaltaako alkaa yrittäjäksi.

–Huomasin, että kun asian työntää pois, se nousee esille kahta voimakkaammin esille. Syksyn aikana olen saanut levosta käsin ajatella tätä asiaa, eikä epäonnistumisen pelko ole noussut esteeksi. OP-kevytyrittäjänä minulla on Y-tunnus ja yksinkertainen ohjelma, jolla hoituvat tilaukset, laskutus sekä veroasiat. Voin keskittyä tekemiseen.

Antila on työskennellyt aiemmin koulumaailmassa ja JAMIn puutarhalla.

–Opiskelin monimuotokoulutuksella puutarhuriksi siellä ja tein floristin opintojakin, mistä päädyin sinne töihin. Tällä hetkellä työpaikkani on Myllykankaan koululla.

Antila kuvailee olleensa aina käsillä tekijä ja saaneensa onnistumisen kokemuksia nimenomaan käytännön tekemisestä.

–Kukista voi luoda ihan rajattomasti kaunista, erilaisia kukkia, värejä ja muotoja on pilvin pimein. Aina voi käyttää luovuutta jollakin tavoin, vaikka asiakas nimeäisi kukat ja värit. Kukkatyön luominen tyhjentää mielen ja rauhoittaa samalla. Vaikka olen tehnyt paljon sidontaa, on ihanaa, että olen oppinut kukkien ja luonnonkasvien käytöstä vasta murto-osan ja aina tulee uusia materiaalia, kukkia ja trendejä. Nautin siitä, että voin luoda kauneutta toisille.

Aloita kranssin teko kiinnittämällä pieniä oksanippuja kranssipohjaan.

Vielä ehdit: kranssi jouluksi

Sisälle tai ulos, pöydälle, seinälle tai roikkumaan laitettava, luonnonmateriaaleista valmistettu kranssi valmistuu helposti ja nopeasti Terhi Antilan ohjeilla. Tarvitset vain pari pitkää pajun oksaa, muutaman kuusen- tai männynoksan, sakset ja rautalankaa sekä koristeita.

–Pajut voi käyttää jo vartin huoneenlämmössä olon jälkeen, kun ne pehmenevät. Jäiset oksat sulavat ja kuivuvat hetkessä.

Itse tehty kranssi koristaa erilaisia tiloja ja sen ilmettä voi helposti vaihtaa nauhoja sekä koristeita vaihtamalla.

–Kranssipohja olisi hyvä olla joustavaa materiaalia, esimerkiksi pajua. Päällysteiksi voi käyttää havukasveja, tuijaa tai tuiviota. Koristeina kranssissa voi käyttää talventörröttäjiä, esimerkiksi unkarinsyreenin tai hortensian kuivaneet kukinnot ovat kranssissa tosi kivan näköisiä. Myös koivun oksista voi taitella syheröitä mukaan. Tällainen havukranssi ei säily pitkään sisätiloissa vaan alkaa varistaa.

Todella pitkään kestäviä kuivakukkakransseja voi valmistaa sisätiloihin valmiiden kehikoiden päälle. Kaupoista löytyy muun muassa metallisia ja rottinkisia kranssipohjia. Näissä voi käyttää kuivakukkien lisäksi ihan talven törröttäjiäkin. Syksyllä voi kerätä luonnosta esimerkiksi mustikanvarpuja, puolukan oksia, käpyjä, erilaisia naavaisia oksia, kukkien ja pensaiden kuivuneita kukintoja, heiniä ja niin edelleen kransseissa käytettäväksi.

Sido nippuja kranssiin kiertäen kehää spiraalinomaisesti alaspäin.

Tee näin:

–Taivuta pitkä oksa kiepiksi ja kiedo latva juuriosan ympärille niin saat pyöreän muodon. Voit käyttää useamman vitsaksen ja tarvittaessa laittaa rautalankaa liitoskohtaan.

–Leikkaa havusta 10–15 sentin mittaisia oksia mielellään niin vinottain, että leikkauspintaa jää vähemmän näkyviin ja tee paloista kolmen, neljän kappaleen nippuja, joita kiinnitetään rautalankaan pyöräyttämällä kranssirungon ympärille aina edellisen nipun alapuolelle, runkoa kiertäen.

–Käsityö- ja askartelukaupoista saa vaikka minkälaisia koristeita joka makuun, itsekin voi uunissa kuivatella appelsiinisuikaleita ja niin edelleen. Kotoakin löytyy monenlaisia koristeita ja nauhoja, joita voi hyödyntää koristeena, kuten piparimuotit, viinipullonkorkit, kuivattuja leikkokukkia, polttopuiden tuohta ja kaarnaa, mausteita kuten anis ja kanelitanko. Villalangasta voi tehdä palloja.

Kranssin voi koristella vaikka kävyillä tai mausteilla. Kotoa löytyy monenlaisia tarvikkeita koristeiksi.
Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.