Geolukio ei yltänyt palkintosijoille japanilaisessa tiedekilpailussa, mutta matkalta saatiin hyvää oppia

Geolukion oppilaat Labib Abuzaid, Roope Korkea-aho ja Lauri Luoma matkasivat viime kuussa Japaniin, jossa he osallistuivat kansainväliseen tiedekilpailuun. Kuva: Heikki Mäkipää
Geolukion oppilaat Labib Abuzaid, Roope Korkea-aho ja Lauri Luoma matkasivat viime kuussa Japaniin, jossa he osallistuivat kansainväliseen tiedekilpailuun. Kuva: Heikki Mäkipää
Geolukion nuoret osallistuivat Japanissa Global Scientist Award -tiedekilpailun kansainväliseen finaaliin. He olivat voittaneet matkan järviseutulaislukioissa kesällä järjestetystä karsintakilpailusta.

LAPPAJÄRVEN geolukion oppilaat Labib Abuzaid, Roope Korkea-aho ja Lauri Luoma kotiutuivat viime viikolla Japanista mukanaan suuri määrä uusia ystäviä ja kansainvälistä kokemusta.

Nuoret osallistuivat Japanissa Global Scientist Award -tiedekilpailun kansainväliseen finaaliin. He olivat voittaneet matkan järviseutulaislukioissa kesällä järjestetystä karsintakilpailusta.

Japanissa kehitetyn Global Scientist Award -kilpailun tavoitteena on tukea kouluissa tehtävää tutkimuslähtöistä opetusta ja edistää oppilaiden henkilökohtaista lähestymistä tieteeseen ja siitä saataviin tuloksiin.

Järviseudulta oli kesällä järjestetyssä karsinnassa mukana neljä joukkuetta. Geolukion Labib Abuzaidin tutkimusaiheena oli lämmön siirtyminen tyhjiössä ja Roope Korkea-ahon ja Lauri Luoman joukkue oli tutkinut kärnäiitin soveltuvuutta kiuaskiveksi. Heidät valittiin seutukuntamme edustajiksi kansainväliseen finaaliin esittelemään tutkimuksensa tuloksia.

Muiden järviseutulaisjoukkueiden aiheina olivat olleet jauhomatojen käyttö muovin hävityksessä sekä haastattelututkimus, jossa kysyttiin ihmisten käsityksiä ilmastonmuutoksista.

FINAALI järjestettiin 13. marraskuuta eteläjapanilaisessa Kagoshiman kaupungissa. Siihen osallistui yhteensä 81 joukkuetta pääosin Japanista, mutta myös muualta Kaakkois-Aasiasta.

Mainos

Voiton ja toisen sijan veivät japanilaiset lukiot. Kolmanneksi tuli indonesialainen lukio.

–Voittajatyöt olivat korkeatasoisia, lähes tieteelliset kriteerit täyttäviä. Jokaisen esityksen arvosteli noin 20-henkinen monikansallinen ryhmä, joka koostui luonnontieteen alan professoreista, tutkijoista ja yrityselämän edustajista, kertoo Asteroid and Impactite Research Academy -tutkimuskeskuksen (AIRA) toimitusjohtaja Heikki Mäkipää.

Vaikka geolukion Abuzaidin, Korkea-ahon ja Luoman työt eivät lopulta yltäneetkään palkintosijoille, eivät heidän esityksensä erottuneet ainakaan huonommiksi muiden joukossa, Mäkipää toteaa.

–Geolukiolaiset loistivat muun muassa englannin kielen taidoillaan, koska esitykset tuli pitää englannin kielellä. Suurin osa joukkueista ei kuitenkaan tätä sääntöä noudattanut, vaan esitti tutkimuksensa omalla äidinkielellään.

Mukana matkalla olivat Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli, geolukion opettaja Meri-Kristiina Kiri ja huoltaja Radja Abuzaid. He kertovat saaneensa olla ylpeitä omista nuoristaan. Myös haastattelut ja tv-esiintymiset luonnistuivat kuulemma lukiolaisilta erinomaisesti.

–Kilpailuun osallistuminen antoi hyvää oppia ensi vuoden kilpailuun osallistumista ajatellen. Nyt onkin tärkeää saada kaikista Järviseudun lukioista joukkueita mukaan tutkimuslähtöistä opiskelua kannustavaan tapahtumaan, toteaa Heikki Mäkipää.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.