Attendon lääkejakelun siirto pois Lappajärveltä kuohuttaa  

Apteekkari Sisko Ojanperä on kiitollinen asiakkailta saamastaan tuesta. Kuva: Lappajärven apteekki
Apteekkari Sisko Ojanperä on kiitollinen asiakkailta saamastaan tuesta. Kuva: Lappajärven apteekki
Apteekkari Sisko Ojanperä on kiitollinen asiakkailta saamastaan tuesta. Kuva: Lappajärven apteekki
Apteekkari Sisko Ojanperä on kiitollinen asiakkailta saamastaan tuesta. Kuva: Lappajärven apteekki
ATTENDO on siirtämässä hoivakotiensa lääkejakelun pois paikallisilta apteekeilta Lappajärvellä ja Alajärvellä.

Attendo on kilpailuttanut lääkkeiden annosjakelua tuottavat yksiköt, ja yhteistyökumppaniksi valikoitui Oulussa toimiva Pharmados. Pharmados puolestaan on valinnut omat yhteistyöapteekkinsa, jonka johdosta Alajärvellä Attendo Mäntytuulen ja Attendo Villa Toukolan hoivakotien asukkaiden lääkejakelu siirtyy Seinäjoelle, kun taas Lappajärvellä hoivakotien asukkaiden lääkejakelu siirtyy Kauhavalle. Lappajärvellä on kolme Attendon yksikköä: Lintukoti, Maijala, sekä Joelinkoti. Paikkakuntalaisilla on noussut huoli asiasta, ja siirto on herättänyt monia avoimia kysymyksiä. 

–Lääkejakelun siirto koskettaa meitä erityisen suuresti, koska tämä on pieni paikkakunta ja hoivakoteja on monta. Pienenä apteekkina olemme pystyneet joustaa toimituksissa yli aukioloaikojenkin ja omaisia mietityttää nyt esimerkiksi lääkekuurien nouto Kauhavalta asti. Paikkakuntalaisilla on noussut myös huoli siitä, kuinka tämä vaikuttaa pienen apteekin olemassaoloon tai aukioloaikoihin, sanoo Lappajärven apteekin apteekkari Sisko Ojanperä. 

–Myönnettävä on, että kyllä tämä tuntuu. Ison asiakasmäärän menetys yhdessä valtion apteekkeihin kohdistuvien säästötoimien kanssa on sellainen asia, että kyllä tähän on reagoitava. Apteekki ei ole loppumassa, mutta joudumme jatkossa tehostamaan toimintaamme ja jatkossa työvuorossa ei ehkä ole niin montaa työntekijää kuin ennen, Ojanperä jatkaa. 

Lappajärveläisen Elsa Rajalan aloitteesta kerättiin asian puolesta adressi, johon lyhyessä ajassa saatiin noin 500 nimeä. Adressi on lähetetty eteenpäin Pharmadokselle, mutta sen jälkeen asiasta ei ole kuulunut mitään. 

–Tämä keräys tapahtui aivan tietämättäni. Asiakkaiden huoli apteekin puolesta on koskettanut, sanoo Ojanperä.  

ATTENDO kertoo sopimuksella Pharmadoksen kanssa tavoittelevansa mahdollisimman tasalaatuista palvelua ympäri Suomen.  

–Saamme tällä kokonaiskuvan siitä, missä alueilla meillä on lääkehoitoon liittyen kehitettävää. Lisäksi saamme Pharmadokselta tukea turvalliseen lääkityspalveluun erilaisten koulutusten ja seurantakäyntien myötä. Pharmadoksella on olemassa oleva yhteistyöapteekkien verkosto, jota me voimme heidän asiakkaanaan hyödyntää. Pharmados täydentää tätä verkostoa omien käytäntöjensä mukaan ja mukana olevat apteekit ovat yhteydessä suoraan Pharmadokseen. Näistä käytännöistä saa parhaiten tietoa heiltä itseltään, kertoo Attendon ikäihmisten palveluiden aluejohtaja Sari Laakso

Pharmadokselta puolestaan kerrotaan, että se on yhteistyötahoineen ollut osallisena tarjoamassa annosjakelupalveluita.  

–Mikäli voitettu kilpailutus on ollut niin sanotusti laaja, jopa valtakunnallinen, on toimintaan haettu alueella toimivia apteekkeja yhteistyökumppaneiksi. Apteekin valintaan voi vaikuttaa myös hoivapalveluiden yksityisten tuottajien sopimuksissa olevat palvelutarpeet kuten lääkitysturvallisuuspalvelut ja koulutukset, vastaa puolestaan Anja Taube-Siikavirta Pharmadokselta. 

Selkeää vastausta on vaikea saada. Lappajärven apteekissa harmitellaan, että sopimukset oli jo tehtynä, kun asia heille ilmoitettiin. 

–Missään vaiheessa ei ole ollut mahdollista osallistua kilpailutukseen. Tiedän Lappajärven apteekin täyttävän kaikki mahdolliset kriteerit, harmittelee Ojanperä. 

AKTIIVINEN kuntalainen Anne-Mari Oksa ei hyväksynyt sitä, että Attendo määräisi, mistä apteekista hänen omaisensa lääkkeensä omilla rahoillaan ostaa. Hän on ollut yhteyksissä Aluehallintoviraston ylitarkastajaan, ja Avin lakimies Kreeta Pölösen mukaan asukkaalla on oikeus valita itse apteekkinsa. 

–Minulle riitti tieto, että on olemassa vaihtoehto. Sellaisesta mahdollisuudesta ei Attendon uuden yhteistyöapteekin tiimoilta lähetetyissä allekirjoituspapereissa mainittu sanaakaan. Olisi ollut reilua järjestää ensin infotilaisuus ja vasta sen jälkeen lähettää lomakkeet allekirjoitettaviksi, sanoo Oksa. –Toivon, että tätä kautta myös muille omaisille menisi tieto siitä, että heillä on oikeus jatkossakin pitää sopimus Lappajärven apteekkiin voimassa. 

Mainos
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.