Järviseudun kunnat tarjoavat kuntamallin majoitusta pakolaisille

SEINÄJOEN vastaanottokeskus on kasvanut merkittävästi paikkamäärältään. Maaliskuussa vastaanottokeskus lähti nollasta, ja nyt, 17.10. mennessä, asiakkaita on yhteensä 1 514. Heistä keskusmajoituksessa on 298, yksityismajoituksessa 471 ja kuntamallin majoituksessa 745 henkilöä.

Maahanmuuttoviraston valmistelema kuntamalli on väliaikainen ratkaisu, jolla korvataan kunnille tilapäistä suojelua hakevien ja saavien majoittamisen ja muiden vastaanottopalveluiden tuottamisen kustannuksia.

Kuntamalli kehitettiin tilanteeseen, jossa suuri määrä Ukrainasta sotaa paenneita ihmisiä asettui asumaan vastaanottokeskusten sijaan kuntien tai yksityisten tahojen tarjoamaan majoitukseen eri puolille Suomea. Kuntamallin lähtökohta oli mahdollistaa kuntiin jo asettuneiden tilapäistä suojelua hakevien ja saavien henkilöiden asumisen jatkuminen näissä kunnissa.

Kunnille tuli mahdollisuus tulla mukaan tarjoamaan majoituspalveluita kunnassaan asuville tilapäisen suojelun piirissä oleville henkilöille tekemällä sopimus vastaanottokeskuksen kanssa 1.5.2022 alkaen. Ensimmäiset sopimukset allekirjoitettiin 1.6.2022.

Kuntamallissa on mukana Seinäjoen vastaanottokeskuksen alueella eniten kuntia koko Suomessa, yhteensä 12 kuntaa ja 745 asiakasta, eli lähes viidennes valtakunnallisesta kuntamallin mukaisesta asiakasmäärästä. Se on merkittävä lisä majoituspaikkoihin. Kuntamallin majoitusta tarjoavat Kauhava, Alajärvi, Kuortane, Kurikka, Evijärvi, Kauhajoki, Lappajärvi, Lapua, Ähtäri, Alavus, Isokyrö ja Vimpeli.

–Kuntamallin majoitus käynnistyi vauhdilla ja koska asia oli uusi, oli paljon selviteltäviä asioita. Kunnat ovat olleet todella aktiivisia ja ovat edelleen. Yhteistyö on sujunut erittäin hyvin, Seinäjoen vastaanottokeskuksen johtaja Ari Kokko kertoo.

Seinäjoen vastaanottokeskus on laajentanut toimintaa. Muun muassa Ylihärmän taajamaan perustettiin heinäkuussa uusi asiakaspalvelupiste, joka palvelee muun muassa Kauhavan, Evijärven ja Lappajärven alueen kunta- ja yksityismajoitusasiakkaita.

Seinäjoen Törnävän Piirin alueelle on perustettu laitosmuotoinen vastaanottokeskus 17.10.2022 alkaen siten, että sen kapasiteettia nostetaan vaiheittain enintään 250 asiakaspaikkaan 15.11.2022 mennessä. Nykyisen, vuokra-asuntopohjaisen hajasijoitusmallisen vastaanottokeskuksen asiakaspalvelupiste säilyy entisessä osoitteessa Seuralantie 7:ssä.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.