Vimpelin kunnanhallitus hyväksyi suuntaviivat Geoparkin edistämiseen yhdistyksen kautta

VIMPELIN kuntastrategian tavoitekohdat koskien Geoparkin kehittämistä ja matkailun aktivoimista sekä kansainvälistymistä tavoitteena elinkeinoelämän yhteistyö olivat kunnanhallituksen päätöksenteon pohjana 10. lokakuuta pidetyssä kokouksessa.

Kunnanhallitus hyväksyi osaltaan periaatteet toiminta- ja rahoitusmalliksi Kraatterijärven Geopark -yhdistyksen kanssa solmittavaan sopimukseen ja esittää ne edelleen kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi. Kunnanvaltuusto puolestaan valtuuttaa kunnanhallituksen tekemään erilliset sopimukset määrärahoista ja ostopalveluista edellyttäen, että Lappajärven kunta ja Ähtärin eläinpuisto Oy hyväksyvät vastaavat sopimukset.

Sopimus sisältää lupauksen, että kunta sitoutuu Kraatterijärven Geoparkin ylläpitämisen ja kehittämiseen kunnassa sijaitsevien Geopark-kohteiden osalta ja osallistuu tulevien hankkeiden omarahoitusosuuteen niissä hankkeissa, jotka on yhdessä erikseen sovittu tukemaan Kraatterijärven Geoparkin toimintaa. Kaikkiin hankkeisiin ei tarvitse kaikkien osallistua, vaan kukin kunta osallistuu omien tarpeidensa tai toiveidensa mukaisesti. Vimpelin kohteita ovat muun muassa Lakeaharjun matkailualue, Puskalan kallio, Pokelan lintutorni, Pesäpallomuseo ja Saarikenttä sekä luontopolut, kuntopolut ja laavut. Geokohteet pidetään pääsääntöisesti kunnossa erilaisten yhdistysten tai järjestöjen toimesta, mutta kunta vastaa omasta perustoiminnastaan.

Sopimus on voimassa toistaiseksi ja molemmilla osapuolilla on mahdollisuus irtisanoa sopimus kerran vuodessa tapahtuvan evaluoinnin yhteydessä. Ensimmäinen evaluointi pidetään marraskuussa 2023.

Kraatterijärven Geopark ry:n budjetti muodostuu Lappajärven ja Vimpelin kuntien sekä Ähtärin eläinpuisto Oy:n maksamasta toimintaa tukevasta määrärahasta. Vimpelin osalta rahoitukseksi on kaavailtu 20 000 euroa, kun Lappajärvi maksaisi 45 000 ja Ähtärin eläinpuisto 30 000 euroa. Näillä määrärahoilla yhdistys ostaa vastaavan määrän Geoparkin tiedotus-, markkinointi- ja hankekoordinointipalveluita Lappajärven kunnalta, tiedotus- ja markkinointipalveluita Vimpelin kunnalta ja koulujen oppilaiden ympäristökasvatus- ja tiedotuspalveluita Ähtärin eläinpuisto Oy:ltä. Ostopalveluista tehdään erilliset sopimukset.

VIMPELIN ja Lappajärven kuntien kansainvälistymishankkeen (Nordic Baseball Diplomacy Program) tarkoituksena on ollut luoda rakenteet Järviseudun kansainvälistymiseen ja aloittaa kummikaupunkitoiminta pesäpallon ja Geopark-teeman avulla, yhteistyössä Vimpelin Vedon, LaVen ja paikallisten matkailutoimijoiden kanssa. Rakenteiden luomisen jälkeen hanke tähtää paikallisen viennin, tuonnin ja turismin edistämiseen, mukaan lukien koulutusvienti.

Projektipäällikkö Heikki Mäkipää on valmistellut aiesopimukset Chichibun kaupungin, Sakurajima Geoparkin ja Aso Geoparkin kanssa. Kunnanhallitus hyväksyi aiesopimukset ja valtuutti kunnanjohtaja Sam Leijonanmielen allekirjoittamaan ne 5.–16. marraskuuta Japanissa kunnan puolesta.

KUNNANHALLITUS esittää kunnanvaltuustolle, että vuoden 2023 tuloveroprosentiksi päätetään 9,61 prosenttia. Kaikkia Manner-Suomen kuntien tuloveroprosentteja alennetaan ensi vuonna 12,64 prosenttiyksikköä. Kiinteistöveroprosentteja kunnanhallitus esittää pidettäväksi ennallaan. Perustetta niiden laskemiselle ei ole, koska taloudellinen tilanne on epävarma.

JUKKALAN kaava-alueen asemakaavan muutos päätettiin käynnistää. Kuntaan on tullut kyselyjä kyseisten alueiden ostamisesta asumiskäyttöön. Tekninen toimi on selvittänyt Jukkalan kaava-alueeseen kuuluvan VP-1 alueen eli puiston muuttamista asuinrakennustonteiksi.

Mainos
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.