Sari Luoma-aho toimii piispan sihteerinä – halu elää omien arvojen mukaan vei uudelle alalle

Sari Luoma-aho toimii Lapuan hiippakunnan piispan Matti Salomäen sihteerinä. Kuva: Annukka Pihlaja.
Sari Luoma-aho toimii Lapuan hiippakunnan piispan Matti Salomäen sihteerinä. Kuva: Annukka Pihlaja.
Sari Luoma-aho toimii Lapuan hiippakunnan piispan Matti Salomäen sihteerinä. Kuva: Annukka Pihlaja.
Sari Luoma-aho toimii Lapuan hiippakunnan piispan Matti Salomäen sihteerinä. Kuva: Annukka Pihlaja.
VIMPELILÄINEN Sari Luoma-aho jätti työnsä terästeollisuuden palveluksessa ja siirtyi maaliskuun alussa hiljattain virkaansa vihityn Lapuan hiippakunnan piispan Matti Salomäen sihteeriksi. Piispoja on Suomessa yhteensä kymmenen, joten tällä nimikkeellä ei työskentele kovin montaa suomalaista.

–Työn sisältö kuulosti hyvin monipuoliselta ja vaihtelevalta, eli juuri sellaiselta mistä pitäisin. Lyhyen mietinnän jälkeen päätin hakea virkaa. Vaikka päätös oli nopea, niin se ei ollut harkitsematon, muistelee Luoma-aho viime talven tapahtumia.

–Olin pitkään miettinyt, motivoiko aiempi työni tarpeeksi, ja saanko siinä kaipaamiani haasteita. Mietin myös omia arvojani; arvothan muuttuvat usein elämän varrella. Minulle tärkeitä arvoja ovat inhimillisyys, hyvyys ja oikeudenmukaisuus. Kirkon työssä tunnen, että omat arvoni kohtaavat myös työnantajan kanssa.

–Muutos vaati paljon rohkeutta. Mieheltäni sain kuitenkin tarvittavaa tukea sekä rohkaisevia sanoja. Hän tietää, mitä pidän elämässä tärkeänä, ja mitkä asiat tekevät minut onnelliseksi. Näin vaaka kallistui rohkeaan irtiottoon.

AIEMMASSA työssäni, myynnissä ja asiakaspalvelussa, on paljon samaa kuin piispan sihteerinä toimimisessa; yhteistä on ihmisten kohtaaminen ja vuorovaikutus heidän kanssaan. Käsiteltävät asiat vaan eroavat suuresti toisistaan, Luoma-aho pohtii.

–Pääasiallinen työtehtäväni on ensisijaisesti avustaa piispaa hänen viranhoidossaan. Työni sisältää piispan kalenterin ja aikataulujen koordinointia, kokousten, tapahtumien ja tapaamisten järjestelyjä eri sidosryhmien kanssa. Lisäksi hoidan piispan matkustusjärjestelyitä. Päivitän piispan kotisivuja, välillä teen somepäivityksiä tai PowerPoint -esityksiä piispan puheiden pohjalta. Piispan onnitteluviestit, adressit ja kutsut hoituvat yleensä minun kauttani. Piispan asiakirjojen arkistointi on tärkeä osa työtäni. Aikanaan ne sitten arkistoidaan Suomen kansallisarkistoon. Lisäksi minulla on tuomiokapitulin hallintoon liittyviä tehtäviä. Esimerkiksi tuomiokapituli pitää nimikirjaa hiippakunnan papeista ja lehtoreista, ja niiden ajan tasalla pitäminen kuuluu toimenkuvaani. Tiedotan myös tuomiokapitulin päätöksistä. Tehtävän hoito edellyttää myös ehdotonta luottamuksellisuutta.

LAPUAN hiippakunnan tuomiokapitulilla on toimistot Seinäjoella ja Jyväskylässä.

–Tällä hetkellä oman toimistoni ikkunastani näkyy Lakeuden Risti, mutta loppuvuodesta muutamme samaan pihaan Lakeuden Ristin kirkon kanssa. Piispan toimialue on laaja. Lapuan hiippakuntaan kuuluu tällä hetkellä 40 seurakuntaa, kuten Vaasa, Jyväskylä, Pihtipudas ja Joutsa.

Tuomiokapitulin työyhteisöön kuuluu 12 henkilöä, jotka työskentelevät Seinäjoella, Jyväskylässä ja Kuortaneen Haapaniemessä. Henkilöstöön kuuluvat muun muassa hiippakuntadekaani, lakimiesasessori, seurakunnan eri työalojen asiantuntijoita, toimistosihteeri, kuntoutussihteeri sekä kuurojenpappi. Piispalla on myös teologinen sihteeri, jolla on täysin erilainen toimenkuva kuin Luoma-aholla.

Sari Luoma-aho nauttii mahdollisuudesta tehdä osan viikkoa kotona.

–Olen usein alku- ja loppuviikosta etänä. Saan melko vapaasti valita, missä työskentelen, mutta esimerkiksi, jos piispalla on tapaamisia Seinäjoen toimistolla, olen yleensä paikalla ottamassa vastaan vieraita.

Työssä tulee edelleen vastaan paljon uusia asioita.

–Jo kirkon sanasto on sellaista, jota olen joutunut opettelemaan. Kirkkoherroja ja papistoa on hiippakunnassa paljon. Piispa on heidän esimiehensä, joten minunkin on hyvä heitä opetella tuntemaan.

–Olen kokenut, että se, etten tunne ja tiedä kaikkea, on ollut piispan sihteerin työssä hyödyksi itselleni. Avun pyytäminen ja saaminen on ollut helppoa. Toisaalta myös kirkon ulkopuolelta tulevaa näkemystä on arvostettu.

Luoma-aholle kirkko ja seurakunta perinteinä ovat merkityksellisiä, mutta hän on kuitenkin myös avoin ja utelias niiden tulevaisuuden suhteen.

–Kunnioitan toisten mielipiteitä sekä ihmisten erilaisuutta. Kirkon ja seurakunnan merkitys korostuu usein avuntarjoajana kriisien keskellä. Aikojen kovetessa mielestäni kirkon rooli on tuen tarjoaminen ihmisille sekä toivon ylläpitäminen.

Luoma-aho asuu vakituisesti Vimpelissä, missä hänen miehellään on maa- ja metsätila, mutta hänellä on myös asunto Seinäjoella. Heillä on kaksi lasta, jotka ovat muuttaneet muualle opiskelemaan; kotona seuraa pitää Minni-kissa. Luoma-ahon harrastuksiin kuuluvat kävely, pyöräily, hiihtäminen sekä lukeminen ja kädentaidot.

TYÖSSÄÄN Luoma-aho pitää merkityksellisyyden tunteesta ja siitä, että työ on mielenkiintoista ja monipuolista, ja että hänen työtään arvostetaan.

–Työssäni tarvitaan paljon itseohjautuvuutta ja joustavaa työotetta. Lisäksi saan käyttää omia vahvuuksiani, kuten organisointi- ja vuorovaikutustaitojani. Pomona piispa Matti on rauhallinen ja luotettava, mutta myös hyvin huumorintajuinen.

–Nykyisin on kiva herätä aamulla uuteen työpäivään, kun tietää että jokainen päivä on erilainen.

Mainos
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.