Lappajärvellä pidettiin kolmet avoimet ovet

Avoimien ovien päivä alkoi Lappis-areenalta, jossa puhui muun muassa maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.
Avoimien ovien päivä alkoi Lappis-areenalta, jossa puhui muun muassa maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

LAPPAJÄRVELÄISET pääsivät perjantaina tutustumaan kotikuntansa palveluihin oikein urakalla, kun sekä yhteiskoululla, Lappis-areenalla että kirjaston uudessa palvelutilassa pidettään avoimet ovet.

Päivä alkoi liikuntahallilta, jossa koululaiset olivat järjestäneet erilaista ohjelmaa, kuten näyttävän tanssiesityksen. Lapsille sekä koulun ja kunnan väelle oli kutsuttu puhumaan muun muassa maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

Ministeri totesi, että satsaaminen koulutukseen, kirjastoon ja liikuntaan on ollut hyvä ratkaisu Lappajärven kunnalta, sillä tammikuun alusta lähtien ne ovat kuntien tärkeimpiä tehtäviä. Ensi vuoden alusta maakunnan sote-palveluja alkaa virallisesti hoitaa hyvinvointialue.

–Kunnista tulee ensi vuoden alusta lähtien niin sanottuja elinvoima- ja sivistyskuntia. Niiden tehtäväksi tulee taloudellisen elinvoiman edistäminen ja myös henkisen, sosiaalisen elinvoiman edistäminen, Kurvinen sanoi. –Mielestäni elinvoimaa ei voi olla ilman sivistystä, eikä sivistystä ilman elinvoimaa.

MYÖHEMMIN illalla liikuntahallilla oli mahdollisuus tutustua yhdistysten johdolla eri urheilulajeihin, kuten sulkapalloon, pesäpalloon ja golfiin. Lisäksi kunnan edustajat esittelivät tilan toimintoja ja niiden käyttöhinnoittelua.

Jyrki Oksa oli tullut pelaamaan sulkapalloa. Hän on kilpaillutkin lajissa, ja hän totesi, että uudella areenalla on jo suunniteltu järjestettävän turnauksia.

Sitä ennen hallin valkoiset sisäseinät kuitenkin maalataan tai muutoin muutetaan erivärisiksi. Aito lajissa käytettävä pallo on aina valkoinen, eikä yli 200 kilometrin tuntivauhtia ilmassa kiitävä peliväline nykyisellään erotu valkoista seinää vasten, Oksa kertoo.

–Sulkapalloilu on ollut Lappajärvellä aika vähäistä, koska sille ei ole ollut tilojakaan. Karvalassa on ollut yksi kenttä, ja ammattikoululla meillä oli yksi vuoro. Uuden hallin myötä mukaan mahtuu uusia pelaajia, ja se on myös ensimmäinen täyskorkea sali lajia varten. Sen takia se on ollut vähän semmoista mökkisulkapalloa, mitä täällä on aiemmin pystynyt harrastamaan.

YHTEISKOULULLA on opiskeltu jo vuoden 2021 alusta, mutta avajaisia oli jouduttu siirtämään pariin otteeseen ennen kuin ne saatiin perjantaina pidettyä.

Hirsikoulun sisätiloista kiinnostuneita ihmisiä kierteli käytävillä ja luokissa sankoin joukoin yhdeksäsluokkalaisten opastuksella. Oppilaat olivat järjestäneet myös leivonnaismyyjäiset.

Rehtori Tarja Puro kertoi, että rakennusta suunnitellessa otettiin huomioon koulun henkilökunnan toiveet, ja siitä tulikin pitkälti sen näköinen kuin koululla haluttiin.

–Se, mistä kaikki ovat tykänneet eniten, on se, että koulu on viihtyisä ja valoisa ja siellä on todella hyvä akustiikka ja sisäilma. Ne olivat meille tärkeät fyysiset elementit, ja ne ovat toteutuneet todella, todella hyvin.

Luonnontieteiden opettajat Meri Kiri ja Markus Mäenpää kertoivat, että uusi koulu on ollut hyvin toimiva. Mäenpää kehui rakennuksen selkeyttä ja valoisuutta sekä tilan määrää. Kiri sanoi, että sieltä löytyy monenlaisia uusia opetuksessa käytettäviä välineitä, kuten älytauluja, joita vanhalla koululla ei ollut.

–On aina mukava tulla tänne töihin, Kiri kiteytti.

KOLMAS paikka, jossa oli avoimet ovet, oli kirjaston uusi palvelutila.

Kirjasto on mukana hankkeessa, jonka tuella rakennuksen nurkkaan on rakennettu huone, jossa voi esimerkiksi pitää pieniä kokouksia, osallistua etäpalaveriin tai lukea ja opiskella rauhassa. Käytössä on läppäri ja iso näyttö.

Huoneen mielenkiintoisimmassa nurkkauksessa on uusi levysoitin ja yli kolmesataa kirjaston vanhaa äänilevyä kuunneltavana Abbasta Kasevaan, Kolmanteen naiseen ja klassiseen.

–Nyt, kun levyt ovat uudelleen nousseet arvoon arvaamattomaan ja levysoittimia on taas alettu kaupata, lähdimme pohtimaan, miten vanhoja levyjä voisi hyödyntää. Teimme tänne tällaisen vanhan ajan nurkkauksen, jossa levyjä voi kuunnella kuulokkeilla, kertoi Ritva Vistinmäki kirjastolta. –Nuoria onkin jo käynyt kuuntelemassa.

Tilalta puuttuu vielä nimi. Avoimien ovien päivänä ihmiset saivat käydä ehdottamassa nimeä ja jättämässä ideoita tilan käytöstä.

–Tämän vuoden rahoilla tehtiin niin paljon kuin pystyttiin, sani Vistimäki. –Ideoita toteutetaan budjetin puitteissa. Yksi suunnitelma on esimerkiksi aikuisten kirjakahvila, niin sanottu satutunti, jossa joku lukee kirjoja ääneen aikuisille.

Toisen hankkeen tuella kirjastolla on myös uudistettu lasten- ja nuortenosastoa.

PERJANTAIN päätteeksi kirjastolla esiintyivät Jussi Lampi ja Arto Juurakko. Kaksikko esitti jälkimmäisen rakkaudesta kertovia murrerunoja. Runous ei aina ole helppoa, mutta Juurakon arkiset, lakoniset tekstit eteläpohjalaisesta parisuhde-elämästä eivät edellyttäneet sen kummempaa tuntemusta, ja ne tuntuivat vetoavan yleisöön.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.