Lukijan toivejuttu: ”Hyvä opettaja kulkee toinen silmä ja toinen korva kiinni”

Poikasena kuulin isän ja vaarin juttelevan, että pitäisi panna kouluun tuo nuorin. Kyllä kai se pojalle hyvä ois, jos hän nyt ihtensä miehenä pitää, muistelee pitkän opettajan uran tehnyt Rainer Försti ja jatkaa: Päivääkään en vaihtaisi pois. Kuva Katriina Youde.
Poikasena kuulin isän ja vaarin juttelevan, että pitäisi panna kouluun tuo nuorin. Kyllä kai se pojalle hyvä ois, jos hän nyt ihtensä miehenä pitää, muistelee pitkän opettajan uran tehnyt Rainer Försti ja jatkaa: Päivääkään en vaihtaisi pois. Kuva Katriina Youde.
Poikasena kuulin isän ja vaarin juttelevan, että pitäisi panna kouluun tuo nuorin. Kyllä kai se pojalle hyvä ois, jos hän nyt ihtensä miehenä pitää, muistelee pitkän opettajan uran tehnyt Rainer Försti ja jatkaa: Päivääkään en vaihtaisi pois. Kuva Katriina Youde.
Poikasena kuulin isän ja vaarin juttelevan, että pitäisi panna kouluun tuo nuorin. Kyllä kai se pojalle hyvä ois, jos hän nyt ihtensä miehenä pitää, muistelee pitkän opettajan uran tehnyt Rainer Försti ja jatkaa: Päivääkään en vaihtaisi pois. Kuva Katriina Youde.
RAAHESSA asuva ja Kortesjärvellä syntynyt Rainer Försti valikoitui Lukijan toive -jutun kohteeksi. Opettajana ja rehtorina Pudasjärvellä elämäntyönsä tehnyt Försti täytti muutama kuukausi sitten 93 vuotta.

–Kotitalo oli Purmojärven rannalla sijainnut Förstin kauppiaan liiketalo, jonka isä rakennutti 1900-luvun alussa. Se oli hyvin varustettu sekatavarakauppa, jonka sisarusten lapset ovat ehostaneet loma-asunnoksi. Siellä käydään tavallisesti paljon, mutta tänä kesänä sairastin koronan, kertoo Försti.

Hän sanoo tavallisesti reissaavansa Kortesjärvellä ja Helsingissäkin. Brittein saarilla toisen tyttären tytär vihittiin viime kuussa. Siellä Förstin piti soittaa häävalssi, mutta tuli korona ja Akselin ja Elinan häävalssi hoidettiin nauhoituksena.

Förstin kaksi tytärtä ovat kumpikin englantilaisen kanssa naimisissa. Joskus ystävä oli epäillyt, että ampuisi haulikolla, jos oma tytär olisi ulkolaisen kanssa naimisissa.

–Kanssakäyminen englantilaisten sukulaisten kanssa on tavattomasti rikastuttanut vaimoni ja minun elämää. Minäkin jo melkein ymmärrän, miten alahuone ja ylähuone toimivat. Englantilaiset ovat pitäneet meidän kesämökillä oleskelusta. Ja englantilaisten suusta on pitänyt kuulla, että Suomessa on kaikki hyvin, pohdiskelee Försti.

FÖRSTI on kirjoittanut elämästään juttuja Kortesjärven Joulu -lehteen sekä Pudasjärven paikallislehteen ja Kalevaan.

–Nyt asun yksin Raahen keskustassa. Eläkkeellä olevien ukkojen kerho kokoontuu päivittäin paikallisessa kahviossa. Käsitellään kaikki maailman tapahtumat ja päätetään mitä pitäisi tehdä. Riitaa ei tule milloinkaan. Päätökset ovat yksimielisiä. Mallihan on antiikin Kreikasta, jossa vapaat miehet kokoontuivat torille puhumaan viisaita, mikäli ei ollut sota meneillään.

Palvelutalossa hän laulatti asukkaita yli 10 vuoden ajan, mutta korona lopetti tämän harrastuksen. Onneksi tytär oli paikalla, kun tauti iski ja vei tajunnan. Kolmen sairaalassa vietetyn yön jälkeen Försti pääsi kotiutumaan.

–Nyt enää jalat ovat vähän tönköt, hän toteaa.

Tästä muistuvat mieleen kuuluisan sanomalehtimiehen Ilmari Turjan 90-vuotispäivät. Toimikunta tuli kysymään, voitaisiinko Turjan kunniaksi perustaa säätiö. Sängyllä makaavalta päivänsankarilta kysyttiin, miten hän voi.

Mainos

–Hyvä on vointi, vaan takajalat ei toimi, vastasi juhlija. Mutta missä on se konjakkipullo? Ja enkö minä voi ryypätä ilman säätiötäkin? Ilmari eli lähes 100-vuotiaaksi. Oli hupanen ihminen. Nyt on minulla vähän samaa vikaa. Muuten kaikki hyvin, mutta jalat ei ole entiset. Kävelyvauhtia ne kestää, niin että jotakin on jäänyt koronasta, pohdiskelee Försti.

KYSÄISEN kiivaana käyvästä koulukeskustelusta pitkän linjan opettajalta. Försti mainitsee heti inkluusion ja pahoittelee työrauhan katoamista kouluissa. Entä millainen on hyvä opettaja?

–Hyvä opettaja kulkee toinen silmä ja toinen korva kiinni. Ihmisenalkuja ei pidä katsella kaavamaisesti. On tavattoman paljon esimerkkejä siitä, että vaikka oppilas on esimerkiksi kotiolojen takia koulussa pitelemätön, hänestä tulee kunnon kansalainen, aloittaa Försti.

Sitten hän muistelee tyttöä, joka ei päässyt keskikouluun. Opettaja kertoo tehneensä virheen todistusta kirjoittaessaan. Hän kirjoitti vahingossa yhdeksi numeroksi yhdeksikön, vaikka osaaminen aineessa oli seitsemäisen tai jopa kuutosen arvoista.

–Tyttö väitteli myöhemmin tohtoriksi terveysalalta. Ei pidä mennä tuomitsemaan etukäteen ihmisiä. Jos on oikaistava lasta, pitää sanoa, että olet fiksu kaveri tavallaan, mutta myönnätkö että meni tuossa asiassa jotenkin pieleen. Ei pidä tuomita lopullisesti peruskouluikäistä, muistuttaa Försti ammatillisen kokemuksen tuomalla painokkuudella.

Aino Alppinen

FAKTA

Rainer Försti, 93 v.
puoliso edesmennyt v. 2019
kaksi tytärtä ja poika, viisi lastenlastenlasta ja viisi lastenlastenlasta
Syntynyt Kortesjärven Purmojärvellä
Valmistui opettajaksi v. 1954
Opettajana Pudasjärvellä noin 35 vuotta
Jäi eläkkeelle rehtorin virasta v. 1989
Asuu Raahessa
Harrastaa musiikkia ja muistelujen kirjoittamista

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.