Villa Nelimarkan residenssitaitelija Lisa Vipola ei tee taidetta menestyksen takia: ”Tärkeintä on saada toteuttaa itseään”

Lisa Vipola vietti kesäkuun Nelimarkkamuseon residenssitaiteilijana.
Lisa Vipola vietti kesäkuun Nelimarkkamuseon residenssitaiteilijana.
KUNINKAALLISESTA taidekorkeakoulusta, Konsthögskolanista vuonna 2018 valmistunut Lisa Vipola (s. 1982) on viettänyt kuluneen kuukauden Villa Nelimarkassa Nelimarkkamuseon residenssitaiteilijana, Swedish Arts Grants Committeen avustuksella.

Tukholmassa valmistunut ja siellä asuva Vipola kertoo nauttineensa vanhan rakennuksen suomasta tunnelmasta, sekä kauniista ja rauhallisesta ympäristöstä. 

–Olen aiemminkin viettänyt aikaa työskennellen eri paikoissa. Erilaiset paikat inspiroivat erilailla vaikkapa tekstin tuottoon. Olen työskennellyt esimerkiksi Helsingin Kalliossa asunnossa, jonka ikkunasta oli näkymä syrjäiselle kadulle. Ikkunasta näin tappeluita, rakastavaisten riitoja, huumeiden käyttöä. Sellainen ympäristö antaa aivan erilaisen latauksen kuin Villa Nelimarkka Alajärvellä, hän sanoo. 

HÄN paljastaa, että Villa Nelimarkka on tällä hetkellä miellyttävimpiä paikkoja, joissa hän on saanut työskennellä. Lempipaikkanaan hän pitää keittiötä, jonka pöydän äärellä hän kertoo paljon työskentelevänsä.  

–Rakastan istua keittiössä ja tuijotella ikkunasta ulos. Maisema on ihana. Olen tyytyväinen myös yläkerran työtilaan. Se on avara ja mahdollistaa paljon. Tämä on vanha rakennus ja täällä kuuluu paljon ääniä, narinaa ja sellaista. Ehkä täällä on kummituksia, mutta sekään ei minua haittaa. Olen viihtynyt täällä hyvin, hän naurahtaa. 

MONENLAISIA elementtejä taiteessaan käyttävä Lisa kirjoittaa tällä hetkellä kirjaa.  

Mainos

–Työn alla on ensimmäinen kirjani. Tarina on kirjoitettu lapsen näkökulmasta ja se sijoittuu Ruotsin Jukkasjärvelle, josta olen kotoisin. Jukkasjärvi on minulle hyvin tärkeä paikka. Tekstiin olen ammentanut paljon omia kokemuksiani ja omia havaintojani. 

Hän kertoo, että hänelle riittää elämässä se, että hän saa taiteen kautta toteuttaa itseään. 

–Se, että olisin kuuluisa ja oikein rikas, toisi tietysti siihen lisää mahdollisuuksia, mutta en tee taidetta rahan tai maineen takia. Minä olen tyytyväinen silloin kun saan uppoutua tekemään sitä mitä rakastan. 

VILLA NELIMARKAN oleskelun päätteeksi Lisa järjesti työpajan ”What can this stick do?” Työpajaan osallistuneet saivat tuottaa keppiin tekstiä sekä yhdessä, että itsenäisesti Lisan antamien tehtävien mukaisesti. Lopuksi jokainen työpajaan osallistunut sai valmistaa kepin omalla tekstillään. Viimeinen tehtävä oli kirjoittaa keppiin teksti, jonka halusi toteutuvan.  

–Ajatuksillamme on merkitystä. Se, mitä kirjoitat keppiin, toteutuu. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.