Maailmanluokan sirkustaide rantautuu Järviseudulle

Tuuliajolla on Arctic Ensemblen duoesitys. Kuva: JP Manninen
Ilkka Kemppinen ja Pihla Ojala: Tuuliajolla. Promokuva. Kuva: Janne-Pekka Manninen. Promotional photography for Ilkka Kemppinen and Pihla Ojala: Tuuliajolla. Photo: Janne-Pekka Manninen
Tuuliajolla on Arctic Ensemblen duoesitys. Kuva: JP Manninen
Ilkka Kemppinen ja Pihla Ojala: Tuuliajolla. Promokuva. Kuva: Janne-Pekka Manninen. Promotional photography for Ilkka Kemppinen and Pihla Ojala: Tuuliajolla. Photo: Janne-Pekka Manninen
ALAJÄRVI on yksi kolmesta eteläpohjalaisesta kaupungista, joihin sirkusryhmä Arctic Ensemble tuo kesän aikana katusirkuskarnevaalinsa. Väinöntiellä Villa Väinölää vastapäätä olevalla tyhjällä nurmikentällä vietetään sirkuspäiviä 16.–17. heinäkuuta.
Korealainen keinu on Arctic Ensemblen erikoisuus, joka nähdään myös Alajärven katukarnevaalitapahtumassa. Kuva: Auvo Takkinen
Korealainen keinu on Arctic Ensemblen erikoisuus, joka nähdään myös Alajärven katukarnevaalitapahtumassa. Kuva: Auvo Takkinen
Arctic Ensemble toivoo, että Euroopan kaupunkien katusirkusfestivaalien tunnelmaa saataisiin Suomeenkin. Kuva: Mikko Pirinen
Arctic Ensemble toivoo, että Euroopan kaupunkien katusirkusfestivaalien tunnelmaa saataisiin Suomeenkin. Kuva: Mikko Pirinen

–Meitä tulee kahdeksan hengen ryhmä ja teemme kaksi eri esitystä, jotka esitetään molempina päivinä kello 12 alkaen. Ensimmäinen ohjelmanumero on 20 minuutin mittainen duonäytös Tuuliajolla ja toinen 70 minuutin pituinen kuuden ihmisen show Ajolähtö. Alavoli pitää siinä välissä avoimia sirkustyöpajoja ja paikalla on myös Alajärven Ankkureiden kahvila, kertoo ryhmään kuuluva Anselmi Kaisanlahti.

Ryhmän erikoisuutena on korealainen kehto, jossa heittäjät seisovat kolmemetristen telineiden päällä ja heiluttavat välissään lentäjiä, jotka tekevät ilma-akrobatiaa.

–Sitä ei kovin moni maailmassa tee. Tätä oltiin esittämässä toukokuussa sirkusfestivaaleilla Sveitsissä. Esityksissä on muutenkin monenlaista akrobatiaa, ilmavoltteja ja niin edelleen.

Kaisanlahti on itse kotoisin Alavudelta ja halusi ryhmän kanssa tuoda sirkusta Etelä-Pohjanmaalle, missä alan tarjontaa on varsin vähän.

–Saimme Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahastosta apurahan kolmen paikkakunnan kiertueelle ja kysyimme nuorisosirkustoimijoita mukaan. Alavus ja Kauhajoki ovat muut paikkakunnat Alajärven lisäksi. Tapahtuma on yleisölle ilmainen, se katetaan apurahalla ja Villa Väinölä tukee tapahtumaa omalta osaltaan.

Ylipäätään Arctic Enseble haluaisi tuoda Suomeen katusirkuskonseptia ja -tapahtumia.

–Euroopassa on todella suuria katusirkusfestivaaleja. Jos jotain hyvää koronasta seurasi, niin viime kesälle suunnittelimme esityksiä ulkotiloihin, joissa turvavälit saatiin toteutettua hyvin. Se toimi, ja mietimme, miksemme tekisi sitä uudelleen tänä vuonna.

Kaisanlahti vinkkaa yleisölle, että varsinaisia katsomorakenteita ei ole eli retkituoleja ja piknikvilttejä voi ottaa mukaan, jos ei halua istua nurmikolla – räsymattoja on mukana jonkin verran.

Tapahtumassa on säävaraus.

–Jos oikein kunnolla sataa vettä, ei voida esiintyä – musiikkivälineistö ei kestä vettä.

–Lisätietoa esityksistä löytyy nettisivultamme.

KAISANLAHTI päätyi sirkuksen pariin sattuman kautta.

–Lapsena harrastin paljon urheilua: jalkapalloa, jääkiekkoa ja parkouria. Kun kaverin pikkuveli laitettiin sirkuskouluun, hän ei suostunut menen yksin, joten mentiin kaverin kanssa tueksi ja innostuttiin: pikkuveli lopetti jonkin ajan kuluttua, mutta me jatkoimme. Ehdin harrastaa sirkusta seitsemän vuotta ja hain sitten Lahteen Salpauksen sirkusartistikoulutukseen. Sen jälkeen olen ollut mukana Sirkus Finlandiassa ja Hurja Ruthin talvisirkuksessa ja ollut paljon ulkomailla Arctic Ensemblen kanssa. Parhaillaan olemme matkalla katutaidefestivaaleille Gdanskiin, kertoi Kaisanlahti perjantaina.

–Alajärvelle kannattaa tulla katsomaan meitä siksi, että katusirkuskarnevaalissa näkee sellaista, mitä ei välttämättä ole koskaan nähnyt: maailmallakin kiertäneitä sirkusakrobaatteja tulee lähes kotiovelle ja näytöstä pääsee seuraamaan ilmaiseksi sekä kokeilemaan vastaavia juttuja sirkustyöpajoissa.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.