“Taide on kaikkien ulottuvilla”, sanovat Evijärven, Kauhavan, Alajärven ja Lapuan kesätaiteilijat

Kesätaiteilija Jari Lehtonen esiintyi kesäasukasillassa Evijärvellä.
Kesätaiteilija Jari Lehtonen esiintyi kesäasukasillassa Evijärvellä.
Kesätaiteilija Jari Lehtonen esiintyi kesäasukasillassa Evijärvellä.
Kesätaiteilija Jari Lehtonen esiintyi kesäasukasillassa Evijärvellä.

EVIJÄRVEN, Alajärven, Lapuan ja Kauhavan kunnat palkkasivat kesäkuussa kaksi kesätaiteilijaa, jotka kiertävät kesän ajan rikastuttamassa kuntien kulttuuritarjontaa järjestämällä erilaisia taideprojekteja ja osallistavaa taidetta.

Heistä vaasalainen muusikko–kirjailija–runoilija Jari Lehtonen oli mukana Evijärven kesäasukasillassa soittamassa kitaraa ja harmonikkaa. Toinen kesätaiteilija on lapualaislähtöinen, Hämeenkyrössä asuva sarjakuvapiirtäjä ja kuvataiteilija Elina Lahdenperä.

Vaikka kaksikko kiertää myös esiintymässä, Lehtonen haluaa korostaa, ettei kyseessä ole heidän oma show’nsa, vaan kuntalaiset pääsevät jättämään taiteeseen oman puumerkkinsä.

–Yritämme kehittää ennen kaikkea sellaista taidetoimintaa, johon kuntalaisetkin voivat osallistua, eikä vain esiinnytä itse. Järkkäämme muun muassa pajoja, joissa piirretään ja kirjoitetaan runoja. Kierrämme myös eri kuntien kaduilla Kytköksiä-nimisten yhteisötaideteosten kanssa. Ihmiset saavat laittaa niihin oman pienen jälkensä, ja kesän lopuksi meillä pitäisi olla neljä taideteosta, joka kunnasta omansa, hän sanoi evijärveläistapahtumassa.

–Sen olemme kyllä huomanneet, että kesäkuumalla ei ole kovin helppo saada ihmisiä erilaisiin työpajoihin, hän naurahtaa. –Mutta kun ollaan kadulla ja mukaan voi tulla nopeasti ja pienellä vaivalla, ihmisten on helpompi antaa oma pieni panoksensa vaikka kauppareissulla.

Lehtonen ja Lahdenperä eivät halua ihmisille jäävän sellaista kuvaa, että taidetta tehdään ”jossain salaisissa kammioissa”, jotka ovat tavallisten ihmisten ulottumattomissa.

–Päinvastoin, taide on kaikkien tehtävissä ja se on kaikkien ulottuvilla. Se on ihmisen varhaisimpia taitoja. Emme me alussa paljon muuta osanneetkaan kuin tehdä tulta ja maalata luolien seiniä.

LEHTOSEEN tai Lahdenperään onkin voinut törmätä jo Evijärven lisäksi esimerkiksi Kauhavan puukkofestivaaleilla, Kortesjärven Suvipäivillä ja Alajärven Rokulipäivillä.

Evijärvellä heidät nähdään lähitulevaisuudessa ainakin markkinoilla tulevana lauantaina.

–Elina tulee sinne piirtämään karikatyyrejä eli nopeita luonnekuvia markkinakävijöistä.

Seuraavalla viikolla kaupan edustalla voi käydä osallistumassa Kytköksiä-yhteisötaideteokseen. Lisäksi taidetila Tiiraan suunnitellaan parhaillaan tapahtumaa, jossa kirjoitetaan haikuja ja piirretään sarjakuvia.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA