Markin museolla suvinäyttelyssä kivikokoelma Raamatun kivet 

Markin museon kesänäyttelynä nähdään Raamatun kivet.
PERINTEISEEN tapaan avataan Markin museon suvinäyttely osana Kortesjärven Suvipäivät -tapahtumaviikkoa, jonka ajankohta on 26.6.–3.7. Tämän kesän suvinäyttely koostuu kivikokoelmasta, jolle on annettu nimi Raamatun kivet.

Raamatustahan löytyy, kuten tiedämme, sen keskeisen uskonnollisen sanoman lisäksi suuri määrä muutakin tietoa ja viittauksia olemassa olevan maailmamme eri asioihin. Niin myös kiviin. Kaikkihan muistamme koulumme uskontotunneilta kertomuksen, kuinka Lootin vaimo jähmettyi suolapatsaaksi tai kuinka Daavid linkosi kiven Goljatin otsaan tunnetuin seurauksin. 

Tämä näyttelyssä nyt oleva kokoelma on pieni osa kivikokoelmasta, joka aikoinaan oli Kauko Alasaarelan keräämänä ja ylläpitämänä pysyvänä näyttelynä Lapuan Hirvijoella nimellä Tuhansien kivien tarinat. Järviseutu-Seura osti vuonna 2017 kyseisen, yli 5 000 näytettä käsittävän kokoelman Alasaarelan omaisilta. Aisaparilta saadun hankerahoituksen turvin Järviseutu-Seura palkkasi geologi Teemu Öhmanin luetteloimaan ja järjestelemään kokoelman pienemmiksi kokonaisuuksiksi, joista voidaan koostaa Järviseudun alueella ja laajemminkin toimeenpantavia kiertäviä näyttelyitä. Sittemmin Järviseutu-Seura luovutti kokoelman siitä maksettua hintaa vastaan Lappajärven kunnalle. Seuralla ei itsellään ollut kivien näytteillä pitämiseen soveltuvia tiloja ja vuokratilojen ylläpito osoittautui seuran talouteen nähden liian kalliiksi. Lappajärven kunnan Geopark-hanketta ja Geolukiota ajatellen tämä kokoelma on nyt oikealla omistajalla. Yhteistyö näyttelyiden edellä mainittujen osalta on toiminut ja jatkuu edelleen myönteisesti. 

Näyttelyn Markin museolle on koostanut geologi Teemu Öhman. Tämä sama näyttely saman miehen pystyttämänä oli edellisenä kesänä esillä Soinin Kuninkaantuvalla. Näyttelyn avajaiset pidetään lauantaina 2. päivänä heinäkuuta kello 11. Teemu Öhman on paikalla kertomassa kokoelman eri näytteisiin liittyviä faktoja ja tarinoita.  

Mainos

Avajaisten jälkeen on mahdollisuus tutustua näyttelyyn tarkemmin ja sen jälkeen siirtyä Suomen jääkärimuseolle, jossa on avoimet ovet. Museon aulassa ja edustalla on Kortesjärven pelimannien musisoidessa mahdollista nauttia Kortesjärvi-seuran tarjoamaa hernerokkaa. Perinteinen kyläkierros lähtee jääkärimuseon edestä kello 13 ja suuntautuu nyt Saarijärven, Kielisen, Kivijärvenkylän ja Laukkosen kyliin. 

Kortesjärvi-Seura toivottaa näyttelyvieraat lämpimästi tervetulleeksi. 

Mauri Jokela 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.