Omikron BA.2 -alavariantti noussut valtavirukseksi

ETELÄ-POHJANMAAN sairaanhoitopiirin alueella todettiin menneellä viikolla terveydenhuollon pcr-testillä yhteensä 811 koronatartuntaa. Varmennettujen tartuntojen kokonaismäärä on nyt 22455. 14 vuorokauden ilmaantuvuus varmistettujen testien osalta on 925 / 100 000 asukasta.

Tuoreiden sekvensointitulosten mukaan omikron-viruksen alkuperäinen alavariantti BA.1 on väistymässä myös Etelä-Pohjanmaalta. Valtaviruksen asemaan on noussut toinen alavariantti BA.2, joka ei kuitenkaan taudinkuvaltaan poikkea aiemmasta variantista.

Muunnosten syntyminen on eri viruksille tyypillistä. Koronavirusmuunnosten leviämistä voi torjua tutuilla keinoilla: ottamalla suositusten mukaiset rokotukset sekä huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, maskien käytöstä ja turvaväleistä. Oireisena tulee pysytellä kotona.

Etelä-Pohjanmaalla on todettu koko pandemia-aikana yhteensä 100 koronakuolemaa. Näistä peräti 61 on todettu helmi–huhtikuussa 2022. Vaikka uusia koronakuolemia tulee tällä hetkellä ilmi lähes päivittäin, tartuntamääriin suhteutettuna kuolleisuus on matalimmalla tasolla sitten pandemian alun. Todellisten tartuntamäärien arvioidaan olevan moninkertaisia virallisiin testituloksiin verrattuna. Kun virus leviää väestössä näin laajasti, ihmishenkien menetyksiltäkään ei ole valitettavasti vältytty.

Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve jatkuu korkeana. Erikoissairaanhoidossa oli maanantain 11.4. tietojen mukaan yhteensä 24 koronapotilasta, terveyskeskusten vuodeosastoilla 50 koronapotilasta. Keskussairaalan pandemiaosasto on palautettu ennalleen keuhko- ja infektiosairauksien osastoksi A31. Koronapotilaita hoidetaan keskussairaalassa tällä hetkellä teho-osastolla, osasto A31:llä sekä muilla osastoilla.

Viime viikolla otettiin yhteensä 1303 pcr-testiä, päivittäin keskimäärin 211 testiä. Viive pyynnöstä testitulokseen oli 9,5 tuntia.

THL:n uuden suosituksen mukaisesti 4. koronarokotusannosta suositellaan nyt 80 vuotta täyttäneille ja hoivakodeissa asuville iäkkäille.

Etelä-Pohjanmaalla yli 18-vuotiaista 87,6 % on saanut ensimmäisen rokotuksen, 85,5 % toisen rokotuksen ja 59,9 % myös kolmannen rokotuksen.

Koko Suomessa yli 18-vuotiaista 89,5 % on saanut ensimmäisen rokotuksen, 87,2 % toisen rokotuksen ja 63,0 % myös kolmannen rokotuksen.  

KORONA-AIHEIDEN lisäksi Nyrkin jäsenet kävivät keskustelun Ukrainasta tulleiden pakolaisten terveystarkastuksiin liittyen. Terveystarkastukset toteutetaan halukkaille pääsääntöisesti vastaanottokeskusten koordinoimina, aikataulut saattavat vaihdella kunnittain. Koronarokotuksia tarjotaan samaan tapaan kuin maakunnan asukkaille yleensäkin. Terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen näkemys on, että oireeton lapsi voidaan ottaa mukaan suomalaiseen varhaiskasvatukseen tai koulutyöhön, vaikka terveystarkastusta ei olisikaan edeltävästi tehty.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.