Uusiutuvan sähköenergian tuotanto käyntiin Järviseudulla

Pystymallinen aaltovoimala räjäytyskuvassa, voimala on korkeudeltaan 25 metriä

Tulevana kesänä Lappajärven ympäryskunnissa aloitetaan uusiutuvan sähköenergian syöttö verkkoon. Kaikessa hiljaisuudessa Alajärven Luoma-aholta kotoisin oleva Jukka Tapani Joensuu on täydentänyt insinöörin tutkintoaan Norjassa Stavangerissa sijaitsevassa aaltovoima-tekniikan oppilaitoksessa Stavanger Institutt for bølgekraftteknologissa (SIFB).

–Päätin panostaa tulevaisuuden energiatuotantoon, valintani osui Norjaan vuonojen äärelle missä tiedetään kaikki aalloista ja niiden valjastamisesta sähköenergian tuottoon, Jukka Joensuu kertoo kotonaan Luoma-aholla.

Elämme täällä sisämaassa, kohtuullisen kaukana merestä. Joensuu sai ajatuksen opintojen lomassa siitä, kuinka Lappajärven aalloilla voitaisiin tuottaa sähköenergiaa. Ideana on tuottaa sähkö uudentyyppisillä pystymallisilla aaltovoimaloilla, joita sijoitetaan Lappajärvessä oleviin syvänteisiin. Ensimmäinen voimala sijoitetaan Mänkin saaresta kaakkoon 900 metrin etäisyydellä sijaitsevaan 35 metrin syvänteeseen, seuraavat voimalat tulevat Veanteensaaren ja mantereen välillä kulkevaan pitkähköön syvänteeseen.

–Tuo syvänne on ihanteellinen paikka pystyvoimaloiden sijoittamiseen. Pitkässä ja kapeassa syvänteessä aaltojen virtaus on optimaalinen, käytettävää aluetta on noin 2 kilometrin pituudelta. Tuolle alueelle voidaan asentaa 4–5 voimalayksikköä. Vimpeliin tulee Kotkaniemen ja Pässiniemen edustalla kulkevaan syvänteeseen 2 yksikköä, Jukka Joensuu hehkuttaa.

Teholuokka ja toiminta

Jokainen yksikkö on teholtaan 4 megawattia, joten sähkön kokonaistuotanto aluksi on 32 megawatin luokkaa.

Moni saattaa luulla, että energiantuotanto näissä pystymallisissa aaltovoimaloissa pysähtyy talvikautena, kun järvi on jään peitossa. Joensuu kuitenkin valaisee toimittajaa siitä, kuinka asian laita todella on.

–Lappajärvessä on talvella erityisen voimakkaita pystyvirtauksia juuri talvikautena. Pystyvirtaukset johtuvat Lappajärven veden korkeasta magnesiumpitoisuudesta, veden magnesium on sitoutuneena luonnollisiin karbonaatteihin, jotka jäähtyessään aiheuttavat voimakasta veden kiertoa jään alla, Joensuu sanoo ja näyttää Lappajärven veden analyysituloksia.

Rakentaminen

Voimalat rakennetaan Järviseudun Ammatti-instituutin kanssa yhteistyössä, koko projekti hoidetaan alusta loppuun Järviseutulaisin voimin. Kriittisin komponentti on itse turbiinin siipiyksikkö, se valmistetaan Vimpelin Hallapurolla toimintaansa aloittelevassa Frost creek engineering osakeyhtiössä.

Tuotettu sähkövoima syötetään järven pohjalla kulkevia kaapeleita pitkin maayksikköön, josta sitä syötetään sähköverkkoon. Ylimääräinen sähköenergia näkyy myös järven ympäryskunnissa. Alajärvelle, Lappajärvelle ja Vimpeliin rakennetaan ilmaisia sähköautoille tarkoitettuja latauspisteitä 30 kappaletta kuhunkin kuntaan.

–Kun homma pyörähtää käyntiin kunnolla, koko järveen voidaan sijoittaa kymmenittäin näitä uudentyyppisiä pystyaaltovoimaloita sähköä jauhamaan, tuore Aaltovoimainsinööri iloitsee.

Ensimmäinen ”kirnu” valmistunee näillä näkymin vapuksi ja lasketaan järveen Boeing CH-47F Chinook helikopterilla juhannusviikolla 2022. Kopteri saadaan lainaan Englannista ja sitä on lupautunut lentämään Kuninkaallisten Ilmavoimien ansioitunut lentäjä eversti Sir Battler Britton. Järviseudun Sanomat on mukana tuossa tilanteessa paikan päällä seuraamassa tilannetta yläilmoista.

Kustannukset ja hallinto

Moni meistä miettii projektin kustannuksia ja kuinka ne rahoitetaan. Avaruusjärjestöt NASA ja ESA osallistuvat kustannuksiin 3,14 miljoonalla eurolla ja myöhemmin lisärahoitusta saadaan Norjasta, joka kattaa 98 prosenttisesti kaikki kustannukset. Uusia aaltopystyvoimaloita hallinoi Lappajärven vesialueiden jakokunnat 100 prosenttisesti. Voimaloiden työllistävä vaikutus vastaa 200 henkilötyövuotta, käyttö sekä huolto 35 henkilötyövuotta.

lisätietoja antaa hankkeen tiedotusvastaava H.Takala, Päätoimittaja Järviseudun Sanomat 

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.