Järvi-Pohjanmaan perusturvan talousarvio ylittyi lähes 900 000 euroa

Julkaistu:

Sosiaalipalvelut ylittivät muutetun talousarvion lähes samalla summalla, 827 036 eurolla. Alajärven osalta poikkeama on 334 320 euroa, Lappajärven 331 250 euroa ja Vimpelin 223 798 euroa. Poikkeama sekä talousarvio esitetään kunnanhallituksille ja -valtuustoille.

Samoin hyväksyttäväksi viedään viime vuoden tilinpäätös. 65 818 829 eurosta terveyspalveluihin kului noin 31,6, ikäihmisten palveluihin 19,5 ja sosiaalipalveluihin 14,9 miljoonaa euroa.

HENKILÖSTÖJAOSTOLLE esitetään 14 varahenkilön toimen perustamista 18.4.2022 lähtien. Varahenkilöitä voidaan käyttää koko perusturvan toiminta-alueella. Alkusijoituspaikaksi viidelle lähihoitajalle tulee ikäihmisten palveluyksiköt, kolmelle kotihoito, kahdelle kehitysvammaisten asumispalveluyksiköt, kaksi sairaanhoitajan ja kaksi lähihoitajan varahenkilön toimea terveyspalveluihin.

Työvoiman saatavuus Järvi-Pohjanmaan perusturvassa hoitohenkilökunnan osalta on nopeasti heikentynyt. Etenkin lyhyisiin sijaisuuksiin ei saada työntekijöitä. Yksiköiden varahenkilöiden työpanos ei riitä korvaamaan sairauspoissaolojen vuoksi töistä poissa olevaa työntekijää. Tällä hetkellä yksiköiden esihenkilöiden työpanos menee lähes yksinomaan sijaisten hankkimiseen, mikä on kaikki pois yksikön johtamisesta ja konkreettisesti esimerkiksi talouden seuraamisesta ja hoidon laadun valvomisesta, hyvinvointialueen valmisteluun liittyvien selvityksien antamisesta, henkilökunnan tiedottamisesta ja kouluttamisesta.

Myöskään korvauksen maksaminen ylimääräisestä työvuorosta sekä hälytys- ja kutsurahan korotus ja sen käyttäminen eivät ole myöskään taloudellisesti järkevä ratkaisu. Vakituisen henkilöstön lomia on siirtynyt kuluvalta talvelta.

14 varahenkilön palkkaamisesta arvioidaan koituvan noin 300 000 euron kustannukset loppuvuoden ajalle, mutta toimien lisäämisen kautta lyhytaikaisten sijaisten palkkakustannukset laskevat. Tammi-helmikuussa sijaismäärärahat ylittyneet noin 100 000 euroa.

HELMIKUUSSA asumispalveluyksikkö Kultakämmenen palveluvastaavaksi valittu Anu Puustinen ilmoitti, ettei ota virkaa vastaan, joten virka laitettiin uudelleen hakuun. Virkaa haki yhteensä kahdeksan henkilöä. Palveluvastaavan virkaan 1.4.2022 valitaan geronomi (AMK) Eveliina Nurmi ja varalle sairaanhoitaja (YAMK) Anne-Mari Hämäläinen.

Sosiaalityöntekijän virkaan (aikuissosiaalityö) 1.5.2022 alkaen valitaan yhteiskuntatieteiden kandidaatti, sosiaalityöntekijä Johanna Keltikangas.

PERUSTURVALAUTAKUNTA jakoi avustuksia yhdistyksille. MLL Alajärvi saa 4 300 euroa leikkikenttä- ja liikuntakerhojen järjestämiseen, EL Alajärvi 700 euroa ikääntyvän väestön aktivoimiseen, Alajärven Päiväkeskusyhdistys ry 1 000 euroa kohtaamispaikka-toimintaan, Lehtimäen vanhustenkotiyhdistys ikäihmisten toimintaan 500 ja Järviseudun omaishoitajat virkistystoimintaan, vertaisryhmiin, palveluohjaukseen, koulutukseen ja tiedottamiseen 1 500 euroa.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA