Rakkaudesta suomalaiseen saunaan

Julkaistu:

Kirjassa kerrataan Kraatterijärven tarina, kuinka Marsin ja Jupiterin välistä lähtenyt asteroidi osui maahan pohjoisella pallonpuoliskolla 78 miljoonaa vuotta sitten ja syntyi valtava kraatteri. Törmäyksen jälkimainingeissa nykyisen Lappajärven seutuvilla tapahtui geologisia muutoksia ja myös saunatonttu syntyi. ”Maailman ensimmäinen sauna, saunatonttu ja saunakulttuuri ovat siis lähtöisin Lappajärveltä”, todetaan kirjassa.

Saunominen on erottamaton osa suomalaista elämää ja kulttuuria. Sillä on todennettu olevan myönteisiä vaikutuksia niin mielelle kuin kehollekin. Saunassa rentoudutaan, nautitaan ja voidaan hyvin.

Ja sitten sukelletaan saunatontun salaiseen maailmaan. Kyrönniemestä voi kirjan mukaan yhä löytää mystisiä kuoppia, joissa saunatontut kylpivät saaden voimansa ja pitkäikäisyytensä. Tekstissä esitellään ja luetellaan erilaisia saunatyyppejä sähkösaunasta jääsaunaan. Niille jokaiselle on muovautunut oma saunatonttujen alalaji. Entä mikä on saunanhenki? Sekin esitellään kirjassa. Tekstissä kerrotaan myös joistakin merkittävistä paikalliskohteista, joissa saunatonttuja voi tavata.

Saunatontun ja ihmisen välinen suhde perustuu kunnioitukselle ja saunasäännöille. 20-kohtainen säännöstö takaa sitä noudattaville rauhallisen ja rentouttavan saunakokemuksen.

Mainos

Kirja on yhdistelmä faktaa ja fiktiota, rakentaen saunaa osaksi Lappajärven brändiä – palaksi taivasta. Se on Lappajärven ainutlaatuisen geologisen historian lyhyt oppimäärä samalla rakkaudenosoitus suomalaiselle saunakulttuurille.

Kirja sopii lueskeltavaksi kenelle tahansa, jota kiinnostaa geologia, historia, Järviseutu yleensä, tai saunominen. Sen ilmeikäs kuvitus tekee siitä kiinnostavan myös nuoremmille saunojille. Kraatterijärven saunatonttu on mukava matkamuisto tai vieminen vaikkapa kesämökkiläiselle, joka kutsuu nauttimaan saunan iloista.

Kirjaa on saatavissa Lappajärven kunnan verkkokaupassa sekä Hotelli Kivitipun tuotekaupasta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.