”Antti löi itseään kirveellä niskaan” ja muita puunkaatojuttuja

Kesken raskaan halkosavotan kuului Antin huuto: ”Päästäkää minut!”

Julkaistu:

KOLME metsätyömiestä oli 1950-luvulla Lappajärven ja Kortesjärven välillä olevalla Markanmäellä halkosavotassa. Talvi oli harvinaisen runsasluminen, paikoin puolentoista metrin hanki. Yhtäkkiä kuului Kosken Antin huuto: ”Päästäkää minut!”

Kaverit juoksivat hädissään paikalle. Antti seisoi kannon päällä ja huusi: ”Päästäkää minut rahapulasta!” Antin kaatama paksuoksainen koivu oli uponnut oksanlatvoja myöten pehmeään hankeen. Hänellä oli edessään vastenmielinen karsinta.  

Sama metsurikolmikko Antti, Urho ja Pentti olivat savotalla Perhossa. Antti karsi kirveellä pystyssä olevaa kuusta. Kirves tipahti Anttia niskaan aiheuttaen valtavan verenvuodon. Kaverit järjestivät hänelle sairaskyydin.

Autoon kannettaessa loukkaantunut huudahti: ”Nyt Antti-poikaa viedään!” Kuitenkin hän pelastui, mutta kovaan poliisikuulusteluun kolmikko joutui. Kukaan ei meinannut uskoa, että mies voi lyödä itseään kirveellä niskaan.

SÖYRINKILÄINEN matematiikanopettaja ei koskaan omistanut moottorisahaa. Uunolla moottorisaha oli, joten hyväsydämisenä miehenä hän lupautui kaatamaan lahon koivun opettajan pihasta.

Jokin meni sahaamisessa kuitenkin vinoon ja puu lähti uhkaavasti kaatumaan matemaatikkoa kohti. Uuno häkeltyi ja kirota päräytti ennen kuin huusi varoituksen: ”Vit…perk…varo Jaakko…puu kaatuu!” Ikämiehenäkin kepseäjalkainen opettaja ehti onneksi loikata juuri sen verran taaksepäin, jotta koivu ei rojahtanut päälle. Kanto muistuttaa tapahtumasta pihassa vielä tänäkin päivänä.  

Harjun kylässä asuneet Rajalan veljekset Jussi ja Jouko olivat kovakuntoisia metsureita. Tällä kertaa he olivat savotoimassa ampumaradan ja söyrinkiläisten hirvikämpän välisissä metsissä. Tultiin Koppelasalon talvitien varrella sijainneelle Finnilän kämpälle tauolle ja työstä hikimärillä veljeksillä oli nälkä. Savelan Martti nosti repustaan kanan, jolta oli pää poikki. Hän sanoi, että tästä pojat rupeatte kynimään.

Jouko ja Jussi muistelivat vuosikymmenten päästäkin naureskellen tätä tapausta, kun piti paita hikisenä ruveta ruuanlaittoon ja miten kana sitten huolimattomasti kynittynä oli kattilassa kypsentymässä. Martti oli kiellellyt heitä: ”Elekääpäs poijat kurkkiko sinne pataan!”

Tapani Tyynelä

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.