Kortesjärven seurakunta pääsi aloittamaan terveyskeskuksen tiloissa

Nuorisotyönohjaaja Anna-Maria Sironen (ed. vas.) sekä lastenohjaajat Sari Mehtälä (ed. oik.), Elina Pukkinen (tak. vas.) ja Anne Välimäki (tak. oik.) esittelivät Messiä viime viikolla.
Seurakuntakotia esitelleet nuoriso- ja aikuistyönohjaaja Anna-Maria Sironen ja lastenohjaajat Elina Pukkinen, Anne Välimäki ja Sari Mehtälä korostavat, kuinka tärkeää on, että pienen seurakunnan kaikki työntekijät ovat nyt saman katon alla.

KORTESJÄRVEN kappeliseurakunta pääsi joulun jälkeen muuttamaan uusiin toimitiloihinsa terveysasemarakennukseen, ja toiminta on käynnistynyt siellä koronarajoitusten sallimissa rajoissa.

Monitoimitiloja kutsutaan seurakuntakodiksi, lyhyemmin Messiksi. Messissä on tiloja lapsille, nuorille ja aikuisille. Kerhohuone, olohuone, diakoniatoimisto ja seurakunnan työntekijöiden toimistot on saatu sisustettua jotakuinkin valmiiksi.

Osaa tärkeistä tiloista — sali ja keittiö — aloitettiin kuitenkin remontoimaan vasta viime viikolla. Ne otetaan käyttöön näillä näkymin kesäkuun puolivälissä.

Kulku seurakuntakodin eri tiloihin on omasta ulko-ovestaan, joka sijaitsee terveyskeskuksen pääovesta vasemmalle, terveyskeskuksen ja vanhainkodin välissä. Seurakunnan käyttöön remontoidussa rakennuksen osassa olivat aiemmin neuvola ja kotisairaanhoidon toimistotilat.

KAPPELISEURAKUNTA ehti toimia läheisissä Ala- ja Ylätuvan rivitalohuoneistoissa noin kaksi ja puoli vuotta. Sinä aikana uutta paikkaa etsittiin kuumeisesti keskustan alueelta ainakin entisen ja nykyisen S-marketin sekä Karoliina-keittiön yhteydessä olevista isoista tiloista ennen kuin terveyskeskukseen päädyttiin.

Seurakuntakotia esitelleet nuoriso- ja aikuistyönohjaaja Anna-Maria Sironen ja lastenohjaajat Elina Pukkinen, Anne Välimäki ja Sari Mehtälä korostavat, kuinka tärkeää on, että pienen seurakunnan kaikki työntekijät ovat nyt saman katon alla.

–Nyt, kun ollaan samassa paikassa, työntekijöidenkin yhteenkuuluvuuden tunne on voimakkaampi. Kun olemme viime vuodet olleet puoliksi Ylätuvalla ja puoliksi Alatuvalla, emme ole paljon nähneet toisiamme, Välimäki sanoo.

Tätä eron tunnetta oli lisännyt se, että Kauhavan seurakunta on sen verran alimiehitetty, että työntekijät joutuvat reissaamaan eri kaupunginosien välillä.

–Esimerkiksi Ylihärmässä on oltu kahdessa, kolmessakin eri rakennuksessa. Siellä joutuu joskus olemaan yksin koko työpäivän, Pukkinen sanoo.

MESSI on myös melko paljon rivitaloja avarampi.

–Rivitaloissa meinasi tulla sellainen tunne, että seinät ja katto tulevat vastaan. Kymmenen päiväkerholaisen kanssa oli ahdasta, Mehtälä kertoo.

–Tämä tila muokkautuu tosi moneen: täällä pystyy pitämään niin kokouksia kuin rennompiakin juttuja, kuten pienryhmiä ja lasten ja nuorten juttuja, Sironen sanoo. –Sijainti on myös hyvä, kaiken keskellä tässä.

Messin toimivuudesta käytännössä on vielä rajallisesti kokemusta, mutta yhtenä puutteena Välimäki nimeää, että pihalla voisi olla keinuja, hiekkalaatikkoja ja muuta lapsille.

Kahvituksia on ennen keittiön valmistumista vaikea järjestää, kun käytössä on ainoastaan henkilökunnon kahvio, ja isompia tilaisuuksia pidetään vasta sitten, kun sali valmistuu.

–On ollut puhetta, että sitten kun kaikki on valmiina, pidetään avoimet ovet, Sironen sanoo.

–Se varmaan menee syksyyn, jolloin uusi kappalainenkin on mukana, Pukkinen lisää.

MESSI-NIMEN taustalla ovat Välimäki ja diakoni Sirpa Huhdankoski.

–Googlasin ”kokoontumispaikkaa”, ja messi-sana tuli sitä kautta ensimmäisenä vastaan, Välimäki nauraa.

–Sirpa oli kanssa kotonaan miettinyt sopivaa nimeä, ja hän ja Anne olivat päätyneet samaan, Sironen lisää. –Nimenä se menee monen ikäisen suuhun: nuoret puhuvat myös messiin lähtemisestä.

Paikkaa kutsutaan seurakuntakodiksi, ei seurakuntataloksi. Seurakuntatalo-sana jätettiin pois, koska erillinen seurakuntatalo seisoo yhä keskustassa, eikä terveyskeskuksessa sijaitsevissa tiloissa muutenkaan ole kysymys talosta.

–Seurakuntakoti on kiva nimi siinä mielessä, että kun seurakuntalainen tulee seurakunnan tiloihin, se on kuin tulisi kotiin, Sironen sanoo. –Haluammekin toivottaa seurakuntalaiset tervetulleiksi. Tilat ovat heitä varten.

UUSISSA tiloissa on myös paremmat puitteet diakoniatyön ruuanjakoon.

–Sirpa on pitkään tehnyt ruokajakoa ulkona perjantaisin, mutta jatkossa se hoituu sisätiloista.

Siellä on myös viikosta 4 lähtien toteutettu kokeilumielessä lasten apukäsitoimintaa.

–Koronarajoitusten takia ei ole ollut päivä- ja perhekerhoja, joten olemme kokeilleet apukäsi-nimistä toimintaa, josta on saanut varata lastenhoitoaikoja, Välimäki sanoo. –Päivä- ja perhekerhot olisi tarkoitus päästä aloittamaan viikolla 8.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.