Asuntokaupassa kysyntä ylittää yhä tarjonnan

Kuva: Eija Pippola.

–Viimeisen parin vuoden ajan ollut se tilanne, että markkina on vetänyt hyvässä tahdissa, kauppa käynyt hyvässä tahdissa, mökkikauppa tavallista vireämmin. Jos myytävää olisi entiseen tapaan, kauppamäärät olisivat hyviä. Tällä hetkellä esimerkiksi Alajärvellä on 32 asuntoa myynnissä, eikä ole montaakaan vuotta, kun normaalimäärä oli 50–60 koko ajan, kertoo kiinteistönvälittäjä Antti Nenonen Omakodeilta.

Sille, miksi asuntoja ei tule myytäväksi, eivät alueella operoivat kiinteistönvälittäjät osaa nimetä yhtä syytä: voi olla, että myllerrysten aikana ei kaivata lisää muuttuvia tekijöitä, tarvikkeiden hinnan nousu voi hidastaa rakentamis- ja sitä kautta myyntisuunnitelmia, tai sitten se on sattumaa.

–Kaikki myyntiin, mikä ei ole aktiivisessa käytössä, Nenonen kannustaa.

–Parempia aikoja ei kannata jäädä odottelemaan, nyt on aika toimia joka ikisen torpan kanssa. Tuolla kun kulkee, vastaan tulee aika paljon taloja ja mökkejä, missä selvästi ei ole kukaan käynyt 10 tai 30 vuoteen. Yritän ihmisille sanoa, ettei ole järkeä pantata paikkoja, jos niitä ei käytetä. Mitä pidempään ne seisoo, sitä vaikeampi on myydä.

VALTAKUNNALLINEN muutos hintojen arvon nousussa ei sen sijaan alueella näy.

–Myyntiajat ovat kyllä lyhentyneet ja kauppa käy, kun kohteet hinnoittelee oikein. Suurten kasvukeskusten ulkopuolella, Seinäjoellakin, on ylipäätään hyvä, jos asunnot pitävät arvonsa, toteaa kiinteistönvälittäjä Antti Kirsilä Open Market kiinteistönvälityksestä.

Viime vuonna myytiin Maanmittauslaitoksen tilaston mukaan Alajärvellä 28, Evijärvellä neljä, Kauhavalla 62, Lappajärvellä 11, Soinissa yhdeksän ja Vimpelissä 13 omakotitaloa.

–Lappajärvellä esimerkiksi tilanne on kummallinen, kuvailee kiinteistönvälittäjä Veikko Kustula LKV Vaistosta.

–Kauppaa käydään kohtuullisen paljon, mutta hinnat ovat matalia. Olen itse myynyt viime vuonna useampia 20 000–50 000 euron kohteita. Keskustassa hyväkuntoiset omakotitalot käyvät kaupaksi, vaikka hintataso jää Kauhavan ja Härmien tasosta. Itselläni ei ollut viime vuonna kohteita Evijärvellä, mutta hintataso vaikutti olevan samanlainen kuin Lappajärvellä.

Kortesjärvi on Kustulan mukaan kärsinyt Kauhavan kuntaliitoksesta eniten: siellä tehdään kiinteistökauppa keskimäärin puolen vuoden välein.

–Viime vuosina omakotitaloja on siellä myyty paljon 20 000 ja 40 000 euron haarukkaan; kallein on ollut 170 000 euroa maksanut, uudenkarhea talo, josta kanta-Kauhavalla olisi varmasti saanut 250 000 euroa. Kalliimpia kiinteistöjä on äärimmäisen hankala myydä. Esimerkki halvoista hinnoista on seurakunnan myymä kerrostaloasunto, jonka kauppahinta oli 150 euroa neliöltä.

Hyväkuntoisille ja uusille asunnoille olisi kyllä menekkiä, mutta Kirsilän mukaan kauppojen tekoa rajoittaa pieni tarjonta.

Se on ongelma muuallakin. Kysyntää olisi, erityisesti 2000-luvulla rakennetut omakotitalot tekevät kauppansa.

–Nuoret perheet haluavat ottaa varman päälle välttääkseen vanhempien talojen ongelmat ja nyt, kun rakennus- ja remontointikustannukset ovat nousussa, uusien talojen suosio on kasvussa, tietää Kustula.

Kirsilän mukaan vanhemmillekin hyväkuntoisille omakotitaloille on kysyntää.

–Etenkin pääkaupunkiseudulta tulevat haluavat omaa tilaa ja rauhaa keskustaajaman ulkopuolelta. Heille ei saunaton 1970-luvun kaksio enää kelpaa, vaikka Seinäjoella sellaisetkin tekevät kauppansa.

–Myös pienehköt osakkeet kylän pinnasta käyvät kaupaksi, kertoo Nenonen Alajärven tilanteesta. Tätä selittää pitkälti suurten ikäluokkien vaihto lähemmäs palveluita, tulevaa ennakoiden.

JOS ei halua myydä, kannattaisi vuokrata, näkee Nenonen. –Alajärvellä on krooninen pula vuokra-asunnoista. Käynnissä oleva tuulivoimarakentaminen on tuonut lisäkysyntää vuokramarkkinoille. Moni kiinteistön omistaja epäröi vuokraamisen uhkia ja riskejä. Ajattelen niin päin, että suurin riski ja uhka on antaa kämpän törröttää tyhjiltään, häviävän pieni mahdollisuus saada niin huono vuokralainen, että asunto olisi hänen jälkeensä pommikunnossa. Vuokrataso on täällä kuitenkin suhteellisen korkea juuri siitä syystä, että kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, joten sijoitusasunnoista saa täällä hyvän vuokratuoton.

OP Koti Järviseutu-Suomenselkä Oy:n LKV Tuomo Valkama toivoo kaupan vilkastuvan kesää kohti, kuten yleensä on tapahtunut.

–Kohteiden vähyys on realisoitunut nyt pienellä ajalla, puolen vuoden päästä tilanne voi olla toinen.

Kirsilä uskoo asuntomarkkinatilanteen normalisoituvan, kun materiaalien hinta kääntyy laskuun ja kynnys uudisrakentamiselle laskee sitä mukaa. –Asumisen tarvehan ei mihinkään muutu. Nyt on hyvä hetki tehdä investointeja ennen kuin inflaatio kasvaa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.