Ihmisten säästäväisyys näkyi Osuuspankissa: sukanvarteen kertyneitä euroja sijoitettiin

Toimitusjohtaja Jari Leivo uskoo yritysten investointien vilkastuvan lähiaikoina, jos olosuhteet ovat otolliset.
OSUUSPANKKIRYHMÄ teki vuonna 2021 huipputuloksen kaikilla mittareilla mitattuna, kertoi Alajärven Osuuspankin toimitusjohtaja Jari Leivo. Myös Alajärven Osuuspankissa vuosi oli hyvä.

Asiakasliiketoiminta oli 652,4 miljoonaa euroa, ja kasvoi 28,5 miljoonalla eurolla eli 4,55 prosenttia. Rahoituskanta oli 282 miljoonaa euroa, joka kasvoi neljällä miljoonalla, 1,2 prosenttia. Uusia luottoja annettiin 65 miljoonaa euroa.

–Kasvu luotoissa oli maltillinen, henkilö- ja asuntolainoitus kasvoi, mutta yritysluottokanta supistui hieman.

Syyksi Leivo listaa koronapandemian vaikutukset, kustannusten nousun sekä komponentti- ja tarvikepulan, jotka heikensivät yritysten intoa investointeihin.

–Patoutumaa tulee ja uskon, että kunhan koronan vaikutus vähenee ja inflaatio pysyy maltillisena, investointihaluja on. Työntekijäpula voi osaltaan olla yritysten haasteena.

Asiakasvarat kasvoivat 367 miljoonaan euroon, jossa lisäystä oli 7,3 prosenttia.

–Rahastot kasvoivat 20 prosenttia ja vakuutussäästäminen 11 prosenttia. Tässä näkyy, että ihmiset eivät ole tuhlanneet ja reissanneet, mikä on edistänyt lainojen takaisinmaksua. Vaikka asuntoja ja mökkejä on remontoitu, sukanvarteen on jäänyt euroja, joita on sitten sijoitettu, mikä on hyvä ratkaisu, kun perustalletustileille ei ole voitu maksaa korkoa.

Liikevoitto ennen veroja oli 1,67 miljoonaa euroa kasvaen 11,3 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. Ydinvakavaraisuus kasvoi 43,3 prosenttiin, mikä on Leivon mukaan varsin hyvä luku.

Luottotappiovarauksia kirjattiin 246 000 euroa, joista aitoja varauksia on noin 30 000 euroa. –Aikaisempien vuosien perusteella arvio ei tule toteutumaan.

Omistaja-asiakkaita oli vuoden vaihteessa 8 487, joissa nettolisäys noin 200 asiakasta. Heille maksettiin bonuksina 741 000 euroa ja tuotto-osuuksien korkoina 529 739 euroa. Mobiiliasiakkaiden määrä kasvoi 12 prosentilla.

KORKOJEN nousun uhka on saanut etenkin suurien lainojen maksajat kyselemään korkokattoa lainoilleen.

–Kyselyjä tulee lähes päivittäin. Euribor noussee plussan puolelle tänä vuonna, lyhyetkin korot ovat nousussa. Varmastikaan korot eivät nouse enää 5–6 prosentin tasolle, mutta arvioin, että lähivuosina nousua tulee kahteen, kolmeen prosenttiin. Jos näin käy, korkosuojaus on fiksu kuvio. Paniikkia asuntovelallisten ei tästä kannata ottaa, koska teemme lainaa myönnettäessä stressitestit kuuden prosentin korkotasolla.

Leivo totesi kuitenkin, että korkosuojausten hinnat nousevat koko ajan.

TULOKSESTA 50 000 euroa jaetaan yhteistyötahoille, kuten urheiluseurojen, yksittäisten urheilijoiden ja erilaisten tapahtumien sponsoroimiseen, myös Vaasan yliopistolle myönnetään tukea.

Uutena paikallisen osallistumisen muotona Alajärven Osuuspankki on mukana valtakunnallisessa Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa, jossa se tarjoaa alajärveläisille ja soinilaisille yhdistyksille mahdollisuuden työllistää 20 15–17-vuotiasta nuorta kahden viikon ajaksi kesätöihin. Tukea maksetaan yhteensä 8 000 euroa, 400 euroa per yhdistys/nuori. Yleishyödyllisiä yhdistyksiä on lähestytty asiasta sähköpostitse ja ensi viikolla järjestetään asiasta vielä tilaisuus.

–Kyselyitä ja hakijoita on jo ollut, kertoi pankinjohtaja Markku Pelkonen.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.